Öğretmenlik Kariyer Sınavı Tartışılıyor. İptal Söz Konusu Değil!

Muhalefet ve bazı sendikalar başarı gösteren öğretmenlere "uzman" ve "başöğretmen" unvanları verilmesine tepkili. Öğretmenlere seslenen Bakan Özer "İstirhamımız aramıza kimseyi sokmayalım" derken gözler AYM'de...

Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında başlayan uzman öğretmen ve başöğretmen kariyer basamakları sınavı son günlerde eğitimin bir numaralı konuşulan maddesi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, öğretmenlere seslenerek "saygısızlık" olarak nitelendirdiği "kariyer sınavına" girmemeleri konusunda çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu daha önce de sınava tepki göstermiş ve "En değerlilerimizi kariyer sınavları ile rencide etmeyelim. Uzman ve başöğretmen ilan etmenin yolu çoktur" demişti. Eğitimcilerle buluşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu konuya değindi ve "İstirhamımız aramıza kimseyi sokmayalım, biz birlikte üstesinden gelemeyeceğimiz hiç problemin olmadığına inanıyoruz" diya konuştu. Özer şunları söyledi: Belki öğretmenlerimiz tedirgin, sınavların sorularının nasıl olacağını kestiremiyorlar. Gereksiz şekilde kaygılanıyorlar, eğitimler bittikten sonra örnek kitapçıklar yayınlamaya karar verdik ki nasıl bir çerçeve içerisinde uzman ve başöğretmenlik sınavlarının yapılacağını sizlere göstermiş olacağız. Eylül ayı içerisinde yayınlayacağız onu da inşallah.

Bu tartışmalar sürerken öğretmen eğitimleri de bir yandan davam ediyor. Eğitime başvuru için en az 10 yıllık kıdeme sahip olunması gerekiyor. Toplamda 614 bin 446 öğretmen sınava başvurdu. Eğitimleri tamamlayan uzman öğretmen sayısı 359 bine geldi.

Bazı sendika ve meslek örgütleri kanuna ve ilgili yönetmeliğe mesleği itibarsızlaştırdığı gerekçesiyle karşı çıkıyor. CHP ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Edindiğimiz bilgilere göre MEB'de kariyer sınavının iptal edilmesine yönelik bir durum söz konusu değil. Düzenlemenin yasada bulunduğu ifade ediliyor.

SINAVLAR KASIMDA

Uzman öğretmenlik eğitimleri 5 Eylül'de, başöğretmenler için ise eğitimler 19 Eylül'de bitecek. Başvurular 26 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında alınacak. 2022 Başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik yazılı sınavı 19 Kasım'da yapılacak. Yazılı sınav sonuçları ise 12 Aralık'ta ilan edilecek. Sınav sonucunda başarı gösteren öğretmenlere "uzman" ve "başöğretmen" unvanları verilecek. 100 sorudan oluşacak test sınavında, 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Uzman öğretmenlerin maaşına 1.342 TL, başöğretmenlerin maaşına ise 2 bin 684 TL ek ödeme yapılacak.

 

Mahmut ÖZAY /

  • 8 24
  • 13 Ağustos 2022 08:40 8.986
  • Aktif Haberler
  • fzk64
    14 Ağustos 2022 20:36
    4 0
    öğretmenlere danışarak mı bu kanunu çıkardılar.2005 te zaten birrçok kişinin kul hakları yendi . ösym deki soru hırsızlıkları... şimdi de bu sınav????? okuyan kişileri mesleğinde 10- 20 yılı aşkın kişilerin itibarını ayaklar altına almak rabbime hepsini havale ediyorum.
  • naciekinci
    14 Ağustos 2022 12:51
    2 0
    Sınav iptal olmaz maalesef. Ücret noktasında haber Haziran ayı bazlı olduğu için hata var. Şu an uzman olunursa net 1950 TL civarı. Ocakta muhtemelen 2500 civarı olur.
  • investvoyager
    14 Ağustos 2022 10:27
    2 11
    Çarpı atanlar bu yaz tatilinde neler yaptınız? Koca 1 yıl çalıştınız,kendinize ve ailenize şöyle 10-15 günlük bir tatili hak ettiniz diye düşünüyorum.Anlatın neler yaptınız?
  • 15arda
    14 Ağustos 2022 10:17
    13 4
    Sağlık bakanı personeline sahip çıkıyor .Bizim bakanımız bize sınav şartı koyuyor.
  • barca43
    14 Ağustos 2022 00:11
    13 2
    Bakanlık nedense bu konuda çok kararlı yapılan itirazlara hiç aldırış etmiyor.Çevremde sorduklarım 1.sınıfa başlayacak çocuğumu uzman öğretmene veririm ve bu konuda ısrar ederim diyor.Özellikle sınıf öğretmenleri etkilenecek bu durumdan.Bu ayrıştırma eğitimin temeline dinamit döşemektir.
  • nadir.009
    13 Ağustos 2022 23:15
    16 3
    Bir milyon öğretmen ailesiyle 2 -3milyon öğretmen size seçimde gereken cevabı verecek.biz gençler bu sınavı geçeriz ama kalan büyüklerimin kalbini kırmaya değer mi.heryere adamını köy ama öğretmene gelince sınav .ozaman tüm kariyer yükselmeler sınavla olsun.okul müdürlüğü sınavla olsun...kolay yapılacaksa neden sınav oluyor .anladığım kadarıyla laf olsun diye peki yazık değil mi bu kadar masrafa .sınav nedir iyi kötüyü ayırt etmektir .neden kolay olsun ki tam tersine zor olsun. Ama çok da fark olmasın .diğer ohretmenlerinde gönlünü alarak olsun.
  • tarkan61
    13 Ağustos 2022 22:10
    19 4
    Sınav istemiyoruz ! Tecrübeye göre kariyer verilmeli !
  • ONURKAĞAN12
    13 Ağustos 2022 17:56
    0 0
    Sınavınız batsın,ne idealistlik bıraktınız, ne çalışma aşkı...Alın başınıza çalın sınavınızi da uzmanliginizi da...Ben girmeyeceğim,1300 liraniz sizin olsun.Bakalim eğitim nasıl olacak?
  • rifaterenler
    13 Ağustos 2022 14:06
    20 5
    iptal yoksa oy da yok. iptal gelirse oy var mı? onun da garantisini veremem:))
  • Oddo38
    13 Ağustos 2022 13:50
    18 1
    Öğretmenler, meslekte 20-30 yıl geçirdikten sonra kendilerine bir sınav yapılmasını ve değerlerinin bu sınavla ölçülmesini onur kırıcı buluyorlar.

    Ben ise bunu büyük bir haksızlık olarak görüyorum.

    Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum. Sınavı geçersen başöğretmen olacakmışsın da, uzman öğretmen olacakmışsın da, zart olacakmışsın da zurt olacakmışsın da!

    Madem öyle hadi paçanız sıkıyorsa gelin kamudaki tüm atamalara aynı kriteri getirelim.

    Var mısınız!

    Mesela bakanlardan başlayalım.

    Ne olsa artık seçimle değil atamayla geliyorlar.

    Bakanları da göreve başlamadan önce “yeterlilik sınavına” sokalım.

    Atandığı bakanlığı yürütecek bilgi, beceri, tecrübe ve yeteneğe sahip mi diye sınava girsinler.

    Yetmez.

    Bakan yardımcıları ile devam edelim aynı sınava.

    O da yetmez. Atanacak tüm genel müdürler, tüm yönetim kurulu üyeleri, kamu kurumlarının başkanları, tamamı bir yeterlilik sınavına girsinler.

    Merkez Bankası Başkanı da girsin mesela bu sınava, misal Türk Telekom yönetim kurulu üyeleri de, Turkcell yönetim kurulu üyeleri de. Bakalım ne kadar hakimler iletişim teknolojilerine, IT meselelerine.


    Geçen bakan olsun, bakan yardımcısı olsun, başkan olsun, genel müdür olsun, müdür olsun.

    Var mısınız!

    Bunu yapmaya yüreğiniz yetiyorsa o zaman öğretmenleri de sınava sokabilirsiniz.

    Yok eğer yetmiyorsa bu sınav Anayasa’ya aykırıdır.

    Eşitlik ilkesine aykırıdır.

    Hadi sıkıysa yapalım bu sınavı.

    Bakalım kaç bakan, kaç başkan, kaç genel müdür kalır kamuda.

    Yer mi!

    Var mısınız!

    Fatih Altaylı
  • startek523
    13 Ağustos 2022 11:29
    34 1
    Sağlık bakanlığı çalışanlarına o, şu ayrımı gözetmeksizin ve sınav satti olmadan 10000 TL kadar ekstra ödeme yaparken öğretmenlere sınav dayatması saçma ayrıca kasıma kadar öğretmenden verim beklemesin.Ayrica sınavı kazanamayan arkadaşlar olacaktır buda işler yürürken başöğretmen veya uzman varken bana görev düşmez ortamı oluşturur ayrıca aynı işi yapıp birine azda olsa fazla para vermeniz çok adaletli olur size gore
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK