Yeni Müfredat Değişikliği İle ‘Fen'e Stem Geldi

Önder ÖNDEŞ

MEB, yeni müfredat ile birlikte değişiklik yapılan ders başlıklarının arasına fen bilgisini de dahil etti. Ortaokul fen bilimleri taslak öğretim programı, STEM eğitimi çerçevesinde hazırlandı, ders kazanımlarına mühendislik ve tasarım becerileri de eklendi

Mİllİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı yeni müfredatta, ortaokul fen bilimleri programında üniteler değişirken, ders saatleri sabit kaldı. Mevcut fen bilimleri müfredatında olmayan ‘evrensel ahlâk, milli ve kültürel değerler ile bilimsel etik ilkelerinin benimsenmesi’ de programa eklendi. Bu değer ve ilkelerin neler olduğu bilgisine ise yer verilmedi. Ayrıca yeni müfredat STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimi çerçevesinde güncellendi, kazanımlara, mühendislik ve tasarım becerileri de konuldu. Bu kapsamda 5’inci sınıftan 8’e kadar her yılın sonuna, öğrencilerin günlük bir probleme tasarladıkları bir ürünle uygulamalı olarak cevap vermelerinin amaçlandığı ‘Fen ve Mühendislik Uygulamaları’ ünitesi de dahil edildi.

ASTRONOMİ ÖN PLANA ÇIKTI

 Dersin ortaokul ünitelerinde de önemli değişiklikler yapıldı. ‘Dünya ve Evren’ ünitesi genişletilerek ‘Güneş Sistemi ve Tutulmalar’ gibi farklı ünite başlıklarında ve ayrıntılı ele alınarak dönem başına çekildi. 5’inci sınıf öğretim programından ‘Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim’ ünitesi çıkarılarak, yerine yine STEM eğitimi kapsamında ‘Fen ve Mühendislik Uygulamaları’ eklendi. Bu alan ayrıca ortaokul düzeyinde tüm sınıflarda yılın son ünitesi olarak yerini aldı. Ayrıca 8’inci sınıf ‘DNA ve Genetik’ konusunun kapsamı genişletildi. Ünitede DNA’nın yapısının yanı sıra kalıtım, adaptasyon, mutasyon, genetik ve biyoteknoloji mühendisliği gibi günümüzde daha da önem kazanan konular işlenecek.

‘BİLİMSEL, GERÇEKÇİ ELEŞTİRİLER DİKKATE ALINACAK’

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, yeni müfredatla ilgili Hürriyet’e konuştu. Eleştirilerin çoğunun siyasi bakışla yapıldığını savunan Erdem, özetle şunları söyledi: “MEB ilk defa bu kadar yoğun bir müfredat çalışmasını herkesin ortak görüşüne açtı. Bakanlık objektif, herkesin katılımıyla, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşacak, teknik gelişmeleri yansıtabileceği bir müfredatın derdinde. Bu taslak üzerinden görüşler alınıyor. Yaklaşık bir ay sonra hepsi tekrar gözden geçirilecek. O zaman müfredat basıma hazır hale gelmiş olacak. Şu anki söylenenleri demokrasi içerisinde saygı ile karşılıyor, dinliyoruz. Bir ay sonra gerçek müfredatı görürüz. Tabii ki eleştiri ve katkılar dikkate alınacak ama bilimsel ve gerçekçi olanlar.” (Gülseven ÖZKAN)

  • 1 0
  • 19 Ocak 2017 14:02 2.354
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK