2016 Yılı Eğitim Değerlendirmesi

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
28 Ara 2016 13:19:15
2016 eğitim gündemi için zor bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik en çok konuşulan konulardı. Ayrıca ihraçlar, rotasyonlar ve atamalar öğretmenleri zorladı. Dünyada ise TIMSS ve PISA sonuçları, eğitim hakkından yararlanamayan çocuk ve gençler gibi konular tartışıldı.2016 eğitim gündemi için zor bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik en çok konuşulan konulardı. Ayrıca ihraçlar, rotasyonlar ve atamalar öğretmenleri zorladı. Dünyada ise TIMSS ve PISA sonuçları, eğitim hakkından yararlanamayan çocuk ve gençler gibi konular tartışıldı.

2016 eğitim için hareketli bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 1000’in üzerinde özel okul ile askeri liseler kapatıldı. Öğrencileri başka kurumlara nakledildi. Rotasyon iddiaları yeniden gündeme gelirken, kamudan yapılan ihraçlarda öğretmenler çoğunluktaydı. Açığa alınanlar oldu. Sözleşmeli öğretmenlik de geri geldi. İşte 2016’da eğitimde yaşanan gelişmeler:

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞTİ

65’inci hükümet ile birlikte Milli Eğitim Bakanı değişti. Nabi Avcı’nın yerine eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz getirildi. Nabi Avcı ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

FETÖ OKULLARI KAPATILDI

FETÖ’ye ait olduğu gerekçesiyle 1.029 özel okul kapatıldı. Bazıları devlet okulu olarak faaliyetine devam ediyor. Buradaki yaklaşık 138 bin öğrenci başka okullara nakledildi. 31 Temmuz’da KHK ile askeri okullar kapatılarak, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Kuleli, Maltepe, Heybeliada ve Işıklar Askeri liseleri ile Ankara Bando Okulu’nda 10, 11 ve 12’nci sınıfa giden 3 bin 103 öğrenci fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki okullara yerleştirildi.

KURSLARDA SON KARAR

En çok tartışılanlardan biri özel öğretim kurslarının ders sayısı oldu. Bakanlık, 18 Eylül 2015’teki genelgesinde en fazla üç bilim grubunda kurs açılmasına izin vermişti. Danıştay bu maddeyi iptal edince Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ders sayısını beşe çıkardı. 5 Ağustos’ta yönetmelik değişikliğiyle bire düşürdü. Yönetmelikle kurslara 1 Temmuz 2018’e kadar dönüşüm süresi verilirken, bu 29 Ekim’deki KHK ile 1 Ağustos 2017’ye çekildi. Dönüşmeyenler ise kapatılacak.

İHRAÇ EDİLEN EĞİTİMCİLER

FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle büyük çoğunluğu öğretmen olmak üzere 28 bin kişi meslekten atıldı, özel okullardaki 22 bin öğretmenin lisansı iptal edildi. MEB eylülde terör örgütüne destek veren faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 285 öğretmeni açığa aldı. 25 Kasım’da 6 bin 7’si göreve iade edildi. Daha sonra 3 bin 592 personel hakkında görevden uzaklaştırmanın kaldırıldığı açıklandı. Aralıkta ise lisansı iptal edilen 22 bin 474 personelden 614’üne çalışma izni iade edildi.

MEZUNİYET TÖRENLERİ HAREKETLİ GEÇTİ

2016’da köklü liselerin mezuniyet törenlerinde yaşanan protestolar da konuşuldu. İlk olarak Türkiye’nin en köklü okullarından İstanbul (Erkek) Lisesi’nin mezuniyet töreninde okul müdürü Hikmet Konar’ın konuşma yaptığı sırada öğrenciler arkasını dönerek müdürü protesto etti. Nedeni ise, ‘proje okul’ uygulaması kapsamındaki liselerin müdürlerini Milli Eğitim Bakanı’nın ataması ve gelen müdürlerin uygulamalarıydı. Protestolar diğer okullara da yayıldı.

PROJE OKULLAR TARTIŞILDI

Proje okul tartışması yeni eğitim yılına da yansıdı. Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu, İstanbul, Kabataş Erkek liselerinin de aralarında bulunduğu 155 proje okulda 8 yılını dolduran öğretmenler başka eğitim kurumlarına gönderildi. Birçok öğretmen, veli ve öğrenci buna tepki gösterdi. Uygulamanın iptali için veliler, imza toplayıp MEB’e iletti. ‘Projeniz Değiliz’ eylemleri yapıldı. Öğrenciler, öğretmenlerini ağlayarak uğurladı. Okulların önünde lokmalı, bozalı eylemlere neden olan proje okul uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yapılmadı.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK GELDİ

3 Ağustos’ta yürürlüğe giren sözleşmeli öğretmenlik yönetmeliğine göre, adayların KPSS’nin yanı sıra sözlü sınavlarda da başarılı olması gerekiyor. Yani öğretmen olarak atanmak için artık sadece KPSS yeterli değil. Yeni sistemde KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasıyla en yüksek alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak. Başarılı olanlar sözleşmeli öğretmenliğe atanmak için tercih yapabilecek. Bu kapsamda 10 Ekim’de 18 bin 506 sözleşmeli öğretmen atandı. Ancak bazı öğretmen adayları mülakatlarda ‘alanlarıyla ilgisiz sorular’ sorulduğunu iddia ederek uygulamanın iptali için birçok eylem düzenledi.

ROTASYON İDDİALARI GÜNDEMDEYDİ

Bakanlık 2015 itibariyle 15 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon uygulanacağını duyurmuş, başvuruları almış ama uygulamayı iptal etmişti. 2016’da rotasyon yapılacak iddiaları gündeme geldi. Fakat bakanlık henüz resmi bir açıklama yapmadı.

OKUL ZİNCİRLERİNDE SATIŞLAR

Okul zincirlerinde satışlar oldu. Doğa Okulları, Ağustos 2016’da Ömer Saçaklıoğlu’na satıldı. ABD’li ünlü yatırım fonu Caryle, 2011’de aldığı Bahçeşehir Koleji’ndeki yüzde 48 hissesini, Haziran 2016’da okulun kurucusu Enver Yücel’e sattı. Yücel, tekrar kolejin tamamına sahip oldu. Sancak Group, Aralık 2015’te Mektebim Okulları’nın yüzde 30 hissesini aldı.

YURTLARA YENİ DÜZENLEME

Kasım sonunda Adana Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdundaki yangında 11’i öğrenci, 12 kişinin hayatını kaybetmesi büyük yankı uyandırdı. Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak ortaokul ve liselilerin barınacağı yurtlar MEB’e bağlandı. Bu yurtları artık bakanlık denetleyecek ve ruhsat verecek.

Üniversitelerde taşlar yerinden oynadı

 Eğitim gündeminin üniversite ayağı da daha yılın ilk günlerinden beri hareketliydi. Akademisyenlere açılan soruşturmalar, kapatılan üniversiteler, rektör seçimlerinin kaldırılması yılın önemli olayları arasında.
 
BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER

2016’nın ilk günlerinde Güneydoğu Anadolu’daki operasyonlar sürerken birçok üniversiteden 1.128 öğretim üyesi, 10 Ocak’ta ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ adına ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisi yayımladı. Birçok imzacı hakkında soruşturma açıldı. Tutuklanıp serbest bırakılanlar oldu.

REKTÖR SEÇİMLERİ KALKTI

Rektör seçimleri 29 Ekim’de KHK ile kaldırıldı. Artık, rektör olmak isteyen en az üç yıllık profesörler, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) özgeçmişlerini gönderecek. YÖK, üç ismi Cumhurbaşkanlığı’na sunacak. Bir ayda atama olmaz ve YÖK iki haftada yeni aday önermezse Cumhurbaşkanı istediği ismi rektör atayabilecek. Bu sistem tepki çekti, eylemler yapıldı.

15 ÜNİVERSİTE KAPATILDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. YÖK öğrencileri başka üniversitelere yerleştirdi. Üniversitelerden FETÖ ve diğer terör örgütleriyle irtibatlı olduğu belirtilen 3 bin 850’si akademik, 947’si idari personel olmak üzere 4 bin 797 kişi ihraç edildi. 16’sı döndü. 3 bin 25 akademik ve idari personel ise FETÖ’den açığa alındı. 1.079’u göreve iade edildi, 1.946’sı açıkta. İnceleme sürüyor.

YILDA BİRDEN FAZLA SINAV

Kasımda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılmasının planlandığını açıkladı. Ancak henüz bu konuyla ilgili bir çalışma duyurulmadı.

‘EĞİTİM'E 240 BİN BARAJI

Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin ardından bu yıl eğitim, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri için de baraj getirileceği açıklandı. Eğitim fakülteleri için bu 240 bin olacak ancak diğer ikisi henüz açıklanmadı. Bütün öğretmenliklere ve ilahiyat fakültelerine artık LYS ile öğrenci alınacak.

SINAVSIZ GEÇİŞ KALDIRILDI

YÖK, mesleki ve teknik liseli üniversite adayları için önemli bir karar aldı. Bu liselerde okuyanların ön lisans programlarına sınavsız geçişini kaldırıp, ‘ek puan’ uygulamasını geri getirdi. Katsayı, YÖK tarafından 0.06 olarak belirlendi.

2017’DE AÇIK UÇLU SORU

2017 LYS’de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak az sayıda soru sorulabileceği belirtildi. Bu, belki bir tarihi veya rakamsal olarak belli sonucu kodlayacak şekilde olacak. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek.

İlgili haberimiz: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:19:38
2016 EĞİTİM DEĞERLENDİRME RAPORU

Geride bırakmakta olduğumuz 2016 yılı içinde eğitim sistemimizde öne çıkan uygulama ve tartışma konularına ışık tutması ve eğitim göstergelerinin anlamlı bir akışta bir araya getirilmesi amacıyla hazırladığımız 2016 Eğitim Değerlendirme Raporunu paylaşmaktan mutluluk duyarız.

2016 Eğitim Değerlendirme Raporu; Yönetişim ve Finansman, Kalite Arttırmaya Yönelik Politikalar, Öğretmen Eğitimi ve Mesleki Süreç, Uluslararası Alanda Türkiye, Temel Eğitim, Ortaöğretim, Mesleki Teknik Eğitim ve Din Öğretimi, Özel Eğitim, Öğrenci Yönlendirme Sistemleri, Özel Öğretim olmak üzere 10 ana başlık altında Türk Eğitim Sisteminin genel bir profilini ortaya koymayı hedeflemektedir. Her bir bölümde öncelikli olarak 2016 yılında eğitim sistemimizde gerçekleşen olaylar farklı kaynaklardan derlenen veriler yardımıyla ele alınmış; ardından gelişmelere ve eğitim politikalarına ilişkin değerlendirme ve önerilere yer verilmiştir.

2017 yılında, eğitimde niteliğin, Türkiye’de hizmet ve politikaların yöneldiği öncelikli alanlardan birisi olması temennisiyle, bu raporu geleceğimiz olan çocuklarımıza adıyoruz.

YAYIN EVİ: TED

BASIM YILI: 2016

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:34:06
Eğitimde 2016 böyle geçti

MEB'in bu yıl içinde yaptığı en önemli çalışmalar arasında, hükümet programında da yer alan, müfredatın yeniden planlanması yer aldı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 2016 yılında sözleşmeli öğretmen alımı uygulamasından, aday öğretmen yetiştirme sürecindeki ilk uygulamaya geçilmesine kadar birçok yeniliğe imza atıldı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 65. hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığına getirilen Nabi Avcı'dan, Milli Eğitim Bakanlığı görevini devraldı.

Bakanlığın projeleri arasında, 5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı hazırlık eğitimi olması, tüm okullarda ikili eğitimden tekli eğitime geçilmesi ve okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması açıklandı.

MEB, 2019 yılına kadar tam gün eğitime geçilmesi ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesine yönelik taslak çalışmayı Başbakanlığa sundu.

Bakanlığın tam gün eğitim modeli için derslik başına düşen öğrenci sayısını baz alarak yaptığı çalışmaya göre, 24 kişilik sınıflar için 163 bin 408, 30 kişilik sınıflar için 77 bin 799, 34 kişilik sınıflar için 40 bin 198 yeni derslik gerektiği bildirildi.

MEB'in bu yıl içinde yaptığı en önemli çalışmalar arasında, hükümet programında da yer alan, müfredatın yeniden planlanması yer aldı.

Başlatılan yeni müfredat süreci kapsamında, öğrenciler, öğretmenler, il, ilçe yöneticileri, Talim ve Terbiye Kurulu ve akademisyenlerle müfredatın yol haritası belirleniyor.

Gelecek yıldan itibaren FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrası yaşanan demokrasi mücadelesinin ders kitaplarında yer alması da çalışmalar arasında bulunuyor. Bu kapsamda, 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamındaki tüm kademelerde uygun derslerde 15 Temmuz demokrasi mücadelesi işlenecek.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:34:39
ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU ORTAÖĞRETİM KAPSAMINA ALINDI

Türkiye Maarif Vakfı Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, İstanbul merkezli Türkiye Maarif Vakfı kuruldu. Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığına Prof. Dr. Birol Akgün seçildi.

Vakıf, yurt dışında okul öncesinden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak, yurt içi de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirecek, bilimsel araştırmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, başkasının yerine merkezi bir sınava giren ve "joker" olarak adlandırılan kişiler ile gerçek adaylar, bir yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Kanun ile ayrıca belediyeler, diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarının inisiyatifinde bulunan, öğrenciler için barınma hizmeti sunan konukevi, misafirhane, apart gibi ticari işletmeler için açma ve çalışma ruhsatı düzenleme yetkisine sahip oldu. Yeni kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alındı. Ayrıca merkezi sınavlarda iptaline karar verilen sınav sorularının değerlendirme dışı bırakılarak puanlama yapılması karar verildi.

Meslek liselerinden üniversitelere sınavsız geçiş kaldırılarak yerine ek puan getirildi.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:34:59
KHK ile yapılan düzenlemeyle 6 yıl dershanede çalışan öğretmene sözleşmeli öğretmen olma imkanı tanındı.

Sözleşmeli öğretmen alımı uygulamasına geçildi. Ekim ayında öğretmen açığının giderilmesi için 14 bin 873 öğretmen ile dershane ve etüt merkezlerinde çalışan 3 bin 633 öğretmen olmak üzere toplam 18 bin 506 sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:35:29
İŞİTME ENGELLİLER İÇİN İLK "E-SINAV" YÖNTEMİYLE EHLİYET SINAVI

Milli Eğitim Bakanlığınca sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı tespit edilen öğretmenlerin görevlerine son verildi.

Şubat ayı döneminde 30 bin öğretmen ataması yapıldı. Bakanlık, ilk kez öğretmenlere yönelik 24 hafta boyunca "aday öğretmen yetiştirme" programı uygulamaya başladı.

Ayrıca ülke genelindeki 40 bin norm fazlası öğretmenin, darbe girişiminin ardından kapatılarak devlet okuluna dönüştürülecek ve açık bulunan diğer okullarda görevlendirilmesi için çalışma başlatıldı.

Türkiye'de yaşayan Suriyeli öğrencilerin Türkçe'yi daha iyi öğrenebilmesi için Türkçe öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği ve sınıf öğretmenliği branşlarından 4 bin 200 öğretmenin geçici olarak bir yıllığına istihdam edilmesi kararı alındı.

Terör örgütüne yönelik operasyonlar nedeniyle şubat ayında Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'deki 11 bin 716 öğrenciye telafi eğitimi verildi.

MEB tarafından işitme engelliler için düzenlenen ehliyet sınavı, ilk kez "e-sınav" yöntemiyle yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan düzenleme ile özel öğretim kursları faaliyetlerine, 1 Ağustos 2017 itibarıyla sadece bir bilim grubunda devam edebilecek.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:35:56
30 BİN 470 PERSONEL İHRAÇ EDİLDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan KHK ile milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ'ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen 15 vakıf yükseköğretim kurumu ile bin 60 özel okul, 844 özel yurt, 12 özel dershanenin de aralarında olduğu toplam 2 bin 237 özel öğretim kurumu kapatıldı.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK kapsamında MEB'den 30 bin 470 personel ihraç edildi, çok sayıda personel de açığa alındı.

MEB tarafından 2016-2017 eğitim-öğretim yılı dolayısıyla tüm resmi ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" teması ile törenler düzenlendi.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası kapatılan özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerden resmi okullara geçmek isteyenlerin nakilleri gerçekleştirildi.

Darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında, bütün ders kitaplarını tekrar incelemeye alan MEB, sorun tespit edilen ve yeniden basılan 58 kitabı okullar açıldıktan sonra öğrencilere dağıttı.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:36:17
PISA SONUÇLARI AÇIKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığınca proje okullarının tanımı, "Bakan onayı ile proje okulu seçilen eğitim kurumları" olarak değiştirildi.

OECD tarafından hazırlanan 2015 PISA sonuçları açıklandı. Buna göre, hem ülke ortalamalarının hem de birinci sırada yer alan ülke puanında düşüşler gözlendi.

PISA fen alanında 2012'de tüm ülkelerin ortalaması 477'den 465'e, matematikte 470'den 461'e, okuma becerilerinde de 472'den 460'a geriledi. Türkiye, fen okuryazarlığı ortalama puanlarına göre 2015'te 425 puan ile 72 ülke arasında 54. sırada yer aldı.

Okuma becerileri alanında Türkiye ortalaması 428 iken tüm ülkelerin ortalaması da 460 oldu. Türkiye, bu puan ile 72 ülke arasından 50. sırada yer buldu. Ülke ortalamalarının 461 olduğu matematik okuryazarlığı alanında ise Türkiye, 420 puan ile 72 ülke arasında 50. sırada yer aldı.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:36:37
YÖK'ÜN DÜZENLEMELERİ

Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da 2016'da önemli çalışmalar yürüttü.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından YÖK, bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istedi.

Yurt dışında akademik çalışma için yapılan görevlendirmelerin ikinci bir talimata kadar durdurulması, buralarda çalışma yapan akademisyenlerin durumlarının ivedilikle incelenerek, bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede geri çağrılması talimatı verildi. Öğretim elemanlarının akademik amaçlı yurt dışına gitmelerinde görevlendirme yetkisi rektörlere bırakıldı.

Tüm rektörlerden, üniversitelerindeki FETÖ/PDY ile bağlantılı akademik ve idari personelin durumlarının ivedilikle değerlendirilerek ilgililer hakkında işlem yapılması ve sonucunun YÖK'e bildirilmesi istendi.

Kapatılan 15 vakıf üniversitesindeki 65 bin öğrenci, YÖK tarafından belirlenen üniversitelere yerleştirildi. Öğrencilerin bu üniversiteler dışında başka üniversitelere de yatay geçiş yapabileceği ya da merkezi yerleştirme yerleştirilebilecekleri kararlaştırıldı.

Öte yandan Maliye Bakanlığınca, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının tüm taşınmazlarının YÖK tarafından bu kurumların öğrencilerinin nakledildiği üniversitelere geçici tahsis edilmesine de karar verildi.

BARAJ PUANI 150'YE ÇIKARTILDI

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yükseköğretim kurumlarından 4 bin 797 kişi ihraç edildi. 3 bin 25 akademik ve idari personel de FETÖ soruşturmaları kapsamında açığa alındı.

669 sayılı KHK uyarınca harp okulları bünyesindeki fakülte, yüksekokul, astsubay meslek yüksekokullarındaki kayıtlı ve mezun aşamasında olmayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına merkezi sistemle yerleştirilmesi kararı alındı.

Kurul, 26-28 Temmuz tarihlerinde 17 üniversitede yapılacak rektör adayı belirleme seçim sürecini de ertelendi.

Kanun hükmünde kararname ile devlet üniversitelerine rektör atamalarına ilişkin yapılan yeni düzenleme ile üniversitelerdeki rektörlük seçimleri kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle rektörlerin, YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanması getirildi.

Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkartılması kararı alındı.

YGS ile öğrenci alan eğitim fakülteleri ile ilahiyat fakültelerine bu yıldan itibaren LYS ile öğrenci alınacağı açıklanırken, eğitim fakültelerine girişte ilk 240 bine girme şeklinde başarı sıralaması şartı getirildi. Gelecek LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağı da duyuruldu.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:37:27
LİSANSÜSTÜ EĞİTİME YENİ DÜZENLEME

YÖK tarafından diploma sahteciliğinin önüne geçmek için "Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi" hayata geçirildi.

Mevzuatta yapılan düzenlemeyle denklik belgesi verilemeyenlere mezuniyetlerini gösteren tanıma belgesi verilebilecek. Tanıma belgeleri, denklik işlemleri sürenler için de düzenlenebilecek.

Lisansüstü eğitime yeni düzenleme getirildi. Buna göre, tezli yüksek lisans programı en çok 6 yarı yılda, tezsiz yüksek lisans programı ise en çok 3 yarı yılda tamamlanacak. Doktora programı tamamlama süresi, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami 12 yarı yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için ise azami 14 yarı yıl olacak.

Kurul tarafından 100 tematik alanda 2 bin kişiye aylık bin 550 lira doktora bursu verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üçe girenlere eğitim süreleri boyunca aylık 600 lira burs verileceği de açıklandı.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.874
  • 512.507
  • 32.874
  • 512.507
# 28 Ara 2016 13:37:49
2010 KPSS'NİN "GENEL YETENEK VE GENEL KÜLTÜR" KISMI DA İPTAL EDİLDİ

Öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelere, ÖSYM'nin yaptığı YGS, LYS veya muadil sınavlara girmeden başvurabilmeleri için koyduğu dünya sıralamalarındaki ilk 500'e girme barajı, bine çıkarıldı.

Yükseköğretim Kurulunca yapılan yeni düzenleme ile öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici veya yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunan üniversite öğrencilerine, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezası verilmesi kararı verildi.

ÖSYM de, daha önce sadece yüzde 10'u açıklanan YGS'de sorulan soruların tamamının "Temel Soru Kitapçığı" adı altında

ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulmasını kararlaştırdı.

Türkiye tarihinin en büyük sınavı olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Ortaöğretim'e 3 milyon 498 bin 335 aday katıldı.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK