Taşımalı Eğitim Beni Rahatsız Ediyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, köy okullarına karşı bir hassasiyeti olduğunu söylerken, “Taşımalı eğitimle ilgili meseleler beni çok rahatsız ediyor. Tedbir almamız lazım. Köy okullarının aslında bir hayat sahnesi olduğunu, çocuğun yaşamla irtibatının orada sahicileştiğini unutmamamız lazım” dedi. Tvnet’te Ayşe Böhürler’in sunduğu “Türk Kahvesi” programına katılan Selçuk, lisede bir yıl sınıfta kaldığını, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne devam ederken dolmuş ve taksi şoförlüğü yaptığını anlattı. Babasının dolmuş şoförlüğü yaptığını ifade eden Selçuk, “Benim hayalimde de TIR şoförü olmak vardı” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimin, bir grup hizip ya da parti değil, millet ödevi olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte kişiye özel öğrenme içerikleri oluşturulacak ve müfredat kişiselleşecek. Bu kadar kitlesel eğitim, kitlesel imha doğurur” diye konuştu. Selçuk, lisede bir yıl sınıfta kaldığını ve hayalinin TIR şoförlüğü olduğunu da anlattı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tvnet'teki Ayşe Böhürler ile Türk Kahvesi programına katıldı. Çocukların geleceğiyle ilgili düşüncelerini sıralayan Selçuk şöyle konuştu: "Bizim bebelerin, evlatların, dünyanın her yerinde gururla, sabırla ve dimdik ayakta durarak, kendi var oluşundan, ülkesinden, toprağından, ürettiğinden tatmin olmuş bir hissiyatla 'biz de buradayız, varız' diyebilecek bir gençlik istiyorum. Bunu yapabilmenin her koşulu var Türkiye'de. Fakat eğitim, bir grup hizip ya da parti ödevi değil. Eğitim bir millet, ülke ödevi. Bir mutabakat istiyor eğitim. Mutabakat olmazsa milletleşemiyoruz. Milletleşemeyince herkes bulunduğu yerden ateş etmeye başlıyor. Bizim bu mutabakat üzerine bir gelecek tasavvuruna ihtiyacımız var."

EĞİTİM KİŞİSELLEŞECEK

Bir öğretmenin kendisini tanımadan, mizacını bilmeden başkasını tanımaya çalışmasının çok doğru olmadığını ifade eden Selçuk, bunun biliniyor olmasının, çocuğun içindeki müfredatı bilmeyi getirdiğini söyledi. Her çocuğun müfredatının kendi içinde saklı olduğunu anlatan Selçuk, "Bu çağın teknolojisindeki gelişmelerden dolayı, öğrenmenin bireyselleştirilmesi süreci hızlanacak. Kişiye özel öğrenme içerikleri oluşturulacak ve müfredat kişiselleşecek önümüzdeki süreçte. Bu kadar kitlesel eğitim, kitlesel imha doğurur. Bu kadar kitlesel eğitim doğru değil" dedi.

TAŞIMALI EĞİTİM BENİ RAHATSIZ EDİYOR

Köy okullarına karşı hassasiyeti olduğunu belirten Selçuk, “Taşımalı eğitimle ilgili meseleler beni çok rahatsız ediyor. Gerçekten bir tedbir almamız lazım. Köy okullarının aslında bir hayat sahnesi olduğunu, çocuğun yaşamla irtibatının orada sahicileştiğini unutmamamız lazım. Diğer türlü çocuğun hayatını çok yapaylaştırıyoruz ve eğitimi sadece öğretim prosesi gibi algılattırıyoruz. Bu çok doğru bir şey değil” diye konuştu.

Hayalim TIR şoförü olmaktı

Kendi eğitim hayatından bahseden Bakan Selçuk, okumasında annesinin önemli bir yeri olduğunu söyledi: “Onun sayesinde okudum, diyebilirim. Doğduğum köyde ilkokul birinci sınıfa 5 yaş 2 aylıkken başladım. Ailem Ankara’ya göçmüştü, ben de babaannemin yanında köyde kaldım. Toplam 17 gün gitmişim okula gerisinde de kaçmışım.”

Lise döneminde 2 ay kadar okuldan kaçtığını, bunun üzerine babası “Okumayıp benim gibi dolmuş şoförü mü olacaksın?” diyerek kendisini dövünce “Hayır, ben TIR şoförü olacağım.” dediğini belirten Selçuk, lisede bir yıl sınıfta kaldığını, ardından da Ankara Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Fakültesine devam ettiğini, bu sürede de dolmuş ve taksi şoförlüğü yaptığını anlattı. Selçuk, Ayşe Böhürler’in “Çoçukluk hayallerinizle bugün geldiğiniz yer uyuşuyor mu?” sorusuna, “Aslında uyuşmuyor. Benim hayalimde nikelajlı büyük bir TIR’da, TIR şoförü olmak vardı” dedi.

 

  • 3 1
  • 05 Kasım 2018 17:03 5.648
  • bir adam
    06 Kasım 2018 17:37
    0 1
    muhalefet eleştirisi sandım.
  • elnino007
    06 Kasım 2018 16:41
    1 0
    13 yildir koy okulundayim.devlet bizi unutuyor resmen..ne hizmetlisi var ne parasi. Merkez okullarda 2 katli bina 4 hizmetli varken biz sobamizi kendimiz yakiyoruz,siniflari temizliyoruz. Ve bir de ders anlatiyor, okulun diger tum islerini kendimiz yapiyoruz. Cozum nerde? Kimde? Neden cozulmuyor bunlar?
  • sehery
    06 Kasım 2018 16:34
    1 1
    taşımalı eğitim değil yibolarda düşen mevcut rahatsız ediyordur sayın bakanımızı...
  • müdüryetkisiz
    06 Kasım 2018 11:46
    7 1
    ya merkezde çalışan . hayatında köy okulu okutmamış insanlar konuşuyor. kolej sahibi ne anlar köy okulunun sorunlarından. köy okulunda 4 sınıf bir arada okuyan öğrenci bakanın kolejinde okuyan öğrencilerle nasıl rekabet edecek. benide bu rahatsız ediyor. 8 yıl köy okullarında çalıştım . köy okulunda çalışanlar bu işlerden anlar.
  • carpediem03
    06 Kasım 2018 10:09
    4 0
    Taşımaya harcanan paralarla köy okulları çok rahat faaliyete geçirilebilir. Aşağıda foncexa6026 rumuzlu öğretmenim de belirtmiş. Okullara gelen yemekler yenecek gibi değil. Hepsi çöpe gidiyor. Yemek şirketlerine ihale edileceğine okulda yapılsa aynı maliyete daha kaliteli yemek çıkar. Servisi, yemeği hepsi problem. Bayram kutlaması oluyor, servislere para ödenmediği gerekçesiyle bayram kutlamalarına öğrenciler taşın-a-mıyor. Hasılı Taşımalı eğitimin her yanı problem. Ayrıca köylerde okulların kapanmasının köyden kente göçü hızlandırdığı düşüncesindeyim. Az da olsa etkisi var. İnsanlar asgari ücrete şehirlerde çalışmaya gideceğine tarım-hayvancılık özendirilse ülkemiz için çok daha iyi olacaktır. Hep üretim üretim diyoruz alın size üretim. Köylü milletin efendisidir.
  • yigiterc
    05 Kasım 2018 23:38
    5 0
    Yıllarca, köylerdeki insan zora düşüp, ucuz işgücü olarak şehre insin... Orada kazandığı parayı da inşaat sektörüne yatırsın...
    Temel politika bu. Bu yüzden köylerde çocuk kalmadı. 10 öğrenci bulamayan okullar kapandı.
    Peki şimdi nasıl olacak?
  • mehmetalibozlu
    05 Kasım 2018 23:17
    1 0
    Bir icraate geçer harika olacak ama ....
  • göbekligeneral
    05 Kasım 2018 23:12
    5 0
    Yıllardır söylüyorum taşımalı diye bir şey olamaz,devlete kambur,birilerini doyurmaktan başka bir şey değil.
  • foncexa6026
    05 Kasım 2018 23:01
    6 2
    taşımalı eğitim çocuklara ve devlete külliyen zarar çocuk servise bincem diye 7 de uyanıyor, servisi kaçıran okula gelemiyor, öğlen yemek milli servet çöpe gidiyor yemekten bir kaşık alıp çöpe döküyorlar ekmekler kaşıklar çöpte, nöbetçi öğretmen kim bindi indi sorumluluk fazla, taşımalıya yapılan masrafla köy okulları açılıp öğretmen istihdam edilmeli
  • müdürümsü
    05 Kasım 2018 21:10
    1 0
    Sayın bakanımız yine güzel konuşmuş...
  • pofpor
    05 Kasım 2018 20:16
    8 2
    Bakanımız neden hayallerinin peşinden koşmamış ki?
  • seyfi ünaldı
    05 Kasım 2018 19:52
    8 1
    Bugün oyun saatindeyken okulun önünden bir SCANIA tır geçti. Tam da Bakanımızın tarif ettiği türden. Hatta yanımdaki öğrencime "Bazen öğretmen olmak yerine şöyle bir tır şoförü olmayı hayal ediyorum." demiştim.
    Hayallerim beni korkutuyor!
  • mehmetalibozlu
    05 Kasım 2018 19:33
    3 4
    Gene güzel konuşuyor
  • UMUT ay
    05 Kasım 2018 18:17
    5 1
    Beni de... Ne yapmalı ki?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK