Deprem Ülkesinde Jeoloji Mühendisleri İşsiz Kalıyor

Mevzuatta yapılan iyileştirmelere rağmen binaların inşaat kalitesi, deprem sınavından yine geçemedi. Kahramanmaraş merkezli iki depremde yıkılan ve ağır hasar gören binalar arasında yapım yılı yeni olanların fazlalığı da dikkat çekti.

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ- MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritası’na göre ülkede 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Depremde binaların ayakta kalmasını sağlayan faktörlerin başında zemin ve temel etüdünün doğru yapılması gelirken, bu işi yapan jeoloji ve jeofizik mühendislerinin sayısı ise hızla azalıyor. 

YÖK’ten alınan bilgiye göre üniversitelerdeki 64 jeoloji mühendisliği bölümünde 3 bin 28, 24 jeofizik mühendisliğinde 755 ve yer bilimlerinde 2 olmak üzere toplam 3 bin 785 öğrenci okuyor. Lisansüstü eğitim alanlar ile bu üç bölümde okuyan öğrenci sayısı 6 bin 126’ya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl 802 öğrenci mezun oldu.

‘Trajikomik bir durum’

Konuya ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Buket Yararbaş Ecemiş, “İstihdam konusundaki yetersizlik nedeniyle bu bölümler tercih edilmez hale geldi. Mezunlarımız çok az sayıda devlet kurumunda istihdam ediliyor. Özel sektöre yönelmek zorunda kalıyorlar. Dört bir tarafı fayla kaplı bir deprem ülkesinde jeoloji mühendisleri işsiz kalıyor maalesef. Trajikomik bir durum” dedi. 

Jeoloji mühendislerinin yapı denetiminin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ecemiş, bu kuruluşlarda yönetmelik gereği mimar, inşaat, makine ve elektrik mühendislerinin istihdam edilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisini bünyesinde çalıştırabiliyor ama çalıştırma zorunluluğu yok. Zemin ve temel etüdlerle ilgili denetleme aşamasında deniliyor ki bünyesinde bulunuyorsa onlara denetlettirir, yoksa dışarıdan hizmet alabilir diye bir ibare var yönetmelikte. Yapı denetim kuruluşlarının bünyesinde sürekli çalıştırılan jeoloji mühendisleri yok. Bu da başka bir ayıp. Zemin ve temel etüdleriyle birlikte mutlaka yapının ilk aşamasından son aşamasına kadar sürecin içinde var olması gereken bir meslek grubu.” 

 

  • 3 0
  • 17 Şubat 2023 11:55 3.900
  • Aktif Haberler
  • zuhal044
    24 Şubat 2023 04:28
    1 0
    Kuzenim İTÜ çevre ve şehircilik mezunu, deprem sonrası belediye başkanı ile görüşmüş,elimizden geleni yapalım, şehir bu halde acımız büyük ama yeni yerlesimlerini bilimin ışığında kuralım diyor, gönüllü çalışayım diyor, ihtiyaç yok denip reddediliyor. Tıpkı Maraş'taki Sayın milletvekilimizin! isim şehir eşya oynar gibi evleri konumlandirdigi ve işin ehli olmayanlara yeni felaket kapilarinin anahtarlarınin teslim edildiği düzende yaşıyoruz, ne yazık ki çok da ders alacağımızı sanmıyorum
  • Sencer Melik
    23 Şubat 2023 09:11
    3 0
    Benim arkadaş jeoloji mühendisi. Belediyede çalışıyor. Ama işi senin benim tarlalarda su sondajı yapmak.Özel çalışıyor yani. Belediyenin imara açtığı yerler herkes tarafından biliniyor ki olası bir depremde en önde yıkılacak yerler. Kentsel dönüşüme girecek yerlerdeki halkı da yalanlarla caydırmak mühendisin diğer işi.
  • HAMZA97
    22 Şubat 2023 16:22
    0 1
    Bir arkadasin oglu ankara buyuk sehir belediyesinde ise girmisti
    Tamamen torpil isi.
  • berilyum
    19 Şubat 2023 22:52
    3 0
    Bende jeoloji Mühendisiyim mezun olunca belediye başkanı ile halkla görüş gününde görüştüm.İş talebinde bulundum. Belediye başkanı Jeoloji mühendisini işe alayımda belediyede ne iş yapacak dedi. şimdi o başkanı vicdanı ile başbaşa bırakıyorum.
  • HAMZA97
    18 Şubat 2023 08:00
    1 0
    Bazi inşaat muhendisleri sadece imza atiyor.diplomasi calisiyorr.bunun onune gecilmeli.ölenlerden biri imza atiyordu
    Inşaatin i si den anlamazdi. Bunun onune gecilmeli
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK