Kazanmak İçin Mi, Kaybetmemek İçin Mi Daha Çok Gayret Gösterirsiniz?

Çevrimdışı turgutkuzan

  • Uzman Üye
  • *****
  • 4.439
  • 3.070
  • Öğrenci Velisi
  • 4.439
  • 3.070
  • Öğrenci Velisi
19 Şub 2016 11:10:45
Kazanmak için mi, kaybetmemek için mi daha çok gayret gösterirsiniz?

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.

Her ikisinin de sonucunun aynı olduğunu ifade edecekler için, öğrenmek istediğim hususu bir kaç örnekle netleştirmeyi uygun görüyorum.

1)  Nasreddin hoca'nın "Testiyi Kırmadan Önce" fıkrasını hatırlayalım.

Nasreddin Hoca oğlunun eline bir testi tutuşturup çeşmeden su getirmesini istemiş. Çocuk dışarı çıkarken de ensesine bir tokat atıp :
- Testiyi kırma ha ! diye öğüt vermiş .
Bunu gören komşulardan biri :
- Yahu Hocam demiş, henüz testiyi kırmadan niye dövüyorsun yavrucağızı ?
Hoca cevap vermiş :
- Testiyi kırdıktan sonra neye yarar be birader

Testi kırıldıktan sonra ceza vermenin faydası olabilir mi?
Tokatı yiyen çocuk "Nasılsa tokatı yedim, testi kırılsa da farketmez, dikkatli davranmama gerek yok" diye mi düşünür yoksa testi elinde olduğu sürece tokatı hatırlayıp daha mı dikkatli olur?
Tokatı yediği halde çocuk testiyi kırmazsa, tokat zarar hanesine mi kaydedilir?

2) TRT1 kanalında yayınlanan Ana Ocağı isimli bir program var. (Programın hiç bir bölümünü baştan sona izlemediğim için formatı doğru anlamamış olabilirim. )
İzleyebildiğim kadarıyla, başlangıçta yarışmacılara altın bilezikler veriliyor.
Daha sonra verilen görevlerde başarısız olanlardan, başarısız olduğu her bir görev için yarışmacılardan bir bilezik geri alınıyor.
Kazanma odaklı bir yarış değil, kaybetmeme odaklı bir yarış.

3) Yeğenimin dershaneye devam ettiği dönemde tarih öğretmeni henüz işlemediği konularda testler verip, çözmelerini istiyordu.
Diğer öğrenciler gibi yeğenimde ben de bu uygulamanın anlamsız olduğunu düşünmüştük.
Zaman içinde uygulamanın sebebini anladık.
Konu işlenmeden önce verilen testlerde "püf nokta" olarak tanımlanabilecek VURGULANMIŞ kelimeler / kelime grupları oluyordu.
Ders anlatımı esnasında bu kelimeler  / kelime grupları VURGULANDIĞINDA sorunun tamamı çağrışım yapıyor ve kalıcı öğrenmeye etki ediyor.
Nitekim  konu anlatımından sonra aynı test tekrar çözüldüğünde yüzde yüze yakın bir başarı yakalanıyor. (Konu anlatılırken yapılan VURGULAMALARIN hiç biri unutulmuyor.)
Konu anlatımından sonra aynı konuda farklı testler çözüldüğünde de (konu anlatımıdan önce test çözmeyen gruplara göre) başarı oranı yüksek oluyor.

Tecrübe ile sonucu önceden tahmin edebildiğimiz durumlar için "sonucu başa almak" şeklinde bir uygulama VERİMLİ (sonucun değişmesinde etkili) olur mu?

Örneğin, sınav öncesinde öğrencilere tam puan verildiği duyurulsa, sınavda yapılacak her yanlış için puan düşüleceği  ilan edilse (bu durum fiziki bir etkinlikle belirginleştirilse) öğrenciler puan kaybetmemek için daha fazla gayret gösterirler mi?

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK