Meb'in Ek Ders Yönetmeliğine Açılan Dava

Çevrimdışı gezgin81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.097
  • 218
  • 1.097
  • 218
18 Mar 2009 13:37:27
 
     MEB de yapılan son düzenleme ile taşra teşkilatında da oluşturulmuş olan şef ve eğitim uzmanı kadrolarında bulunanlara Zorunlu Ders Görevi Niteliğinde Yönetim Görevi yaptıkları varsayılarak bu görevlerine karşılık ek ders ücreti ödemesi yapılmamıştır. Eğitim Sen konuyu yargıya taşımıştır. Dava dilekçesine aşağıda yer verilmiştir.
 
 
DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA,
 
 ANKARA.
 
 Yürütmenin durdurulması istemlidir.
 
 
DAVACI : EĞİTİM SEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası)
 Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No:13 Çankaya / ANKARA.
VEKİLLERİ : Av. Zühal ÇOLAK, Av. Necmiye BAŞEL Av. Mahmut Nedim Eldem , Av. Mehmet Rüştü TİRYAKİ. ( Davacı ile aynı adresteler )
DAVALILAR : 1. T.C. Başbakanlık . ANKARA
2. Maliye Bakanlığı . ANKARA
3. Milli Eğitim Bakanlığı. ANKARA.
DAVA KONUSU :
 
 23.01.2009 gün ve 27119 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2008/14575 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesiyle eklenen Ek.1. maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemidir.
SÜRE :
 
 Davaya konu karar Resmi Gazetede 23.01.2009 günü yayımlandığından, davamız süresinde açılmaktadır.
OLAYLAR VE
 
HUKUKSAL DEĞERLENDİRME :
1 . “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esasları” düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı 16.12.1998 tarihinden beri yürürlükte iken, 16.12.2006 gün ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.07.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu’nun 2006/11350 karar sayılı kararı “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin karar ” ile yeni bir uygulamaya gidildi. Biz yeni düzenlemenin hukuka aykırı birçok maddesinin iptali için dava açtık. Davamız, Danıştay Onbirinci Dairesi’nin 2007/599 esas sayılı dosyası ile derdesttir.


2 . Söz konusu kararın bir çok maddesi açık ve anlaşılır olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce 27.02.2007 günü 2007/19 sayılı genelgeyi yayımlandı . Genelge sorun çözmek yerine 16. maddesi ile yeni sorunlara neden oldu . Maddenin ikinci fıkrasındaki “… öğretmenlerin hafta içinde okuttukları dersler aylık karşılığı ders görevlerini doldurdukları saate kadar aylık karşılığı olarak değerlendirilecek, bunun üzerine okuttukları dersler ise ek ders ücreti karşılığında değerlendirilecektir ” ibareleri yeni sorunların kaynağı idi. Bu konuda açtığımız iptal davası da
Danıştay Onbirinci Dairesinin 2007/2448 esas sayılı dosyası ile derdesttir.

3 . Sözü edilen Bakanlar Kurulu Kararı ve genelge eğitim camiasında infiale neden olmuştu. Yukarıda sözü edilen genelgenin de çözemediği, ücretli ders okutma ile ilgili önemli iki sorun yeni bir Bakanlar Kurulu kararı ile çözülmek, infiali yatıştırmak istendi. 21 Temmuz 2007 gün ve 26589 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/12399 karar sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16. maddesinin (b) bendi değiştirildi . Milli bayram kutlamalarına katılan öğretmenlere ek ders ücreti verilmesi ile birlikte “ … ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getirmeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Hükmü 16. maddenin (b) bendine konuldu. Öğretmenler , böylece hasta sevk kağıdı alıp, sağlık kuruluşuna gitmek zorunda kaldıklarında ders ücreti kayıpları olmuyordu.


    Ama, aradan daha on ay bile geçmeden, kamu yararı ve hizmet gerekleri ışığında uygulamanın değerlendirilmesine yeterli olanak bulunamadan, 21 Temmuz 2007 günü verilen hak, 10 Mayıs 2008 günü geri alındı. Bakanlar Kurulunun 10 Mayıs 2008 gün ve 26872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/13567 sayılı kararının 1. maddesinin 2. bendi ile “ ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle” ibaresi önceki kararla eklendiği 16. madde metninden çıkarıldı. Bu konuda açtığımız iptal davası da Danıştay İkinci Dairesi’nin 2008/4590 Esas sayılı dosyası ile derdesttir.


4 . Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda son değişiklik Bakanlar Kurulunun bu dilekçemizle dava konusu ettiğimiz, 23.01.2009 gün ve 27119 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/14575 sayılı kararı ile yapıldı. (Ek.1) Davaya konu kararın 4. maddesi ile asıl karara eklenen, “İl milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerine haftada 10 saat, ilköğretim müfettişi ve müfettiş yardımcılarına ise haftada 5 saat daha ek ders ücreti ödenir.” biçiminde düzenlenmiş EK.1. madde hak ve adalete, nesafet ve eşitlik ilkelerine, dolayısıyla hukuka aykırı ve eksik bir düzenlemedir. Yürütmesi durdurulmalı ve iptal edilmelidir Çünkü;


 a . Bu konudaki ilk düzenleme, 04.12.1983 gün ve 18241 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan 83/7332 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 4 maddesinde “Bakanlık Merkez Teşkilatında görev yapanlardan müsteşar, hukuk müşaviri… şef - eğitim uzmanı … denilmekle şeflere ve eğitim uzmanlarına …” da Zorunlu Ders Görevi Niteliğinde Yönetim Görevi yaptıkları varsayılarak … bu görevlerine karşılık ek ders ücreti ödenir” denilmekte idi.
Bu düzenleme sırasında yalnızca bakanlık merkez örgütünde şef ve eğitim uzmanları varken, daha sonra ilçe milli eğitim müdürlükleri oluşturulan düzenleme ile taşra örgütünde de şef ve eğitim uzmanı kadroları oluşturulmuş, ancak bunların Zorunlu Ders Görevi Niteliğinde Yönetim Görevi yaptıkları varsayılarak bu görevlerine karşılık ek ders ücreti ödemesi yapılmamış, merkez örgütündeki uygulama taşra örgütüne yansıtılmamıştır. Bu haksız, adaletsiz ve nesafet kurallarına aykırı eksik düzenleme uygulaması davaya konu yeni düzenleme ile de sürdürülmektedir.
 
b . 5473 sayılı Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1. maddesi ile 375 Salıyı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Ek. 4. Maddenin 1. Fıkrasına göre aralarında Milli Eğitim Bakanlığının da bulunduğu çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunda 657 sayılı Kanuna göre görev yapan memurlara her ay ek ödeme yapılmaktadır. Aynı maddenin 2. fıkrasına göre de “Birinci fıkra kapsamına giren personelden ; her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kurumlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ek ders ücretinden yararlananlara … birinci fıkraya göre ödeme yapılmayacaktır. … Ancak , fiilen yapılmayan ek ders karşılığı ek ders ücretinden yararlanan kamu görevlisi, bir eğitim kurumunda yönetici veya öğretmen olarak görev yapıyor ise ek ödemeden yararlanacaktır.
 
5473 sayılı Yasayla 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen hükümlerle ek ödeme yapılan personel ile ek ödeme kapsamı dışında tutulan personel arasında ki belirtilen ödemeden kaynaklanan ücret adaletsizliği giderilmeye, değişik adlar altında ilave ödeme alamayan kamu görevlilerine ek ödeme yapılmaya başlanması amaçlanmıştır. Ancak, Kanun Hükmünde Kararnamenin, yukarıda alıntılanan hükmü uyarınca fiilen yapılmayan ek ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlar bu Yasa kapsamı dışında tutulmuştur. Bu durumun aslında yasanın amacına aykırı olduğu, çok sayıda eğitim yöneticisinin kapsam dışında tutulması ile görevleri ile bağdaşmayacak biçimde aleyhlerine bir durum yaratılmış olduğu anlaşılmış olmalı ki, dava konusu Bakanlar Kurulu kararı ile bir kısım eğitim yöneticileri ile denetim elemanlarının -İl milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri ile ilköğretim müfettişlerinin - ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücreti arttırılmıştır. Anlaşılmaz bir nedenle ; bu yapılırken de eğitim yöneticilerinin bir kısmını oluşturan şefler ve eğitim uzmanları ile - öğretmen evi müdürü gibi - tesis müdürleri uygulama dışında bırakılmış, ayrıca diğerleri ile sınav kazanarak bu kariyer mesleğine atanan ilköğretim müfettişleri ile ilköğretim müfettiş yardımcıları arasında da kariyer ilkesinin önemi de göz ardı edilerek ilköğretim müfettişleri ve ilköğretim müfettiş yardımcılarına aleyhine eşitsizlik yaratılmıştır. Diğerlerine 10 saat daha ek ders ücreti verilirken , kariyer görevlerini daha zor şartlarda sürdüren ilköğretim müfettişleri ile yardımcılarına ise 5 saat daha ek ders ücreti verilmesi hukuken açıklanabilir değildir.
Anılan statülerde çalışan eğitim yöneticileri ile uzmanların kapsam dışında bırakılması ve denetim elemanları aleyhine düzenleme yapılmasının haklı ve hukuken kabul edilebilir bir gerekçesi yoktur. Görünen tek gerekçe veya en azından sendikalarla yapılan görüşmelerde Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerince dile getirilen tek gerekçe, kendileri anılan yöneticileri de kapsama dahil eden, eşitlikçi bir öneri götürdüğü halde Maliye Bakanlığının bu şekilde uygun görmesidir. Bu bakış hiçbir hukuk kuralıyla açıklanamaz. Hak ve adaletle, nesafet ve anayasal eşitlik kuralları ile bağdaştırılamaz. Düzenleme, nedeni olan 4573 sayılı yasanın amacına da aykırıdır.
 
 YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİMİZİN GEREKÇESİ:
 
Dava konusu düzenlemede ileri sürdüğümüz hukuka aykırılıklar çok açıktır, ilk bakışta görülmektedir. Hukuka aykırı uygulamanın sürdürülmesi üyelerimiz açısından telafisi çok güç zararlara da neden olacaktır. İdari Yargılama Usul Yasasının öngördüğü koşullar birlikte oluşmuştur. O nedenle olası iptal kararınızdan önce yürütmenin durdurulmasını da istiyoruz .
DELİLLER :
 
1 . Davaya Konu, 2008/14575 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı. (Ek.1)
2 . Danıştay On Birinci Dairesinin 2007/559 ve 2008/2448 esas sayılı dava dosyaları.
3 . Danıştay İkinci Dairesinin 2008/4590 esas sayılı dava dosyası.
4 . Her türlü yasal delil.
HUKUKSAL NEDENLER :
 
 1 . İdari Yargılama Usulü Kanunu.
 2 . 439 sayılı kanun.
 3 . 5473 sayılı kanun. .
 4 . 375 Salıyı Kanun Hükmünde Kararname
 5 . Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar.
 6 . İlgili öteki yasal düzenlemeler.
SONUÇ VE İSTEM :
 
 Açıkladığımız ve Dairenizin kendiliğinden gözeteceği diğer gerektirici nedenle, 23 Ocak 2009 gün ve 27119 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair” 2008/14575 karar sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesi ile karara eklenen “ İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü, ve şube müdürlerine haftada 10 saat, ilköğretim müfettişi ve ilköğretim müfettiş yardımcılarına 5 saat daha ek ders ücreti ödenir” biçimindeki Ek.1. maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptaline ve yargılama giderleri ile yasal vekalet ücretinin davalı idareden alınmasına karar verilmesini vekil edenimiz adına saygılarımızla dileriz
 

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK