slm zümrelerim .burada birşeyler paylaşmak , benimle aynı dertleri paylaşanları görmek beni rahatlatıyor. arkadaşlar ben bunu dün de sormuştum ama cevap alamadım . ya diyorlar ki mantığı kavrayan öğrencilere hiç bekletmeden bütün sesleri ver. ben bunu nasıl yapacaımı bilmiyorum sadece sesleri mi hissttireceğim. bir de şunu soracağım . 3. gruba geçtim k sesindeyim . tamam çocuklar heceleri sonrada kelimeyi oluşturuyolar . okuyolar bir gün sonra o kelimeyi soruyoorum zorlanıyolar . bu normal mi ? o kelimeyi tekrar vereyim mi yoksa zamanla oturur mu ? açıkçası geç kalmaktan korkuyorum. bu konuda bana bir fikir verebilirmisiniz.
Öğretmenim mantığı kavrasalar bile belli bir düzen ve çalışma şekliyle diğer sesleri; hissettirme ile birlikte:
Belli başlı hecelere, kelimelere dönüştürüp; bol bol cümle-metin çalışması içinde kullanmanız daha iyi olur ve gerekli.
*Belli başlı kelimeleri, sıkça kullanıla gelenleri, öncekilerle karma bir şekilde cümleler de bolca kullanmalı,
*Aynı kelimeleri farklı cümlelerde kullanarak gerektiği kadar tekrarı sürdürmeli,
*Metin çalışmalarında kullanılan cümleler, öncekilerle alakalı, kullanılan kelimeleri de içerirse pratik bir ses, hece, kelime ve cümle tekrarı olmuş olur.
Örneğin Eren ismi birkaç cümlede farklı işlevlerde kullanılabilir. (Birinde top atar, birinde mektup iletir, birinde oyun oynar....v.s biçimlerde kullanılarak aşinalık sağlanır)
Birbiriyle alakalı cümlelerden kurulu bir metinde bir kelime birden çok kez kullanılırsa, hem hatırlanması hem de okumaya hız kazandırma konusunda bir işlev görür. Ayrıca anlamaya yönelik temelleri hazırlamış olur.
Özetlersek; kalan sesler için de normal çalışmalar; sesi heceye, kelimeye, cümleye ve cümlelerle birlikte metin içinde bolca kullanmak için gerekli çalışmaları bir süre daha (sesler bitinceye kadar) sürdürmek gerekir. Çocuklar bu süreci normal çalışmalarla atlattıklarında zaten serbest okumaya hazır hale gelmiş olacaklar. (Sesleri kısa süreline tanıyıp unutmamaları için kelime-cümle-metin çalışmalarını aksatmamalıyız.
Kelimelerin hatırlanması için:
örnek; Rana
Rana Rana Rana Rana (şimdilik bir iki satır yazma-okutma-deftere aktarma)
Hemen ardından cümleler içinde kullanmak,
Öncekilerle birlikte, çoğunlukla en son verilen birkaç sesi bolca içeren cümle ve bu cümlelerden oluşmuş kısa metinler yazma-okutma-deftere geçirme gerekli tüm tekrarları içermiş olacağından; ses verme dönemini atlatana kadar belli bir alışkanlık halınde sürdürülürse okuma ve yazma olumlu bir şekilde sonuçlanacaktır öğretmenim.
Başarılar, iyi geceler..