LGS’de Matematik Belirleyici Olacak

LGS, 1.2 milyon öğrencinin katılımıyla dün gerçekleşti. Uzmanlar ve öğrencilerden gelen yorumlara göre sorular kazanımlara uygundu, hatalı soru iddiası yok. Sözel bölümdeki testler kolaydı. Sayısal, özellikle de Matematik, sınavın belirleyicisi olacak.

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberi: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlediği merkezi sınav dün tamamlandı. 1 milyon 243 bin 801 öğrencinin katıldığı LGS’de birinci oturum 09.30’da başladı; Sözel bölümden Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil’den toplam 50 soru soruldu. İkinci oturum 11.30’da başladı. Sayısal’dan da öğrencilere Matematik ve Fen Bilimleri’nden 40 soru yöneltildi.

Sorular kazanımlara uygundu, MEB’in örnek sorularıyla benzerdi. Belirtildiği gibi Türkçe’de dil bilgisi sorusu yoktu, kazanımlar içinde yer almasına rağmen bazı ünitelerden soru gelmedi. Hatalı soru iddiası bulunmazken, her yıl olduğu gibi Sözel kolay, Sayısal zordu. Bu yıl da Matematik, sınavın belirleyicisi olacak. Yorumlar şöyle:

DİKKAT GEREKTİRİYORDU

Bahçeşehir Koleji Türkçe Bölüm Başkanı Tülay Uğurludural: Okuma, anlama sorularına ağırlık verilmiş; metin türleri, dil bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretlerine ait soru yok. Daha çok kısa metinlerden oluşan klasik soru tiplerine yer verilmekle birlikte bazı soruların çeldiriciliği oldukça kuvvetliydi. Tablo ve grafik soruları, dikkati de ölçtüğü için bu sorular sınavın ayırt edici sorularıydı. Geçiş ve bağlantı ifadelerinin metnin anlamına olan katkısına dikkat edip odaklanarak okuyan, anahtar ifadeleri göz önünde tutarak metni değerlendiren öğrenciler; bu sorularda öne çıkacaktır.

 
Uğur Okulları Türkçe Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Handan Büke: Sınavda öğrencinin okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücünü sorgulayan, öğrenciye çıkarım yaptıran tarzda sorulara yer verilmiş. Özellikle 2-3 soru seçiciydi. Düzenli çalışan, dikkatli okuyanların zorlanmadan yapabilecekleri bir sınavdı.

MATEMATİK ZORLADI

Bahçeşehir Koleji Matematik Bölüm Başkanı Özgür Aytekin: Soruların tamamında şekil, grafik, tablo gibi görseller kullanılmış. Şekilli soruların bazılarında, şekiller soruyu yorumlamanın yanı sıra sorunun çözümünde etkin rol oynamakta. Matematik okur-yazarlığı önceki LGS’de olduğu gibi ön planda tutulmuş. Sınavda değerlendirme ve analiz yapma gibi üst düzey düşünme becerilerini ölçen sorular yoğundu. Öğrencilerin soruların çözümü için harcadığı sürenin önceki yıllarda çıkan sorulara göre daha fazla olduğu gözlenmekte. Önceki senelere göre daha zordu; bundan dolayı sınavın belirleyicisi yine Matematik olacak.

Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı İbrahim Eser: Sorularda yüksek çeldiricilerin yer aldığı ortamlar yaratılmış. Örneğin “birbirinden farklı, birden farklı” gibi ifadeler kullanılmış. Veri analiz sorularının dışında günlük hayat becerileri içeren soru tiplerinden uzaklaşılmış, matematiksel şekillere önem verilmiş, mantık muhakemenin ön plana çıktığı bir sınav hazırlanmış. 9 zor sorunun yer aldığı güçlük derecesi yüksek bir sınav. Neredeyse tamamında birden fazla öncülün kullanılması soruların güçlük derecesini artırmış.

YORUMA DAYALIYDI

Bahçeşehir Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Yasemin Arayan: Sorular açık, anlaşılır ve net ifade edilmiş. Direkt bilgi soruları değil de daha çok öğrencinin yorumlama, analiz becerilerini ölçen sorular sorulmuş. Geçen yıllara göre yoruma dayalı sorulara daha fazla yer verildiği söylenebilir. İrade ile ilgili soruda metnin iyi yorumlanmaması durumunda öğrenci çeldirici seçeneğe gidebilecektir.

Bahçeşehir Koleji Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel: MEB’in örnek sorularında yer almasına rağmen bu yıla kadar LGS’de karşılaşılmayan harita okuma ve yorumlama becerisi, kronolojik dizin soruları yeni nesil sorular olarak yer almış. Atatürk Dönemi Türk dış politikasıyla ilgili harita sorusu sınavın tek öncüllü sorusu. Burada öğrencilerin haritayı yorumlama becerisi önem kazanmıştır. Amasya Genelgesi’yle ilgili soruda konuya hâkim olmayanlar güçlü çeldiriciye takılıp yanlış cevap verebilir. Anlama düzeyindeki soruların çoğunlukta olduğu, muhakeme gücünü ortaya koyan, çıkarım yapabilecekleri becerileri ölçen sorular mevcuttu.

Bahçeşehir Koleji İngilizce Bölüm Başkanı Talar Donikoğlu: Görsellere ve tablolara ağırlık verilen sorularda öğrencilerin tabloda verilen bilgileri kullanarak çıkarım yapma becerileri ölçülmüş. Günlük hayatla ilişkilendirilmiş diyaloglara dayalı sorularda öğrencilerin dikkatleri ölçülmüş. Kelime bilgisi bağlam içerisinde verilerek ölçülürken, dilbilgisi İngilizce’nin sarmal gelen yapısından dolayı dolaylı olarak soruların içinde yer almakta. Ancak dil bilgisini ölçen soru bulunmamakta.

FEN SEÇİCİYDİ

Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Yasemin Dündar: Kazanımlara uygun hazırlanmasına rağmen günlük yaşamdan uzak, bilgi ve yoruma dayalı sorulardan oluşmuştur. MEB’in yayımladığı örnek sorularda görsel çizimlerin ön planda tutulmasına öğrenciler alışkındı ancak bu sınavda görsellere çok fazla yer verilmemesi öğrencileri şaşırttı. A kitapçığı 15. soruda yer alan basit makine düzeneği sorunun güçlük derecesini artırmıştır. Üç soru eleyici, diğer sorular beklenen düzeydeydi.

Bahçeşehir Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Senem Ertün: Geçen yıllara göre eleyici sorular ve çeldirici seçenekler fazlaydı. Soru metinleri genel olarak anlaşılır bir dille yazılmış. Okuma, anlama ve çıkarım gücünün ölçüldüğü sorulara yer verilmiş. Grafik yorumlama ve deney sorularına da değinilmiş. Deney soruları öğrencilerin düşünme ve çıkarım yapma gücünü test eder nitelikte. Basit makine konusu ile DNA ve Genetik Kod konusundan sorular testin belirleyicileri olacak.

Uğur Okulları Fen Bilimleri Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Filiz Polat: Bilimsel deney düzeneklerinin olduğu soruların bazılarında görsellerin kullanılmadığını ve soruların anlatımlar üzerinden kurgulandığını görmekteyiz. Sınavda öğrencileri zorlayan ve çeldiricisi güçlü olan soruların olduğunu görüyoruz. Sınavın orta zorlukta olduğunu söyleyebiliriz.

‘SÖZEL KOLAYDI’

Sınava giren öğrencilerin görüşleri ise şöyle:

Edanur Paksoy: Matematik, fene göre daha zordu. O testte 10 soru işaretleyebildim. Doğrusal denklemlerde biraz takıldım. Fende ise 2 soru boş bıraktım. Sözeli kolay buldum.

Zeynep Abanoz: Matematik biraz zordu, birkaç soruda işlem hatası yaptım. Fende iki soruyu boş bıraktım ama sözel kolaydı. Bir soru yapamadım.

Sudenur Sarı: Matematik ve fende zorlanıp boş bıraktığım sorular oldu. Sözelde ise özellikle tarih, din ve İngilizce testleri çok iyi geçti. Yine de genele baktığımda güzel olduğunu düşünüyorum.

Cem Salman: Her zamanki gibi sayısal zordu. Türkçe ise basitti. Sınavda dikkatim dağıldı. Çünkü hocalar devamlı kalan süreyi söylediği ve sohbet ettiği için konsantrasyonum bozuldu.- OZAN ÖMER KADÜKER -

LGS kapsamındaki merkezi sınavın soru kitapçıkları ve cevap anahtarları yayımlandı. Öğrenciler, sorulara ve cevap anahtarlarına “meb.gov.tr” adresinden ulaşabilecek. Sınav sonuçları, 30 Haziran’da açıklanacak.

 

  • 1 2
  • 07 Haziran 2021 12:40 5.318
  • ekremerden
    08 Haziran 2021 10:42
    2 0
    Özel okula gidenler üniversite sonuna kadar özelde okuyorsa sıkıntı yok diğer türlü çalışan öğrencinin en fazla bi tık önünde olabilir tabi ki özelde okuyan öğrencilerin hepsinin çok başarılı bir okul hayatı olacağı da söylenemez.
  • ekremerden
    08 Haziran 2021 10:36
    4 0
    Haberin başlığı komik bugüne kadar başka bir ders mi belirleyici oldu da şimdi matematik belirleyici olsun
  • cemcem
    07 Haziran 2021 21:09
    6 3
    Özel okul takıntısı olanlara şaşmamak mümkün değil, öğrencilerin düzeylerini öyle yüksek gösteriyorlar ki bırakın bulundukları il , Türkiye'nin en iddialı liseleri bir anda hedef oluyor sonuç hüsran , ayrıca bu okullar sıradan değil kurumsal düzeyde tanınmış okullar, sonuç olarak çocuğunuzu sadece okuduğu okulda değil diğer okul sınavlarına da sokun ki gerçek durumunu görün ve sonuç hüsran olmasın
  • tarkan61
    07 Haziran 2021 20:42
    4 3
    Bugün bir degerlendirme dikkatimi çekti."1 yıl takima futbol antrenmani yaptir.Sonra basketbol turnuvasina katilsın" !
  • nursima
    07 Haziran 2021 20:21
    4 2
    Sadece özel okulla olacak iş değil,öyle olsa tüm kazananlar özel okuldan çıkar,emek veren kazanır.
  • oddoman
    07 Haziran 2021 19:28
    5 1
    Nerede Matematik belirleyici olmuyor ki :D
  • sanayici
    07 Haziran 2021 18:29
    11 1
    matematik sorularını seçenler soru seçimi yaparken ne düşündüler acaba? biraz düşündüler mi? bu çocuklar neredeyse bir sene okula gidemediler. yazık yazık yazık. özel okullar bu sene kayıtta tavan yapar.
  • php_korsan
    07 Haziran 2021 17:37
    5 3
    Özel okullar maçı kazanır.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK