Bakan Işıkhan, "8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri" Hazırlık Toplantısına Başkanlık Etti
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
“2002 Yılında 392 Lira Olan En Düşük Memur Maaşı; 2025 Yılında 50 Bin 503 Liraya Ulaşmıştır”
Bakan Işıkhan, 2023 yılı Ağustos ayında, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını içeren 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin başarıyla gerçekleştirildiğini anımsatarak, şu bilgileri paylaştı:
“Bu görüşmelerde hizmet kollarına ve kamu görevlilerinin geneline yönelik birçok kazanım elde edildi. Enflasyon farkı dahil olmak üzere bu dönemde, kamu görevlilerimize kümülatif olarak; yüzde 130 oranında artış sağladık. Bu kapsamda, 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı; 2025 yılında 50 bin 503 liraya ulaşmış olup, böylece reel olarak; yüzde 264 oranında artış sağlamış olduk. Mevcut durumda yılda dört defa ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin, aylık olarak ödenmesini sağladık. Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfı personeli ile avukat, müdür ve müdür yardımcıları, şef gibi birçok kamu çalışanının maaşlarında iyileştirmeler yaptık. 2023 yılında bin 400 lira olan öğretim yılına hazırlık ödeneğini, katsayıya çevirerek, bugünkü verilere göre; 5 bin 265 liraya yükselttik. Akademik personelin, eğitim öğretim ödeneğini iki kat artırdık. Fazla çalışma ücretlerinde önemli artışlar gerçekleştirdik.”
“2002 Yılında Sendikalaşma Oranı Yüzde 47,95 İken, Bugün İtibarıyla Yüzde 76,88’e Ulaşmıştır”
2025 yılının sendikalaşma oranlarına bakıldığında sendika üyesi olabilecek, toplam kamu görevlisi sayısının 3 milyona, toplam sendikalı kamu görevlisi sayısının ise 2,3 milyona ulaştığını bildiren Bakan Işıkhan, “2002 yılında sendikalaşma oranı yüzde 47,95 iken, bugün itibarıyla bu oranı yüzde 76,88’e ulaştırmış olmanın da memnuniyetini yaşıyoruz. Kamu görevlileri sendikalarımız, çalışanlarının yaşam koşullarını en iyi seviyeye getirme gayretini, toplu sözleşmeler ve çeşitli sosyal diyalog mekanizmalarıyla dile getirmektedir. Bakanlık olarak, biz de, bu ortamı sağlamanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, kamu çalışanlarına, sendika kurma hakkının 1995 yılında Anayasa değişikliği ile tanındığını hatırlatarak, “Kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarının kuruluşundan başlayarak, bu sendikalara üye olabilecek kamu görevlilerinin, hak ve sorumluluklarına kadar çok sayıda düzenlemeye yer veren 4688 sayılı Kanun ise 2001 yılında yürürlüğe girmişti. 2010 Anayasa değişikliği ile de kamu görevlilerimize Toplu Sözleşme yapma hakkı tanındı. Öte yandan, çeşitli yasal düzenlemelerle sendikal mevzuatlardaki iyileştirmeler, hükümetlerimiz döneminde yapılmış ve yenilikçi politikalarımızın göstergesi olan bu değişiklikler, ihtiyaç halinde, her zaman yapılmaya da devam edilecektir. Bu tarihsel süreçte en büyük pay tartışmasız 23 yıldır tüm hizmet alanlarının merkezine insanı koyan, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki hükümetlerimizindir” diye konuştu.