Okullar 1 Haziran'da açılabilir mi, veliler öğrencileri okula gönderir mi?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı son açıklamada, normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam etmesi halinde okulların 1 Haziran'da açılabileceğini söyledi. BBC Türkçe'ye konuşan veliler, eğitimciler ve sendikalar ise okulların 1 Haziran'da açılması ihtimaline sıcak bakmıyor.

Bakan Selçuk açıklamayı Çarşamba akşamı katıldığı CNN Türk yayınında yaptı. Bakan aynı gün sabah saatlerinde uzaktan eğitim ile ilgili yaptığı basın açıklamasında ise uzaktan eğitimin 31 Mayıs'a kadar uzatıldığını belirtmiş ancak öğrencilerin okullara dönüş tarihi ile ilgili bir bilgi vermemişti.

MEB takvimine göre bu yıl eğitim-öğretim döneminin 19 Haziran Cuma günü sona ermesi öngörülüyordu.

Bakan Selçuk Çarşamba akşamki açıklamasında, okulların 19 gün için açılmasında bir sorun görmediğini ifade etti: "Öğretmenlerimizden, velilerimizden, öğrencilerimizden on binlerce talep alıyoruz. Mümkün olduğu kadar kısa sürede açılmasıyla ilgili bir beklenti var. Bizim açımızdan önemli olan çocuklarımızın sağlığı, onların güvenliği. Bu konuda emin olduğumuz anda okullarımızı açarız."

Peki okulların 1 Haziran'da açılabilmesi için fiziki şartlar uygun mu? Veliler, eğitimciler ve servis şirketleri çocukların okula dönmesine nasıl bakıyor?

"Herkes bu yıla 'bitti gözüyle' bakıyor"

Öğrenci Veli Derneği Veli-Der Başkanı İlknur Kaya, dernek üyesi olan velilerin çocuğunu Haziran ayında okula göndermeye sıcak bakmadığını söylüyor ve "Çoğu velinin bu yıla dair bir beklentisi yok" diyor.

Kaya, velilerin endişelerini 3 maddeyle özetliyor:

"Salgın riskinin Haziran ayında biteceğine inanan yok. Sayılar çok düşse bile tehlike geçmemiş olacak diye düşünülüyor. İkinci olarak veliler, Avrupa'da yayıldığı söylenen ve çocukları etkileyen yeni bağışıklık sistemi hastalığını duymuş ve bundan dolayı kaygıları çok yüksek."

"Son olarak 1 Haziran'la okulların kapanma tarihi arasında çok kısa bir zaman var. Velilere göre bu kısa zaman için öğrencileri okula göndermenin hiçbir karşılığı yok, eğitim anlamında bir şey alabilmeleri mümkün değil. 15 gün için bu riski almaya değmez diye düşünüyorlar."

Kaya, "Okula dönüş Liseye Geçiş Sınavı'na (LGS) girecek olan 8. sınıflar ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 12. sınıflar için daha gündemde. Onun dışındaki herkes bu yıla bitti gözüyle bakıyor" diyor.

Kaya ek olarak, şehirlerarası seyahat yasaklarının kalkmasıyla birlikte birçok ailenin yazı şehir dışında, geniş ailelerinin yanında ya da yazlıklarda geçirmek üzere şehri terk etme hazırlığı yaptığını söylüyor.

Kaya'ya göre velilerin okulların açılmasını istememesinin bir nedeni de salgın sürecinde çalışmak zorunda olan çoğu velinin çocuklarını bakım için aile büyüklerinin yanına göndermiş olması ve 15 gün için eski düzeni kurmanın zorluğu.

"Kimse çocuğunu okula göndermeyi göze alamıyor"

Öğretmen olan ve çocukları 5. ve 9. sınıfta okuyan Ömer Yılmaz da Haziran'da hiçbir velinin çocuğunu okula göndermekten yana olmadığını belirtiyor.

Bakan Selçuk'un 1 Haziran açıklamasının kendileri için çok da sürpriz olmadığını belirten Yılmaz, bu kararın sadece Bakanlık tarafından alınamayacağını, Bilim Kurulu yanında veli ve öğretmen derneklerine de danışılması gerektiğini belirtiyor.

Yılmaz velilerin salgında 2. dalga yaşanmasından endişeli olduğunu ve özellikle devlet okullarında bazı kalabalık sınıflarda aynı sırada 3 çocuğun oturduğu düşünülürse "kimsenin çocuğunu okula yollamayı göze alamayacağını" söylüyor.

Çocukların evden dışarı çıkma ihtiyacı duyduğuna da vurgu yapan Yılmaz, bu nedenle çocukların okula gitmek isteyebileceğini ancak Haziran'daki olası sürecin eğitim anlamında çocuklara bir katkısı olmayacağı görüşünde.

Okullar fiziki olarak geri dönüşe hazır mı?

Sınıflardaki doluluk oranı, öğrencilerin birer sıra aralıkla oturarak öğrenime devam edebileceği öngörüsüne ilişkin soru işaretlerine sebep oluyor.

Türkiye'de okullardaki fiziki şartların birbirinden oldukça farklılık gösterdiğini söyleyen Eğitim Reformu Girişimi'nden Yeliz Düşkün, okullardaki sosyal mesafenin sağlanabilmesi için yapılacak planlamanın her okula özel olması gerekeceğini ifade ediyor:

"Türkiye'de genel olarak derslik başına düşen öğrenci sayısı çok yüksek değil ama illere göre büyük farklılıklar görülüyor. Dolayısıyla bu konudaki önlemler ve fiziksel ihtiyaçlar ilden ile, hatta okuldan okula değişiklik gösterecektir."

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ise "pandemide bir noktaya gelinmeden okulların açılması o kadar da kolay görünmüyor" diyor:

"Genelde her sırada iki öğrenci olarak yerleştirme yapılır ancak şu anda sınıflardaki sıralarda bir öğrencinin bile bulunması riskli olabilir. Yani öğrenciler arasına birer sıra boşluk bırakılması gerekir. Dolayısıyla sınıflardaki öğrenci mevcutlarının 10-12 gibi sayılara düşmesi gerekebilir, bu da okulların fiziki altyapısı açısından problem yaratabilir."

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınavlardaki oturma düzeni ile ilgili olarak da Bilim Kurulu'yla iletişim halinde olduklarını, "her türlü tedbiri en güçlü şekilde" alacaklarını belirtmişti.

Okullardaki hijyen sorunu

Ancak okulların fiziki şartları düşünüldüğünde tek sorun sınıfların doluluk kapasitesi değil.

Eğitim Reformu Girişimi'nden Yeliz Düşkün okullardaki hijyen meselesinin ise okuldan okula değişen fiziki şartlardan bağımsız olarak 'genel bir sorun' olduğunu ve koronavirüs salgını sürecinde daha da önem kazandığını söylüyor:

"Okullarda tuvalet temizliğinin yetersiz olması ve sabun sıkıntısının yaşanması gibi sorunlar öteden beri çok yaygın. 'Okulda Yaşam' araştırmamızda gördük ki çocukların gözünde okulda yaşanan en büyük olumsuzluk hijyen konusuydu, özellikle de tuvalet hijyeni. Bu konu pek çok ilde hemen hemen bütün öğrencilerin ortaklaştığı sorun olarak karşımıza çıkmıştı."

Düşkün sadece 1 Haziran ihtimali açısından değil, 'okullar ne zaman açılırsa açılsın' halledilmesi gereken ilk sorunun okullarda hijyen olduğunu söylüyor.

Okulların temizlik masrafları bir ölçüde devletin okullara sağladığı bütçeden karşılanmakla birlikte esas olarak okul aile birliği bütçelerinden temin ediliyor.

Düşkün, koronavirüs salgınından sonra bu sistemin değişmesi gerektiğini vurguluyor: "Bundan sonra okulların hijyen masraflarında okul aile birliği bütçesine bağlılık azaltılarak daha fazla kamu kaynağını bu kaleme ayırmak gerekiyor. Çünkü okul aile birliğinin çok para toplayamadığı ve görece yoksul çocukların gittiği okullarda hijyen sorunu çok daha fazla yaşanıyor."

Öte yandan birçok okulda, salgın nedeniyle okulların tatil edildiği 2 haftalık süreçte (16-30 Mart) temizlik ve dezenfekte çalışmaları yapılmıştı.

Okul servislerinin güvenliği nasıl sağlanacak?

Okulların Haziran'da açılması durumunda servislerin nasıl organize olacağı ve öğrencilerin koltuklara birer aralıklarla oturacağı şekilde araçların düzenlenmesi konuları da belirsizliğini koruyor.

BBC Türkçe'ye konuşan bir servis işletmecisi, araçların öğrenci kapasitesini yarı yarıya düşürmenin velilere ek ücret olarak geri döneceğini ve hiçbir velinin 15 eğitim günü için böyle bir maddi yük altına girmek istemeyeceğini düşünüyor:

"Bizim servis işletmeciliğini yaptığımız okulda normal şartlarda 300'e yakın servis aracı bulunuyor. Bu servislerin kapasitesi 22-29 arasında değişiyor, yani hepsi doluluk kapasitesi 20'nin üzerinde çalışıyor. Dolayısıyla hükümetin öngördüğü gibi bir araçta öğrencilerin aralıklarla oturma sistemini hiçbir servis şirketi karşılayamaz."

"Çünkü bu demek olur ki bizim okulda 300 değil, 600'e yakın aracın çalışması gerekir ve bu durum servis şirketlerinin masraflarını artar. Bu da velilere servis ücretleri açısından ek ödeme anlamına gelir ki hiçbir veli 3 hafta için servislere ek ödeme yapmak istemez."

Eğitim Bir Sen: Okullar Eylül'de açılmalı

1 Haziran'da okulların açılması söz konusu olursa, öğrenciler açısından 15 okul günü söz konusu olsa da öğretmenler seminer dönemiyle birlikte Haziran sonuna dek okula gitmek zorunda kalacak.

Türkiye'de öğretmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin 40 yaş ve altında olduğunu hatırlatan Düşkün, öğretmen nüfusunun genç olmasının salgın açısından bir avantaj olarak görülebileceğini düşünüyor.

Ancak yine de MEB'in '15 gün için değer mi' sorusunun dikkate alması gerektiğini savunuyor: "Okul açıldığında öğretmenler ilk olarak öğrencilerin hangi seviyede kaldığını ölçecek ve uzaktan eğitimde konuları ne kadar takip edebildiklerine bakacak. Dolayısıyla bir müddet zaten bu öğrencilerin birbirini yakalaması ve adaptasyonla geçecek. Bu yüzden 15 gün için değer mi, değmez mi sorusu önem kazanıyor."

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi de benzer sebeple okulların Eylül'de açılmasından yana olduğunu ifade ediyor.

"Eğitim öğretim yeniden başlarken önce bir uyum süreci vardır ki bir hafta on günlük bir süre alır. Okulların Eylül'de açılmasıyla hızlı bir telafi ve adaptasyon eğitimi yapılıp, hemen akabinde hiç ara vermeden yeni programına başlanabilir. Böylece öğrencilerimizin herhangi bir kaybı söz konusu olmaz."

Diğer ülkelerde öğrenciler okullara hangi önlemlerle dönüyor?

Asya ve Avrupa'da bazı ülkelerde koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmeye başlanmasıyla, öğrenciler okullara geri dönmeye başladı.

Salgının başlangıç yeri olan Çin'in Vuhan kentinde sadece lise öğrencileri 6 Mayıs'ta okula geri dönecek.

Salgından daha az etkilenen bazı eyaletlerde okullar daha önce açılmış olsa da Pekin ve Şangay gibi büyük şehirlerde okullar bu hafta başında (27 Nisan) sadece sınava hazırlanan ortaokul son ve lise son sınıf öğrencileri için açıldı.

Çin Millî Eğitim Bakanlığı okul girişlerinde öğrencilerin ateşlerinin ölçüldüğünü ve koronavirüs taşıma riskini gösteren cep telefonu uygulamasında risksiz anlamına gelen "yeşil" kodu olmayan öğrencilerin okula alınmayacağını açıkladı. Ayrıca bazı bölgelerdeki okullar her gece yeniden dezenfekte ediliyor.

Çin'de küçük yaşta öğrencilerin fiziksel mesafeyi koruyabilmeleri için bazı okullar bunun gibi yaratıcı önlemlere başvurdu.

Çarşamba günü ilk kez ülke içi kaynaklı yeni vaka görülmediğini açıklayan Güney Kore'de ise uzaktan eğitim sürüyor ve öğrencilerin fiziksel olarak okula ne zaman geri döneceğine dair son karar henüz verilmedi.

Fransa'da da 11 Mayıs'tan itibaren bazı okullar açılacak. İlk etapta kreşler, anaokulları ve ilkokullar kapılarını öğrencilere açacaklar. Kreşlerde aynı anda en fazla 10 çocuk bir arada olabilecek.

Hollanda hükümeti de ilkokul gündüz bakım kreşleri ve özel eğitime muhtaç çocuklara yönelik kurumların 11 Mayıs'ta yeniden açılmasına karar verdi. İlkokullarda, sosyal mesafe kurallarına uyulması amacıyla dönüşümlü eğitim öngörülüyor. Sınıfların yarısı sabah, yarısı öğlen ders başı yapacak.

Emekliliği yaklaşan, obezite, diyabet, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi kronik hastalığı bulunan öğretmenler, isterlerse göreve başlamayacak. Hollanda'da ortaöğretim okullarıysa Haziran'dan önce açılmayacak.

Belçika'da ise, ilk ve ortaöğretim okulları, 18 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılacak. Sınıflarda öğrenci sayısı en fazla 10 ile sınırlandırılacak. 12 yaşından büyük öğrencilerin maske takması zorunlu olacak.

Dünyada en fazla can kaybının yaşandığı 3. ülke olan İngiltere'de de henüz okullara geri dönüş tarihi belirlenmedi.

Sosyal medyadaki tepkiler nasıl?

Bakan Selçuk'un 1 Haziran açıklaması sonrası sosyal medyadaki tepkilerin çoğu bu fikre karşıt yorumlardan oluşuyor.

Velilerin çocuklarını okula gönderip riske atmayacaklarını söyledikleri mesajlar öne çıkıyor.

 

  • 17 0
  • 02 Mayıs 2020 00:36 17.828
  • Aktif Haberler
  • naciekinci
    05 Mayıs 2020 00:07
    6 0
    Şu psikolojik ortamda okulların açılma durumu yarar mı getirir yoksa zarar mı? Bence öğrencilerin herşeyden uzaklaşıp gerçek çocuk gibi tatil yapmaları lazım. Yoksa 2 hafta ya da 4 hafta fark etmez, öğrenme adına ciddi bir şey olacağını düşünmüyorum. 2-4 hafta icin bu kadar risk almak ne kadar mantıklı?
  • alyaa
    04 Mayıs 2020 21:41
    5 0
    Bir açılsa herkes rahatlayacak.bakana sorulan sorudan biz bıktık,yine sabırlı kendisi.dunyada pandemi var.olum var.hala sorulan soru aynı.okullar ne zaman açılacak? yazık valla... utanç verici.. Allah bilir ne zaman açılacak... önce sağlık... çocuklarınız yanınızda ve sağlıklı diye mutlu olmalısınız...hukumetimize de teşekkürler.
  • ufukbey
    04 Mayıs 2020 12:38
    2 0
    okulları açacağını sanmıyorum sadece gaz alınıyor,açılsa da gönderen olmaz.
  • eyüp duran
    03 Mayıs 2020 14:33
    8 0
    ben göndermem...
  • ozge_ogr
    03 Mayıs 2020 14:26
    3 0
    Okullar Vaka Sayısı 1 Olduğunda Kapanma Kararı çıktı. Okullar İlk önce Kapatıldı. En Son Açılır. Daha Avmler Açılır Camiler Serbest Bırakılır En Son Okul O Da Hazirana Zor.
  • HAMZA97
    03 Mayıs 2020 13:46
    1 1
    Öğretmenlerin bulunduğu yerden ayrılmış olmaması gerekiyor. Resmi yazıya göre .AAyse
  • HAMZA97
    03 Mayıs 2020 13:43
    4 0
    Çok saçma eylül ayı bile riskli denirken haziran da akdeniz. Güney-doğu gibi sıcak olan yerlerde açılacak ha devam mecburiyeti yok sınıflar klimalı neden olmasın ..dalga mi geçiyorsunuz olmaz .tabi ki
  • A.Ayşe
    03 Mayıs 2020 13:40
    0 0
    vakaların görülmediği illerde eğitime başlanması da yanlış olur eğer böyle bir şey düşünülürse. öğretmenlerin büyük çoğunluğu kendi memleketinde. bölgesel olarak okul açılırsa öğretmenlerle bir hareketlilik olacak ve virüsün taşınma itimali olacak yine. böyle bir risk alınır mı bilemedim.
  • php_korsan
    03 Mayıs 2020 12:29
    0 1
    Bu akşam belli olabilir.Göndermek veli tercihine bırakılacak.Bazı yerlerde 2 hafta bazı yerlerde 1-30 Haziran arası ders işlenebilir.Bakalım nasıl olacak?
  • slok
    03 Mayıs 2020 00:54
    5 0
    Vakaların artık görülmediği iller var. Mayıs ayı sonuna kadar beklenip öncelikle bu illerden başlanarak kısıtlamaların esnetileceği görülüyor. Bu illerdeki duruma göre okulların da açılacağını; ama öğrencilerin okul gitmeyeceği, haziranda yıl sonu işlemleri yapılarak okulların eylüle kadar tatil edileceği kanaatindeyim.
  • Oguz3838
    02 Mayıs 2020 23:38
    23 0
    1 Haziran'da açılırsa iki hafta okula gideriz. Sonrası mı? - İkinci ve çok daha büyük bir dalga yeriz. Aralık-Ocak ayına kadar mücadele ve sokağa çıkma kısıtlaması sürer.

    Eğitime bu kadar aşık olduğumuzu bilmezdim.
    Sağlığımızdan bile mühimmiş, vay be!
  • aretias28
    02 Mayıs 2020 22:03
    26 0
    1 Haziran'da okullar acilsin inanın birçok veli çocuğunu gönderir..10 gün okul olur..salgın yeniden patlar..yazın sokağa çıkma yasağı uygulanır..Aralık gibi de okullar açılır..tahminim bu yönde
  • cybermavi
    02 Mayıs 2020 21:50
    16 0
    Adamlar bayramda evde kalın diyor doktorlar. Biz hemen ardına okul açıyoruz. ya bayramı yapak okullar açılsın. Ya bayram bile yapamıyorsak okullar niye açılsın. Haberde geçen Fransa 11 mayısta açacak haberi doğruysa Fransa'daki durum ölçüt olabilir. Çünkü ordada salgın bitmedi. Fransa bize fikir verebilir
  • hazanın dünyası
    02 Mayıs 2020 19:58
    13 0
    Çocuklar sadece taşıyıcı değiller hasta olanlar da var. Dolayısıyla onlar için de geç açılmalı
  • Mavide
    02 Mayıs 2020 18:40
    10 0
    Çocuklar ve gençler taşıyıcılar. Evinde hastası olan çocuklar kesinlikle okula gelmemeli. Yoksa hastalık diğer çocuklar aracılığıyla diğer evlere taşınır. Bu kaçınılmaz. Eylülde de açılsa haziranda da açılsa bu ayırım cok dikkatli yapılmalı. Eylüle kadar umarim daha etkin bir ilaç kesfedilir
  • php_korsan
    02 Mayıs 2020 18:29
    8 0
    Basında yer almak isteyen şehir il meb müdürleri açabilir akşam oturur izleriz hangi şehir hangi okul.2 hafta için değmez.
  • 26_gezo
    02 Mayıs 2020 18:01
    18 0
    Okullar açılır mı bilmem ama açılırsa velilerin tamamına yakını çocuğunu okula gönderecektir.
  • ütopya27
    02 Mayıs 2020 16:00
    10 0
    Okulların her gün dezenfekte edilmesi gerekli.Bizim müdür, öğrenciler düzgün kullanamıyor diye öğrenci tuvaletlerine sıvı sabun bile koydurmuyordu.
  • faul
    02 Mayıs 2020 13:43
    20 0
    Okulların en kısa zamanda açılmasını tabi ki isteriz, ancak özellikle ilk ve orta okullardaki çocuklarımız okul giriş çıkışlarındaki yoğunluktan, sınıftaki yoğunluktan dolayı kendilerini koruyamayacaktır ve sınıf mevcutları her düzeydeki okullarda sosyal mesafeyi koruyamayacak kadar çok..Bazı arkadaşların da dediği gibi en başa dönme ihtimali var ki böyle bir riskin alınacağını sanmıyorum..
  • php_korsan
    02 Mayıs 2020 13:31
    22 0
    Rakamlar sıfıra düşmeden kimse göndermez.Hadi düştü diyelim sınıfta oturma düzeni kurulmadan kimse göndermez.40 kişilik sınıfta dönüşümlü ve tekli 20 çocuk oturması gerekir.Bunu kim sağlayacak?Girerken ve çıkarken yada sınıfta herkesin maske takması gerekir.Benim okul personel dahil 1800 mevcut.Günlük 1800 maskeyi kim verecek?
    Özetle eylül-ekim-kasım da böyle sınıfta korkarak geçecek.1 kişi 30 kişiyi hasta eder çünkü.
  • gsli0311
    02 Mayıs 2020 13:14
    2 32
    Haberin içeriği ne okumadım ama okullar açılsın hayat normale dönsün artık baydı valla. Eve hapsolmak insanın psikolojisini iyice bozuyor. Virüs bulasacaksa bulasın ne olacaksa olsun. Zaten virüsten kimsenin kaçma şansı yok elbet bir gün herkese gelecek. Önünü almak imkansız. İnsanları eve hapsetmenin tek sebebi ülkelerin yetersiz sağlık sistemi. Okullar açılsın 4 er kişilik gruplar halinde gelsin öğrenciler. Öyle eskisi gibi 40 kişiyi aynı sınıfa tikistirip sözde eğitim uygulamasından vazgeçilsin.
  • seyfi ünaldı
    02 Mayıs 2020 12:13
    24 0
    Açılabilir ama açılmamalı.

    Salgındaki rakamlar düşüşe geçmiş olsa da her gün 2000 kişi ekleniyor hasta sayısına. Ve bu 2000 kişi bir gün önce dışarıda olan kişiler.
    Belki 1 Hazirandan önceyi görmek gerek. Yurdum insanı ne yaşıyor olacak, kim bilir o tarihe kadar okullar evden daha güvenli hale gelebilir. Dün uzun bir aradan sonra markete çıktım, toplumda "salgın bitti" havası var. Kimsede maske yok. Maskeli olan benim ve bu maske beni değil diğer insanları koruyor.
  • erkanekim
    02 Mayıs 2020 11:08
    28 0
    Haziranda okullar açılırsa salgındaki bütün kazanımlarımızı kaybederiz, haziranda hazır olduğunu söyleyen arkadaşlara saygı duyuyorum fakat diyabet hastası olarak ben hazır değilim, normal bir gribi dahi atlatamazken covid19' la baş edebileceğimi zannetmiyorum.
    Eğer okullar açılırsa mazeretimi bildirip rapor alırım diye düşünüyorum.
  • xforce
    02 Mayıs 2020 08:13
    19 3
    Açıkçası çok merak ediyorum, ülkemin en uzak mezrasına kadar her gün ekstra 20 milyona yakın maske dağıtımını gerçekleştirebilecek durumda mıyız? Yoksa okulları her gün dezenfekte edip çocukları maskesiz mi okula göndermeyi düşünüyoruz? Bahsi geçen ülkelerin nüfusundan bile fazla öğrenciye sahip bir durumdayız. Ben meselenin Sayın Bakanın şahsi fikri olduğunu, gönlünden geçen olduğunu, zaten ne Bilim Kurulunun ne de devlet büyüklerimizin böyle bir kararın altına imza atacaklarını düşünmüyorum.
  • gokay19991980
    02 Mayıs 2020 05:09
    5 35
    Karar ne olursa olsun görevimizin başında olacağız.Devletimizin verdiği kararların arkasındayız.Ama turizm sezonuyla zıt zamanlı olarak bir açılış olsa daha mı iyi olur acaba diye düşünüyorum.Turistik şehirlere giriş çıkışlar sınırlı olduktan sonra problem olmaz gibi geliyor bana.
  • naciekinci
    02 Mayıs 2020 04:43
    24 2
    Çocuğum şeker hastası, hayatta göndermem okula. Ki zaten 1 Haziran'da açılmasına şahsi görüşüm ihtimal vermiyorum. Mantıklı değil. Ha yaz dönemi telafi vs planlanmış olsa anlarim fakat öyle bir çalışma da yok. O zaman okulu açmanın da hiçbir manası yok. Sadece risk.
  • übübü
    02 Mayıs 2020 04:25
    1 6
    Avmleri açacaklar hocam.
  • carpediem03
    02 Mayıs 2020 04:16
    13 11
    Aklıma Arog filminde şu diyalogları getirmiş tartışmalardır.
    + Ben çocuklara bir şeyler öğretiyorum ama gizli gizli. O da mı serbest?
    - Serbest, Açık Öğretim!
    + Eğer bunları yaparsak, ilerler miyiz?
    - Abicim ben kendim açık öğretimliyim ya!
    ..

    Biraz öğrenmeye arzunuz olsun, bu nedir ya? Şu anda yalnızca 51 yıl ilerleyebildik, benim önümde bir milyon yıl var.

    Söyle, buranın bitki örtüsü, söyle?!?. Dağlar denize paralel mi dik mi ? Abicim bu bilgisizlikle olmaz ama, benim eğitim sistemimi yargılamayın....
  • BAYRAM ALİ
    02 Mayıs 2020 03:58
    31 2
    Okullar 1 Haziranda açılsa bile; 2 çocuğumu kesinlikle göndermem. Ama köy okullarında bizi bakıcı olarak gördüklerinden, eminim göndereceklerdir.!
  • hazer
    02 Mayıs 2020 03:35
    14 0
    Anca aç kapa yaparız
  • cmustafaengin
    02 Mayıs 2020 02:41
    28 0
    Diyelim 1 Haziran'da açıldı. İki sebep vardır. 1: Risk bitmiştir. Kimseye bulaşmaz. Kesindir ki bunun imkanı yok! Dünyada biterse topyekûn biter. Sadece ülkemizde bitmez. 2: Ekonomik olarak insanlar perişan vaziyettedir. Bu sebeple de esnafın, dükkan sahiplerinin (kira alanların) kısacası toplumdaki çalışan kesmin epey yüksek bir kısmının maddi kayıplarının çok yüksek olması sebebiyle önce AVM ler açılsın sonra berberler vs diyerek normal olmasa da durum, yapacak bir şey yok düşüncesidir. Bu da olmayacağına göre %100 olarak Haziran- Temmuz ve Ağustos aylarında okul kesin olarak yok!
  • laylaylom_
    02 Mayıs 2020 01:47
    30 0
    Bakan açık açık temmuz ve ağustos aylarında telafi yapılmayacağını söyledi. Bu tarihlerde neden hala ısrar ediliyor da okul açılacak diye söylenti çıkarılıyor.
  • Can Yongası
    02 Mayıs 2020 01:42
    34 0
    Okulların açılması demek sistemin top yekün normale dönmesi demektir.

    Okula çocuğunu getirecek olan veliler, okuldan çocuğunu alacak veliler sosyal mesafeyi ne derece dikkate alacaktır?

    Okul servisleri hangi mantıkla kapasitelerinin yarısı miktarınca taşıma yapabilecektir?

    "Sizler ve sizlerin sağlığı çok değerli sevgili çocuklar ve gençler. Eğitim hayatınızdan üç ayın mecburen eksilmiş olması sizin değerinizden zerre kayıp oluşturamaz. Eylül'e kadar hayatın içinde kalıp, hayatı öğrenmeye gayret edin, gerisi bir şekilde telafi edilir."

    Diye bir açıklama bekliyorum. Hala...

    İnşallah bu günler geçecek. Ve biz yavrularımızı gene bağrımıza basacağız.

    Ötesi havanda su dövmek.
  • tamyigit
    02 Mayıs 2020 01:39
    0 52
    Arkadaşlar 1 Haziran 1Agustos arasi telafi eğitimi yapılacağına dair okul bize bilgi verdi.2 aylik bir telafi eğitimi planlanıyor ne 18 günü
  • netevrak.com
    02 Mayıs 2020 01:30
    26 11
    Okullar 1 yıl gecikmeli 16.Mart.2021 tarihinde açılsa,sınıf ilerlemesi olmasa ve kalınan yerden devam edilse,aşı o zamana kadar üretilse ve risk alınmasa ne kaybedilir?
  • nez_50
    02 Mayıs 2020 01:16
    26 0
    Kesinlikle okullar Eylül'e kadar açılmamalı. Sınıflar uygun değil 40 kişiyle ders yapıyoruz, servisler yeterli olmayacak yarı öğrenci taşıyacakları için..vs bir sürü olumsuzluk içinde açılması çok mümkün görünmüyor zaten. Insanlar zaten psikolojik olarak zor dönemlerden geçiyorlar bir de böyle oldu olacaktı gibi demeçler vererek daha da gerilmemeli ortam. Bizler elbetteki en kısa zamanda okullarımıza dönmek istiyoruz ama şuanki şartlarda değil.
  • Deniz_33
    02 Mayıs 2020 01:03
    23 2
    Japonya rehavete kapılıp okulları açtı sonuç hüsran oldu. Umarım bu hataya biz düşmeyiz.
  • bekhas
    02 Mayıs 2020 00:56
    24 1
    Şahsen haziran da açılsa dahi Eylüle kadar yollamam..
  • nursima
    02 Mayıs 2020 00:41
    20 5
    Ben gönderebilecek cesaret göremiyorum kendimde.
  • mahmutocak42
    02 Mayıs 2020 00:40
    15 9
    Eğer okullar açılacak ise Haziran ayı boyunca tamamen açık olmalı ki aradaki eksiği kapatma fırsatı olmalı öğretmenlerin.Yoksa dostlar alışverişte görsün hesabı 19 gün okul açmanın bir anlamı yok.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK