Köy Okulunda 'Greenbox'

Selçikli Mustafa Sabırlı Ortaokulu, 100 öğrencili bir köy okulu. Okulda diğerlerinden farklı olarak bir de yemyeşil oda bulunuyor. Öğrencileri için yeşil perde kullanarak videolar çekmeye başlayan görsel sanatlar öğretmeni Hüseyin Coşkun, öğrencilerle iş birliği yaptıkça eldeki imkanlarla yetinmeyip bir sınıfın dört duvarını yeşile boyadı. Televizyon çekimlerinde greenbox olarak bilinen bu teknikle hazırlanan stüdyoda ise birbirinden eğlenceli ve eğitici videolar hazırlanıyor. Üstelik uzaktan eğitim sürecinde de öğrencilerin birlikte projelerde çalışması destekleniyor.

Hürriyet'ten Zülal Atagün'ün haberi: Manisa’nın Akhisar İlçesi'ndeki Selçikli Mustafa Sabırlı Ortaokulu, taşımalı eğitim kapsamında olan 100 öğrencili bir okul. Okulun müdür yardımcısı Hüseyin Coşkun aynı zamanda öğrencilerinin hayal güçlerini geliştirmeyi hedefleyen görsel sanatlar öğretmeni. Uzaktan eğitim sürecinde ders anlatımlarında ve öğrencilerine göndereceği çalışma videolarında “greenbox” yani yeşil perde kullanıyor. Evde yapacağı çekimler için yeşil fon perde alan Hüseyin öğretmen, evde istediği verimliliği sağlayamadığı için perdeyi okula götürmüş.

Yeşil perde ile öğrenciler için etkinlikler yapmaya başlayan Coşkun, çalışmaları şöyle anlatıyor: “Her farklı konu için farklı bir dijital içerik oluşturma hedefim vardı. Tasarladığım bir etkinlik için farklı mekanlarda fakat aynı konu bütünlüğünde bir etkinlik yapmam gerekti. Bu etkinlik için evdeki yeşil perdemi okulumuzun kullanılmayan bir sınıfında duvara monte ettim. Etkinliklerimizi her sahnede sadece bir öğrenci olacak şekilde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak okulumuzda yapmaya başladık. Aynı zamanda okulumuzun proje çalışmalarında da da bu yeşil perdeyi kullandık. Çekimlerde greenbox yani yeşil fon tekniğini kullanınca arka planda istediğiniz sanal gerçekliği yaratabiliyorsunuz. Daha neler yapabilirdik ? Nasıl daha verimli bir etkinlik tasarımı oluşturabilirdik? sorularıyla yeşil ekran perdemiz bize yetmemeye başladı. Hareketli sahnelerimiz için genişliği yeterli değildi. Öğrencilerimiz de yeşil perdemizi çok sevince uzun süredir aklımda olan yeşil ekran sahne projemi Okul Müdürümüz Ali Osman Çallıkaya ile paylaştım. Fikrimi çok beğendi. Uzaktan eğitim sürecinde kullanılmayan bir sınıfımızı verimli bir şekilde kullanmak, yenilemek ve örnek bir proje oluşturmak için sahnenin sınırları olmayacağı düşüncesiyle yeşile boyayarak sanal stüdyo ve sahneye dönüştürdüm.”

TEK TEK ÇEKİYORUZ

Video içeriklerinde öncelikle uzaktan eğitim sürecinde okul ortamında yapılamayan sosyal etkinlikler ve proje çalışmalarımızda kullanılmak üzere sunum, şarkı, şiir, drama çalışmaları kullanıldı. Ardından proje tanıtım ve sunum çalışması, farklı mekanlarda şarkı söyleme etkinliği ve derslerde yapılan etkinliklerin sunumu çalışmalarıyla devam etti. Hüseyin öğretmen, “Bu etkinliklerimizi yaparken öğrencilerimizle tek tek video çekiyor daha sonrasında bu videoları montaj programı ile birleştirerek kompozisyon halinde sunuyoruz. Etkinliklerimizde kullandığımız fotoğraflarımızın çekimini yine bu sınıfımızda yapıyoruz. Yaptığımız video kayıtlarını proje çalışmalarımızda, okul öğrencilerimizle ve paydaşlarımızla dijital ortamda internet etik ilkelerini göz önünde bulundurularak paylaşıyoruz” dedi.

BİZİM OKULUMUZDA BÖYLE ŞEY OLACAĞI AKLIMIZA GELMEZDİ

Hüseyin öğretmen öğrencilerin yeşil ekran deneyimleriyle ilgili olarak şunları anlattı: “Öncesinde elbette bu tarz uygulamalardan haberi olan ve olmayan öğrencilerimiz vardı fakat okul ortamında bu tarz çalışmaların yapılabileceğini düşünmediklerini söylediler. ‘Böyle bir şeyin bizim okulumuzda olacağı aklımıza gelmezdi’ dediler. Yaptığımız etkinlikler öğrencilerimize merak uyandırdı. Yeşil ekran çalışmamız öğrencilerimizin de kameramanlık ve yönetmenlik deneyimi yaşadığı önemli bir fırsat oldu. Öğrencilerimiz yeşil ekran çalışmalarımızı çok sevdi ve benimsedi. Yoğunluğumuzdan etkinliklerimize biraz ara verdiğimizde ‘öğretmenim yeşil ekranda ne zaman çekim yapacağız soruları’ geliyor. Bu elbette benim motivasyon kaynağım. Bu istekli halleri benim işime dört elle sarılmamı sağlıyor. ‘Öğretmenim bunu da yapabilir miyiz’, ‘Öğretmenim şöyle de yapalım’ gibi her gün yeni fikir ve tasarım önerileriyle ile yeşil ekran çalışmalarımızı hep birlikte sürdürüyoruz.”

ÖĞRENCİLER HEYECANLANDILAR

“Yeşil ekran hazırlıkları aşamasında uzaktan eğitim sürecinde olduğumuzdan öğrencilerle ip ucu fotoğrafları paylaşarak iletişim kurdum. Bilin bakalım burada neler olacak? sorusuyla fikirlerini düşüncelerini paylaştılar. Bu süreçte uzakta olsak da öğrencilerimle hep birlikteydik. Kendi isteğim ile duvarlarımızı renklendirdiğimde sınıfın eski halini hatırlayan öğrencilerimiz heyecan içerisinde bir an önce sınıfta ders işlemeyi istediklerini söyledi. Görsel Sanatlar öğretmeniyim dersimiz uzaktan olarak devam ediyor. Belki bu eğitim öğretim yılında dersimizi bu sınıfta işleyemeyecektik ama biricik öğrencilerimle bu sınıfta derslerimizde buluşacağım günleri iple çekiyorum.”

 

  • 1 7
  • 14 Haziran 2021 12:15 2.424
  • Aktif Haberler
  • smyi
    15 Haziran 2021 22:36
    0 1
    güzel uygulama.
  • oddoman
    14 Haziran 2021 20:26
    13 0
    Köy okulu böyle olmaz. Benimki gibi 4 sınıf bir arada 13 öğrencili olur :)
    Buna köy okulu demezler :)
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK