EBA Canlı Ders Uygulaması

Millî Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitim yaklaşımıyla EBA canlı sınıf uygulamasını 8. ve 12. Sınıflar için devreye almıştı.

Kademeli olarak uygulamaya alınan canlı ders uygulaması okul öncesi, ilkokul 1. Sınıf ve 2. Sınıf öğrencileri hariç olmak üzere tüm sınıflar için açıldı.

EBA Canlı Sınıf oluşturma yetkisi okul müdürleri ve müdür yardımcılarına verilmiştir. Okul müdürleri ve müdür yardımcıları EBA'ya kendi hesapları ile giriş yaptıklarında sol menüde Canlı Ders butonundan, kendi okullarında yer alan ilgili sınıflar ve öğretmenler için canlı ders atayabileceklerdir.

Kaliteli ve verimli bir deneyim yaşanması için her okulun canlı ders yapabileceği saatler farklıdır. Okul müdürleri ve müdür yardımcıları kendi ekranlarında görecekleri saatler için canlı ders oluşturabilirler.

Okul Yöneticileri - Canlı Dersi Nasıl Oluştururum?

Video Anlatım - Pdf Anlatım

Öğretmen - Canlı Dersimi Nasıl Başlatırım?

Video Anlatım - Pdf Anlatım

Öğrenci - Canlı Dersime Nasıl Katılabilirim?

Video Anlatım - Pdf Anlatım

EBA canlı ders ile ilgili merak edilen konular soru-cevap şeklinde yardım merkezi üzerinden yayımladı.

Daha fazla bilgi için EBA Yardım Merkezi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Eba Canlı Sınıf Uygulaması forum konumuza ulaşmak için Tıklayınız.

  • 17 22
  • 24 Nisan 2020 01:34 150.845
  • wesser
  • Aktif Haberler
  • nrysayar
    10 Mayıs 2020 13:07
    1 0
    memetrabia öğretmenim evet yönetmelikte belirtilmiş fakat canlı ders uygulaması eşit şartlarda yapılan bir şey değil.. çoğu zaman başlatılamıyor bile buna rağmen forumlarda okuyorum bazı öğretmenlerin ek dersi canlı ders yapmadığı için kesilmiş.. şimdi böyle bir ortamda yönetmelik ne diyor pek belli değil uğraş dur basiretsiz insanlarla
  • tarcinlisalep
    07 Mayıs 2020 21:37
    8 0
    merhaba sevgili öğretmenler.
    bir öğrencinin burada olması ve bu yazı ne kadar ilginizi çeker bilmiyorum.
    ama bende sizlere birşey söylemek istiyorum. umarım sizler bizleri anlarsınız.
    ben lgs öğrencisiyim. canlı dersi de aktif olarak kullanıyorum.öncelikle çok fazla internet harcıyor. zoomda 350 mb civarı diye biliyorum ama canlı derste 1 gb ye yakın internet gidiyor. bunun çözümü aslında basit. eba için verilen 6 veya 8 gb internet canlı derslerde de geçerli olacak. ayrıca her evde bilgisayar olmak zorunda değil. alternatif olarak telefondan ve tabletlerden nasıl girilebileceği anlatılmalı. bilgisayar olsa bile programı ku ra mı yo ruz. programı kursak dosya hatası veriyor. bir de bu senelik sadece 8 ve 12. sınıflar kullanasa daha iyi olacak çünkü giremiyoruz. ayrıca çoğu bilgisayar windows 7 windows 10 desteğini alamıyor
    umarım yorumum ciddiye alınır.
    bizim hocalarımızdan biri de görürse selamün aleyküm hocam kolay gelsin :)
  • memetrabia
    07 Mayıs 2020 14:46
    4 0
    naciekinci öğretmenim ek dersin hangi hallerde kesileceği yönetmelikle belirlenmiştir.Bunun dışında yapılacak olan ek ders kesintisi kanun maddesine aykırı bir durum teşkil eder.
  • naciekinci
    06 Mayıs 2020 15:24
    2 2
    Hocam bazı sitelerde idarenin vermiş olduğu görevler yerine getirilmez ise ekders ücreti kesilir yazısı var. Doğruluğunu da teyit ettiremedim. Google da yazınca çıkıyor siteler. Tam bilgi sahibi olan bir meslektaşımız bilgi verirse iyi olur.
  • nrysayar
    06 Mayıs 2020 06:45
    5 1
    Arkadaşlar canlı ders yapmak için yeterli teknik donanıma sahip değilim diyorum idare ısrarla ders tanımlıyor.. burdaki yorumlara göre zorunlu değil.. o zaman bu ısrar nedir..
  • mp
    29 Nisan 2020 05:08
    11 30
    Yapmayın Arkadaşlar! Hele ki böyle sıkıntılı bir zamanda hiç yapmayın... Bazı yazılan yorumlara bakınca yüreğim sızladı. Devletimiz Bakanlığımız en başından beri elinden gelenin en iyisini yapıyor ve yapmaya devam edecek Allah'ın izniyle. Bakanımız açıkladı Çin'den sonra uzaktan eğitim sistemini en iyi kullanan ülkeyiz. Önce kendimize bakalım. Biz ne yaptık öğrencilerimiz için ne yapıyoruz? Bakın evlerimizdeyiz çok şükür hala ekdersine kadar maaşlarımız fazlasıyla yatıyor, şükredelim lütfen. Zor şartlar altında olan, hayatını düşünmeden feda eden başta sağlık çalışanlarımız varken. Vatandaşın sağlığını korumak için sürekli görev başında olan güvenlik güçlerimiz varken bize ne oluyor? Devletimizden Allah razı olsun. Bakanımızın kıymetini bilelim. Yapılan çalışmaları takdir edip destek olmaya çalışalım. ''Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.'' düsturuyla hareket edelim.
  • Glsmykt
    28 Nisan 2020 15:25
    2 4
    Eba canlı dersi bugün 3.sınıflar için saat 11 de bir türlü başlatamadım. Enter meeting password yazısı çıkıyor ne şifresi gireceğimi anlamadım da bilen var mı.?
  • laylaylom_
    28 Nisan 2020 13:06
    4 1
    Şu anda sistem kilitlendiği gibi korkarım ki yoğunluktan 8 ve 12 ler de giremeyecek.
  • HAMZA97
    28 Nisan 2020 10:31
    8 0
    Bugün sabah 8 de. Giremeyen ögrencinin sifresi ile girmeye çalistim ben de giremedim sistem yetersiz .Zom dan derse devam ediyorum kamera açtirmasan eba dan 8. Ve. 12 ler ders islesin diger siniflara hele ilkokula hic gerek yok.Sistem kaldirmiyor.Bi de egitimden cok iyi anlayan idareciler sabah 8 e 4. Sinif dersi koymus 11 de olsa dersi sinifta tahtadan anlatirim. Bunlari ebs. başimiza bela etti.
  • jak d
    28 Nisan 2020 03:01
    22 3
    8.sınıf Lgs ve 12.sınıf evlatları ÖSYM nin sınavlarına hazırlanıyor ve o öğretmenlerin erişimini de engellemeyin arkadaşlar. sisteme yüklenerek..zaten ilkokulda eba tv var sizin verdiğiniz ödevler yeterlidir. 3-ve 4. sınıfa konular aynı zaten.
  • emelkoseoglu
    28 Nisan 2020 00:52
    13 35
    Arkadaşlar illa ki aksaklıklar olacaktır . Yeni bir sistem zamanla aksaklıklar giderilir. Neden bu isteksizlik anlamıyorum. Açıkçası mesleğim adına üzülüyorum. Kusura bakmayın ama saygı sınıflarını zorlayan eleştiriler var. Zorunlu değilse yapmazsınız olur biter .Çözüm üretmek , en azından önermek de bir seçenek . Ders yapabilirsem ancak mutlu olurum. Günde bir saatin bu koşullarda lafı bile olmaz . Hele bir de internetim yok diyen arkadaşlar lütfen bu zamanda bilgisayarsız internetsiz öğretmen olur mu? Bulunduğunuz bölgenin altyapısı yoktur anlarım ama başka mazeret düşünemiyorum. Üstelik “internetim yok” diye dile getirdiğiniz platform bilgisayar ve internet donanımı gerektiren bir eğitim sitesi . Öğrencilerin imkanı yok derseniz anlarım. Benim öğrencilerim de hep asgari ücretli ailelere mensup. Aileler tiktok çocuklar pubg alemine dalmış durumda . MEB şu anda emin ellerde . Gördüğüm en iyi eğitim bakanına sahibiz. Lütfen bir şans verelim elimizden geleni yapalım.
  • kafu
    28 Nisan 2020 00:36
    28 3
    Şimdi benim 2 veya 3 öğrencim katılıyor canlı derse. Peki katılmayan 23 kişi ne olacak? Onları konuları öğrenmiş mi sayacağız? (Katılsalarmış naapalım diyerek!)
  • canyucellive
    28 Nisan 2020 00:23
    12 5
    Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek var mı ? Ülkemizde bir çok üniversite uzaktan eğitimi yıllardır yapıyor, binlerce öğrenciye hizmet veriyorlar. Genel yapı olarak perculus kullanıyorlar, onların sistemine çok rahatlıkla geçilebilirdi. Eba ile entegrasyonu bir şekilde sağlanabilirdi. İkinci olarak okulistik, morpa kampüs gibi siteleri ilkokuldan büyükşehirler de neredeyse herkes kullanıyor devlet desteği ile bu tip siteler ücretsiz hala getirilebilirdi. Eğitimhane deki istekli öğretmenlerin çabalayarak ortaya koyduğu gün gün ödevler bakanlık teşkilatı tarafından hazırlanarak hem internetten hem de basılı olarak kargo ile her öğrenciye ulaştırılabilirdi. Dün canlı ders tanılamayı sahur dan sonra yapabildim ancak olmuyor olamıyor. Çok basit dokunuşlarla hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin ruhlarına dokunulabilir, şu süreçte öğretmenin en büyük rolü motivasyon kaynağı olması, öğrencilerde oluşan olumsuz havanın dağıtılması. Zoom da birbirine gören çocukların çığlıkları, yüzlerindeki tebessüm önemli olan. Bu kadar zorlamaya gerek yok. Herşeyi eba dan yapacağız diye birşey yok. Bir süre sonra fayda değil sadece istatistik önemli oluyor. Rabbim herkesin işlerini kolaylaştırsın, olmazlarını oldursun.
  • Mercury
    27 Nisan 2020 23:51
    21 1
    Bu uzaktan eğitime ulaşamayan öğrenciler için konular sonradan anlatılmayacak mı? Mesela sınıfın yarısına yeni konu anlattık deyip seneye tekrar anlatılmayacak mı ? madem telafi yapılacak, imkanı olmayan öğrenciyi üzmeye gerek yok bence. Ama eylülde de açılmazsa her sınıfın sorunsuz şekilde yararlanabildiği bir sistem kurulması lazım . İmkanı olmayan öğrenciler için tablet ve internet bağlantısı sorunlarının çözülmesi lazım . Öyle bir sistem olmalı ki doğunun en ücra köyündeki öğrenci de faydalanabilmelidir.
  • naciekinci
    27 Nisan 2020 23:40
    5 45
    Maalesef bu paylaşımda boş torbadan atış çok, sadece sallıyor insanlar. Yok eba TV yeter yok bilmemne. Bu nasıl bir öğretmen düşüncesi aklım almiyor. 1 ayın üzerinde süredir Skype üzerinden eğitim veriyorum, hem öğrencilerimin psikolojilerini koruyorum hem de elim sürekli öğrencilerimin üzerinde. Benim bu fedakarlığımı gören velilerim de o interneti yemediler icmediler bir şekilde buldular ve grupta ogretmenin interneti yok diye iddia ediyorlar buna pes diyorum sadece. Skype bağlantısında 1 saatte ortalama 250mb internet gidiyor. Haftada 3 gün bile bağlanırsa 750 MB hadi 1 GB internet gider. Ayda 4 GB kısaca. Bunu mu bulamayacak insanlar, neleri buluyorlar, güldürmeyin beni.
  • dürüst
    27 Nisan 2020 23:11
    25 7
    Türkiye öğretmenlerinin ve öğrencilerinin, mevcut alt yapının imkanları buna izin vermez. hayalperestliğin alemi yok.
    ne kadar her şeyi bilen, eğitimperver, dün okuldan çıkmış millete akıl veren, ama herşeyi diğer kıdemli öğretmenlere sorup öğrenmeye çalışan aslında çoğu şeyden habersiz, dünyayı ve öğretmen ve öğrencilerin imkanlarının sonsuz olduğunu düşünen saygıdeğer , saf meslekdaşlarım varmış da haberimiz yeni olmuş.
    siz doğu veya güney doğunun bir köyünün tek öğretmeni olupta öğrencilerinizi eğitmeyen bir öğretmen olmadıkça eğitim sistemimizin ve imkanların ne olduğunu, öğretmenliği anlamayacak ve burada boş şeyler yazıp duraçasınız, ve gerçek öğretmenler sizi acıyarak izleyecek.
  • dürüst
    27 Nisan 2020 22:50
    23 5
    tamyiğit gibi düşünüyorum. meb dostlar alışverişte görsün diye yine altı üsti boş angarya bir eğlence daha bulup topu yine bilgisayar vermediği, tablet veya bilgisayar vermediği, interneti bile olmayan çocukların bir şey zannedip imrenerek bakacağı ve ben niye yararlanamıyorum diye düşünüp devlete kızacağı, saçma bir uygulama.
    müdüryetkisiz rumuzlu arkadaşımızın dediği gibi onlarca saçma sapan kanal türksatta kanal bulmuş saçma sapan şeyler satar iken: meb madem o kadar önem veriyor bu işe: sınıflara ait kanal kurar merkezde bulunan gönüllü arkadaşlarımıza günlük ders verdirir.
    ya kardeşim millet can derdinde sen gösteriş derdindesin.çoğu öğretmenin dediğin uygulamayı yapacak bilgisayarı yok.öğrencilerinde öyle.hiç yoktan malzemesiz bina yapmaya çalışıyorlar. prototip öğretmenler odası, öğretmen önlüğü şimdide bu. ya şu saçma sapan işleri icat edenile bir karşılaşsam, saygılarımı sunacağım.anlarsınız siz..
  • müdüryetkisiz
    27 Nisan 2020 22:28
    23 3
    Benim 30 öğrencim var.bunlardan 5 - 6 tanesi uzaktan bilgisayarla iletişim kurabilir.diğerleri neolacak.hani eşitlik nerede..parası bilgisayarı interneti olmayana eğitim yok..
    Kurarsın her sınıf için 1 tv kanalı.sersleri hakkıyla doğru düzdün anlattırırsın.sabah öğlen akşam tekrarlarını yayınlatırsın olur biter bu iş..zaten ebanın bu işi kaldıracak bi yapısı yok..
  • bir adam
    27 Nisan 2020 22:24
    6 24
    Eleştiren arkadaşlar çözüm getirirse sevinirim.
  • tamyigit
    27 Nisan 2020 21:14
    53 4
    Neden bu kadar kasıyoruz ders yapacağız diye anlamıyorum. Milletin canının derdine düştüğü şu zamanda çocuklar üçgenin iç açısını de ekinin ayrı yazıldığını felan seneye ogrense ne olur vallahi anlamıyorum. Herkes neden kendini birşey yapmaya mecbur hissediyor.Bunda idarecilerin parmağı var mı? Öğretmenlere mobbing uygulandığını düşünüyorum. Müdürler aferin almak için öğretmenleri bence hicbir faydası olmayan canlı derslere zorluyorlar.Yahu 3.sinif ogrencisi için canli ders eglenceden baska bir ise yaramaz bunu bilmeyen yok. Baştakiler bunu bilmiyor mu?Laf olsun torba dolsun diye iş yapmktan nefret ediyorum
  • jak d
    27 Nisan 2020 20:39
    32 3
    ilkokuldaki arkadaşlar... zorunlu değil bolşa kendinizi paralamayın. 8 ve 12. sınıflar bile zorlanıyor sistemde..Daga düne kadar ne yapıtordunuz eba tv ve ödev veriyordunuz bence aynen devam tv deki ders anlatan hocalar mükemmel ..Haksız değilimdir umarım..
  • Oguz3838
    27 Nisan 2020 20:34
    45 3
    Ölü doğmuş bir proje daha.
    1. Sistem kaldırmıyor. (Meb'in her sistemi gibi)
    2. Çoğu öğrencinin ve dahi bazı öğretmenlerin bile internet imkanı yok.
    3. Öğrencilerin bir kısmıyla ders yapılsa diğer kısım geri kalacak.
    4. Kritik sınıflar olan 8. ve 12. sınıfları da engellemiş oluyor bu proje.
    5. İlgisiz veli profilleriyle kendimiz çalıp kendimiz oynarız...
    6. Yetmez; ama yorulmak istemiyorum :)
    7. Teşekkür ve kapanış.
  • naciekinci
    27 Nisan 2020 20:13
    4 13
    Benim öğrencilerim de giremedi, birazdan Skype tan ders yapacağız artık.
  • ayferus
    27 Nisan 2020 19:54
    5 1
    Ebadan Canlı Derse Bağlanamadık.
  • balamirkan
    27 Nisan 2020 18:49
    4 1
    sadece EBA üzerinden değil, ikinci hatta üçüncü bir platform eklenmeli. özel okullar youtube üzerinden canlı yayın yapıyorlar. ama öğretmenler okuldaki tahtadan ve bilgisayardan yapıyorlar. öğretmen ve öğrenci imkanları da eşit olmadan sıkıntılar devam edecek sanırım.
  • öğretmen0366
    27 Nisan 2020 17:56
    7 1
    Sürekli hata veriyor, öğretmenler öğrenciler giremiyor bizlerde idareci olarak canlı ders oluşturamıyoruz sürekli uyarı veriyor
  • öffpüff
    27 Nisan 2020 17:55
    23 0
    Bana kalsa 8.ve 12.sınıflara bırakalım canlı ders olayını.zira onlar için şu an çok daha önemli gelecekleri belirlenecek.
  • ufukbey
    27 Nisan 2020 17:31
    8 1
    zorla da olsa girdik ama hiç öğrenci giremedi ne anladım bu işten.
  • overdozz
    27 Nisan 2020 16:42
    8 1
    bugün çok hata aldık. arkadaşların dediği gibi sıkıntısız girebilen 8 ler de giremedi.
  • kabu
    27 Nisan 2020 16:29
    24 1
    Önceden bir şekilde öğrenciye ulaşılıp ders yapabiliyordu. Şimdi 8 ve 12.sınıfların da "canlı ders"leri kesintiye uğradı. ' Canlı Ders" yapmak zorunluymuş gibi neredeyse bütün öğretmenlere "canlı ders" tanımlanmaya başlayınca sistemde sıkıntılar çıkmaya başladı.
    Birkaç öğrenciyle ders yapan öğretmenler oldu. Hatta öğrencinin hiç katılmadığı dersler de oldu. Tabii bunun farklı nedenleri vardır.
    Sonradan izliyorlar, diyenler olacaktır belki. O zaman, TRT EBA TV ve EBA niye var? TRT EBA TV'de ders tekrarları var, EBA'da birçok video var.
    Ayrıca EBA'da isteyen öğrenci için öğretmenine ulaşarak ona soru sorma olanağını da var.
    Yetkililer, "CANLI DERS"in zorunlu olup olmadığına dair aydınlatıcı bir yazıyı kamuoyuyla paylaşırsa iyi olur, diye düşünüyorum.
  • atilla5
    27 Nisan 2020 15:57
    2 1
    Benim tahminimce mayıs sonuna kadar tatil olacak okullar. Sonra da duruma göre karar alırlar.
  • Ezg 7911
    27 Nisan 2020 15:10
    6 7
    Ben öğrenciyim öğretmenim bile giremedi o yüzden zoomda devam ettik
  • aretias28
    27 Nisan 2020 14:50
    2 3
    Olgay sen yenisin galiba..
  • olgaykeskin
    27 Nisan 2020 14:30
    2 3
    aretias 28, umarım ironi yapıyorsunuzdur?
  • laylaylom_
    27 Nisan 2020 14:12
    4 4
    1 saat bekledim girebilen öğrencim olmadı. Benden önce de 3. sınıf öğretmeni arkadaşım girdi ona da öğrenci gelmemiş. Keşke eba internetleri canlı derste kullanılabiliyor olsaydı.
  • HAMZA97
    27 Nisan 2020 13:32
    1 9
    60 dakika sistemde kaldim ders anlattim
    .Ama malesef ogrencilerden girebilen olmadi.Yarin saat 8 00 da tekrar ders yapacagiz .
  • 58SERVET
    27 Nisan 2020 13:22
    1 5
    dersi anlattım ama üç öğrenci girebildi.sistem çok arıza veriyor.
  • aretias28
    27 Nisan 2020 13:07
    10 41
    Baglanilamiyorsa ,çocuklar giriş yapamıyorsa,sorun yaşanıyorsa tek sorumlusu öğretmendir ..idarecilerimiz gerekeni yapacaktır diye düşünüyorum..
  • denizmavisi1
    27 Nisan 2020 12:25
    3 1
    Bugün benim de öğrencilerim giremedi malesef.
  • fst
    27 Nisan 2020 12:11
    1 6
    bugün ilk denememizi sınıfça yaptık.
    sistemi kurduk.
    fakat öğrenci ekranlarında bu hafta canlı dersiniz bulunmamaktadır
    uyarısı çıktı ve açılmadı.
    çocuklar çok üzüldü. neden olabilir? sorun çözen varsa bilgi verebilir mi?
  • denizbeyaz
    27 Nisan 2020 11:31
    6 18
    Çok yeni olan bir uygulama aksaklıkların olması çok doğal. Hepinize de hak veriyorum arkadaşlar koordinasyon sorunu, teknik aksaklıklar hepsi can sıkıcı. Ama bir de şöyle düşünün şu an yeni yeni oturan bu sistemi geliştirip harika işler başarabiliriz. Bu sistem öğretmen eğitimlerinden tutun, telekonferansla yapılacak toplantılara kadar farklı alanlarda kullanabileceğimiz bir sistem olabilir.
    Allah yardımcımız olsun, sağlıcakla kalın.
  • hayze
    27 Nisan 2020 11:06
    7 2
    Öğrenciler derse bağlanamadı.Ders yapamadık.
  • denizbeyaz
    27 Nisan 2020 10:14
    5 1
    Sistemsel hatalar var maalesef
  • naciekinci
    27 Nisan 2020 09:40
    3 1
    Bugün sistem çok hata verdi maalesef ders yapamadım yarım saat uğraştı öğrenciler
  • kafu
    27 Nisan 2020 09:38
    40 3
    Biz sabah yaptık dersimizi. 2 kişi katıldı. Çok verimli oldu. 3-5 güne atomu parçalarız.
  • ugur_29_
    27 Nisan 2020 07:31
    6 48
    Devlet büyükleri yıllardır bizim üzerimizden servet kazanan gsm operatörlerine canlı derste sınırsız internet sundurmalı. Gerekirse zorunlu tuttacak.
    Gelelim bilgisayar, telefon konusuna. Akıllı telefonu olmayan ev Türkiye de 20 milyon hane olsa 20 milyonda 1000 çıkmaz. onlarada kaymakamlıklar temin ederler. Öğretmen aracı olursa daha kolay sağlanır.
    iş operatörlerde bitiyor, ebada kullanılamayan( giriş zor, 6gb lık çalışmada olmuyor) 6 gb la göz boyamasınlar.
    öğretmen arkadaşta bizahmet al 10,20, 30 gb lık paketlerden. Ayda 200 tl gider. Aldığın ekdersten veririrsin.
  • Can Yongası
    27 Nisan 2020 02:52
    104 4
    UZAKTAN EĞİTİM

    "Ne uzaktan eğitimmiş be arkadaş" bakışıyla izliyorum olup biteni..

    Geçmişi referans alıyorum, şimdiki zamana bakıyorum, geleceğe yön vermeye çalışıyorum. Ama nereden bakarsam bakayım olmuyor.

    Okullarda süt dağıtımı başladığında dağ köyündeydim. Süt somut bir varlıktır. Sistemi kurarsın, aynı gün ülkenin tüm okullarında dağıtıma başlarsın senenin sonunda da bitirirsin. Somut bir varlık olan sütü benim öğrencilerim çok sonra içmeye başladı. Sütten önce süt zehirlenmelerinin haberi geldiği için onu da çok iştahlı içemediler. Sunulan fırsat somut bir varlık üzerinden bile eşit DEĞİLDİ.

    Okullarda üzüm dağıtılmaya başlandığında sınıfımda üzümü paketleyen kişilerin çocukları vardı. Üzümün bağrındaydık yani. Ve çocuklar evlerinde "çuval çuval" üzüm olduğunu söyleyip üzüme tenezzül dahi etmediler. Sunulan fırsat ihtiyacı karşılama yönünden her bölgede eşit DEĞİLDİ. Ki üzüm de somuttur.

    Geçtiğimiz yılın üniversite ve lise giriş sınavlarında "sıfır" çeken öğrenciler yakından eğitim dışında bir eğitim almadılar da görmediler de.

    İnsanların salgın hastalıkla boğuştuğu, tüm ülkenin gelecek kaygısına gark olduğu bir dönemde bakanlıktan hiç kimse masaya vurup da "bırakın arkadaş çocukları, okula sağ salim gelsinler de; ömürlerinden üç aylık eğitimin eksilmesi mesele değil" demedi.

    WhatsApp gruplarından velilere atılan ödevler eve hapsolmuş çocukları çıkmazlara soktu. "Ya ben bunu öğrenemezsem, ya geri kalırsam, ya gireceğim sınavlar sonum olursa..." kaygıları zirve yaptı.

    Çocukların en sevdiği ders nedir? Beden Eğitimi ve Oyun. Çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey nedir? Hareket etmek.

    Eve hapsolmuş çocuğa kimse uzaktan matematik ÖĞRETEMEZ. Ha çocuk merak eder, didinir, uğraşır, başarır buna itirazım yok. Ama o çocuk zaten yapar. Bana rağmen gene başarır.

    Süt ve üzüm somuttur.

    Ve bu ülke okullarında eşit dağıtılmamış olmaları kimseyi rahatsız etmemiştir.

    Açılar soyuttur.

    Uzaktan açıları anlatacağım nasip olursa. Hepsine değil. İmkanı olana. İmkanı olmayan neylesin peki?

    İmkanı olmayan o çocuk olun, 45 gündür evde kapalı kalın ve beni dinleyin: Ders, Matematik; konu, açılar.

    Pardon, dinleyemiyorsunuz imkansızlıktan...
  • sara01
    27 Nisan 2020 01:23
    5 1
    ders gönder diyorum hiç bir şey gözükmüyor cumartesi öyle degildi
  • crazycarter
    26 Nisan 2020 21:02
    3 3
    Arkadaşlar canlı ders gönder dedikten sonra ders canlı derslere eklenmiyor neden
  • narlıca35
    26 Nisan 2020 18:10
    10 10
    Arkadaşlar devletimiz varolsun,güzel şeyler yapmaya çalışıyor;fakat herkesin imkanı bir değil öğrenciler bu canlı sınıf uygulamasına girerken çok gb ları gidecek her zaman giremeyebilir
  • narlıca35
    26 Nisan 2020 18:09
    16 6
    Arkadaşlar devletimiz varolsun,güzel şeyler yapmaya çalışıyor;fakat herkesin imkanı bir değil öğrenciler bu canlı sınıf uygulamasına girerken çok gb ları gidecek her zaman giremeyebilir
  • öffpüff
    26 Nisan 2020 15:52
    54 5
    Devletin zorlu süreçte üzerini düşeni fazlasıyla yaptığına inanıyorum.Tabi ki dört dörtlük değil eksikler var ama hayatta hiçbir şey de dört dörtlük değil.35 kişilik sınıfta ödev kontrolü için(yine veli rahat etsin diye) fotoğraflarını çekin bana yollayın dedim. 6 öğrenci velisi fotoğraf yolluyor diğer 29 kişiden ses yok!!!!şimdi bu sorumluluk sahibi velilerimle mi canlı ders yapıcam?:))
  • übübü
    26 Nisan 2020 15:34
    23 3
    Ama benim 30 Öğrencim var. Bunun 30 uda katılmazsa o canlı derste ne anlatılacak. Alışverişte görüşmek için sadece... Bu imkan sadece 1 öğrencide var mesela benim çevremde. Diğer 29 una ne yapıcaz? Düşünelim
  • übübü
    26 Nisan 2020 15:31
    29 4
    Gerçekten merak ediyorum buradaki öğretmenlerin öğrenci veli profilini. Çok ilgili ve mali durumları yerinde heralde ki benim hayal edemediğim şeyleri çok kolay yapılabilecek iş gibi gösteriyorlar. Alemsiniz doğrusu. Türkiye gerçekleri sizin çevrenizden ibaret değil hocalarım. İnterneti biraz ebaya harcasın, evde sınıf ortamı oluşturun geekten bunları her öğretmen ister ama imkanlar ne der buna? TV yi takip edemeyen öğrenciler var. Evdeki büyükler yüzünden. Siz İnternet te eba ya katılsın diye beklersiniz.
  • slymn29
    26 Nisan 2020 15:10
    9 54
    eleştirilere katılmıyorum. Bana dokunmasın mantığı var.Elbette ki bu uygulamada bazı aksaklıklar olacaktır. Ama bu başlangıç aşaması. Öğrenci ve öğretmenler farklı yollarla zaten görüşmeye çalışıyorlar. Devlet bunun resmi yolunu hazırlamış oluyor.Öğrenciler okula hasret kaldı ,öğretmenler okula hasret kaldı.Öğretmenin internet yoksa eve internet alsın.(devlet maaşına ek ders ne kadar ödemesini yapıyor). Öğrencinin ailesi interneti biraz da Eba da kullansın. Yani bir şeyler yapmak lazım. Bu arada etrafımdaki öğretmenler gayret ve çaba içerisinde.
  • İMPARATOR1
    26 Nisan 2020 11:13
    12 42
    Eğitimde fırsat eşitliğine aykırı.
    Bilgisayarı,akıllı telefonu olan var olmayan var.
    Çözüm mü : sosyal mesafeye uyacak şekilde; sabah sınıfın yarısı gelecek 3 ders yapılacak. öğlen hızlı bir dezenfekte çalışması . Öğleden sonra sınıfın diğer yarısı gelecek 3 ders.
    Tabi herkese maskeleri vereceksin.
  • zb77
    26 Nisan 2020 10:09
    14 9
    Hiçbir kurum hatta dünya bu illete hazır değildi o yüzden aksaklıklar eksiklikler muhakkak olacaktır. Fakat uzaktan canlı eğitim mutlaka denenmeli ve güçlendirilmeli. Zamanla aksaklıkları çözülmeli. Bu korona ne zaman biter , tekrar başlar mı, başka salgınlar olur mu, herşey muallak.
  • yolcu-42
    26 Nisan 2020 06:01
    3 31
    Meslektaşlarımızın buradaki görüşlerini Bakan Ziya Selçuk keşke okusa....Gelecek için ne kadar ümitlenir......
  • kafu
    26 Nisan 2020 04:53
    55 3
    Bizim idareciler mutluluktan adeta havalara uçtu anında haftalık ders programları falan hazırladılar 3-5 öğrenci var katılan onlarla atomu parçalayacağız uzaktan İnşallah
  • hakansenturk
    26 Nisan 2020 00:45
    51 4
    Arkadaşlar, EBA canlı ders uygulamasını kullanmak tabiki MECBURİ DEĞİL! , bir şeyin mecburi olması için öğretmenin android telefonu ya da bilgisayarı onları da geçtim evde internetinin olması lazım. Tamamen gönüllülük esasıdır, zaten mantık olarak zorunlu demek saçma, benim evimde internet yok örneğin telefondan bağlanıyorum, o da anca eba dan öğrencilere çalışma vs göndermekle harcıyorum, 1 canlı ders 1 öğrenci için sadece 1 gb veri harcar, çoğu arkadaşım 1 derste 15 gb gitti, paketleri falan kalmadı, eğer canlı ders yapacaksanız evinizde sınırsız internet olmalı, eğer sınırsız internetiniz yok ise kesinlikle canlı ders ALMAYIN, KABUL ETMEYİN, ZORUNLU DEĞİL!!!! Ayrıca canlı ders yapacaksanız da güvenlik amaçlı hem öğrencilerin hem de kendi kameranızı kapalı tutun, kağıt ya da slayt yansıtarak üzerinden ders işleyin, malum dolandırıcılık olayları çok oluyor, ayrıca canlı ders zoom alt yapısını kullanıyor. Ha bir de şu var canlı ders uygulaması sadece windows için yapılmış pc de ben ubuntu kullanıyorum laptopa yüklenmedi, ayrıca Apple macbook kullananlar için de bir çözüm düşünülmemiş. Bunun dışında diyeceğim bir şey yok kolay gelsin yapanlara.
  • gsli0311
    25 Nisan 2020 23:49
    15 30
    Uzaktan eğitimle nereye kadar varılacak? Sıkıntıları çok fazla. Daha öncede söyledim şimdi tekrar söylüyorum. Okullar artık eski sınıf yapısından vazgeçip "Sosyal mesafe sınıfları" oluşturularak kademeli bir şekilde açılmalı. Günlük 3 saat sabah 3 saat öğlen olacak şekilde öğrenciler 3-5'erli gruplar halinde okula gelmeli. Eskisi gibi 40 kişiyi sınıfa tıkıştırma uygulamasından derhal vazgeçilmeli. Taa en başından okullar tatil olmadan önce bile yapılabilirdi. Bu fikir değerlendirilmeli.
  • naciekinci
    25 Nisan 2020 23:18
    12 6
    Maalesef Eba GB öğrenciler tarafından kullanılmadığı için canlı ders katılım oranı sekteye uğrayacak. Kota sorunu olmasa aslında sistem güzel. İlla faydası da olacak. Ama bu şekilde de adaletsiz oluyor sınırsız internet alabilen var alamayan var. Alamayan neden istifade edemiyor. Bu duruma gerçekten çok üzülüyorum acilen çözülmesi gerekiyor.
  • yaj51
    25 Nisan 2020 22:48
    16 7
    Ramazanda canlı yayın olmadı
  • übübü
    25 Nisan 2020 21:22
    11 1
    EBA GB ları canlı derste geçerli değilmiş.
  • hayber_38
    25 Nisan 2020 20:19
    0 3
    Benimki 3 ve 4 birleştirilmiş sınıf. Eba 8 gb bedava değil mi? Bizim ortaokul müdürü idarecimiz bana 5+5on saat ders yazdılar
  • Deniz_33
    25 Nisan 2020 19:48
    24 4
    Kurun alt yapıyı açın sınıfları gidip sınıfta tahtanın önünde anlatalım dersimizi.. Evde Ancak sohbet olur..
  • hikmet941
    25 Nisan 2020 18:55
    33 2
    Öğrencilerin bir çoğunda internet yok.Keza bilgisayarda.Öğretmenin de olmayabilir.
  • jak d
    25 Nisan 2020 18:45
    37 3
    Her öğretmende öğrencide internet olması mecbur değil.Canlı ders Zorunlu da değil.Resmi yazı var diyenler de hikaye okuyor.
  • halil_41
    25 Nisan 2020 17:43
    4 40
    Çok yerinde bir karar olmuş.
    Demek ki mayıs ve hazira aylarında okul düşünülmüyor.
    Kısa sürede 1 ve 2. sınıfların da eklenmesi gerekir.
    İnternet kota problemini bakanlığın çözmesi gerekir.
    Haftanın 5 günü yapılacak derse internet yetişmez.
    Maliyet veliye kalırsa da verim iyice düşer.
  • gsli0311
    25 Nisan 2020 16:14
    45 2
    Kesinlikle zorunlu değil sadece idarecileriniz zorunlu gibi lanse ediyor. Zaten zorunlu yapmalarına imkanda yok. Bilgisayar ve interneti olmayan bir çok öğrenci ve öğretmen var. Buna dair kanun, yönetmelik yok. Girmek isteyene açılmış bir sistem.
  • tarkan61
    25 Nisan 2020 15:26
    28 2
    3.sınıf Haftada 5 saat, bırakın öğrenciyi bizim internet bile yetersiz kalır...Ayrıca evde 2 çocuk canlı ders yapıyor...
  • mersin123
    25 Nisan 2020 13:20
    7 2
    Bizim idare 3 ve 4 lere gönüllü dedi bir iki kişi kabul etti
  • tamyigit
    25 Nisan 2020 12:42
    100 4
    Millet canının derdine düşmüş yok telafi yok uzaktan eğitim. Ne kadar egitim sevdalısı bir milletmisiz.Okul açıkken çocuğuyla ilgilenmeyen veli iş başa düşünce eğitim uzmanı olmuş sistem ve öğretmen eleştirisi yapıyor. Yok uzaktan egitim yok telafi sanki biz istedik okulları kapatın diye burnumuzdan getirdiler.Mudurler de aferin alma derdine düşmüş. Olan çocuklarla öğretmenlere oluyor .Baştakiler emir yagdirmaktan başka bir işe yaramıyor
  • Mercury
    25 Nisan 2020 12:30
    50 1
    Herkes eşit şartlara sahip olsaydı tek yapılacak çözüm canlı ders uygulamasıdır. Maalesef çok az sayıda imkanı olan mevcut . Ama şu an yapılacak tek çare bu olarak bakılıyor . Ama ilkokul çağındaki bir çocuğun dikkati çabuk dağılıyor . Düz anlatım ve bilgisayar ekranına slayt yansıtarak anlatmak o yaş grubunda çok tek düze kalıyor . Ortaokul, lise ve üniversite seviyesindeki öğrenciler için daha uygun bir sistem bence .
  • cilekes65
    25 Nisan 2020 11:58
    41 1
    Merak ettiğim EBA, daha tüm öğrenciler istediği saatte giremezken aynı anda yapılacak o kadar canlı yayını nasıl kaldıracak
  • gsli0311
    25 Nisan 2020 11:05
    75 2
    1- Büyük ihtimalle alt yapı yetersiz gelecek yine millet teknik problemlerle uğraşacak.
    2- Öğrencinin okula gelmemeyi tercih etmesiyle, canlı derse katılma imkanının olmaması bir değil. Bazı insanlar nasıl öğretmen olmus anlaşılır değil. Olduğu kadar diye bir mantık olmamalı. Bu fırsat eşitliği ile alakalı bir durum.
    3- Şimdi biz canli dersle hangi dersleri işleyeceğiz. Haftada bir saate neyi sigdiracagiz. Okul açılınca nereden devam edeceğiz.
    4- Sınıfın yüzde 30 u canlı dersi dinledi diyelim kalan yüzde 70 e aynı şeyleri tekrar anlatmamız gerekecek. Bu sefer canlı dersi izleyenler o sırada ne yapacak.
    5- Kimsede o kadar internet kotası yok. Ebanin verdiği kota canlı derste sayilmiyor.
    Yani bu kadar zorlamanın anlamı ne?
    Olmuyorsa olmuyordur. Sırf dostlar alışverişte görsün olayı.
  • dicey
    25 Nisan 2020 01:43
    14 48
    Arkadaşlar e-kitap diye bir şey var. Ne demek döküman yok ya, anlamıyorum gerçekten
  • zeliş2005
    25 Nisan 2020 01:08
    0 2
    Öğrenciler de play store dan eba uygulamasını indirecek
  • zeliş2005
    25 Nisan 2020 01:07
    5 5
    Telefona play store den eba uygulaması indirip indirdiğiniz ebadan giriş yapıp canlı dersler başlat tıkladığınızda akıllı telefonlardan canlı ders oluyormuş arkadaşlar
  • bir adam
    25 Nisan 2020 01:04
    26 77
    Olduğu kadar arkadaşlar. Herkeste İnternet yok diyorsunuz. Okula 3 4 öğrenci gelmeyince ders işlemiyor musunuz? Her şeyi eleştiren bir grup var. Hiçbir şeyden memnun değil. Sürekli tatil diyen çocuklar bile okulu özlemiş, öğretmenlerini özlemiş.
    Okul mayısta açılacak diyorlar hoop eleştir,
    Canlı ders yapılacak deseler hoop gene eleştir.
  • sinanoktay
    25 Nisan 2020 00:21
    41 14
    1. Her öğrencinin evinde internet bilgisayar yok.
    2. Evde tahta, kitap vs. materyal yok.
    3. Bütün ülkeyi kaldırabilecek altyapı var mı belli değil.
    Maalesef çok faydalı olamaz.
  • yoncaöğrt
    24 Nisan 2020 21:20
    12 9
    Arkadaşlar cep telefonundan da giriliyor. Bizim okul bugün başladı. Mecburiymiş. Ben bugün canlı dersi açtım bir tane bile öğrenci gelmedi. Tüm öğretmenler yapmak zorunda. Bütün videolar kayıt ediliyor bakanlık tarafından takip amaçlıymış. Her şey bir kenara elimizde döküman yok neye göre anlatacağız ben onu merak ediyorum. Pazar günü okuldan gidip kaynak kitaplarımı almam lazım. Allah herkese yardım etsin zor olacak gibi.
  • ninova
    24 Nisan 2020 18:32
    10 4
    Cep telefonundan ders anlatılabilir mi
  • samle41
    24 Nisan 2020 18:12
    7 6
    Ramazan ayında çok erkene konulmuş, veliler açısından zor olacak
  • jsmn1
    24 Nisan 2020 16:54
    9 5
    Zorunlumu? Her şehrin durumu bir değil..telefonu ve bilgisayarı olmayan me olacak?
  • adanadas
    24 Nisan 2020 16:48
    3 5
    Istege tabi mi acaba
  • cmustafaengin
    24 Nisan 2020 16:00
    4 5
    Pazartesi'den itibaren başlıyor sanırım. Okuldan okula değişiyor ya aslında öğretmenden öğretmene de değişse. Bazıları diyor ki illa o saatte yapmak zorunda değilsiniz diyor ama yasal dayanağı nedir?
  • naciekinci
    24 Nisan 2020 14:59
    15 5
    Hocam kolay mı milyonlarca öğrenci bir anda. Altyapı kurmak zaman isteyen bir süreç.
  • yaj51
    24 Nisan 2020 14:21
    8 13
    Neden önce topluca yapmadılar!
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK