arkadaşlar ilk defa 1leri okutuyorum. ve yiboda çalşıyorum.lütfen bana yardım edin.napacağımı bilemez bir haldeyim. 15öğrencim var 10tanesi iyi geriye kalan 5iyle çok geriden gidiyorum. çocuklar biraz biraz daha birleştirmeyi kavradılar sanki ama sizin benim öğrencilerim okuyor demeniz nedir? kelimeyi hemen okumaları mı??? benimkilerde okuyor zor da olsa birleştiriyorlar. ama zor oluyor birleştirmeleri. ve dikte kötü demim oldukça kötü. özellkli ünsüzle başıyorsa ilk hangi sesini yazacaklarını bile bilmiyorlar:-(((((((( napim ben. birleştirmeyi zorda olsa yapıyorlar die yeni sese geçim mi? yoksa dikte yapamıyorlar diye aynı sese devam mı edim??? napacağımı şaşırdım artık.... bıraktıracak mesleği snrm bu birler.
Öğretmenim öncelikle iyi bir dinlenme ve sakin bir zihin ile herşey yoluna girer merek etmeyin, inanın bu telaşların çoğu yersiz.
Hemen hemen her sınıfta geriden gelen öğrencilerimiz olur öğretmenim.
Çocuklarınız sesleri birleştiriyorsa, sorun o kadar da büyütülecek değil demektir.
Dikte ile okuma-yazma aynı düzeyde gitmeyebilir öğretmenim. Her kelime ve cümle çalışması sonunda illede dikte yapmak gerekmiyor öğretmenim.
Ben haftada bir iki kez kelime, cümle diktesi yapıyorum. Bana göre yeterli.
Çalışılan kelimeleri, bazı basit cümleleri fiş şeklinde yazıp; günde beş-on dk tekrar amaçlı okutuyorum, faydası oluyor. (okuma, yazma, heceleri, kelimeleri hatırlatma, sesin söylenişi, dikte öncesi hazırlık v.s)
Öğretmenim diktede mümkün olduğunca basit kelime ve cümlelerle ilerlemeye çalışın derim; zamanla cümleler zenginleştirilebilir.
Hangi sesler noksan yazılıyorsa onlarla ilgili kısa tekrarlar yapılabilir. Tahtada yazıp okutma, defterlerine yazdırma, arada bir ödüllü, pekiştireçli değerlendirme amaçlı kelimeler, cümleler tahtaya yazılıp hevesli öğrenciler öne çıkartılarak diğerleri de teşvik edilebilir.
Diktelerin sonuçları için öğrencileri cesaretlendirici tutum sergilemek, ilerlemelerine katkı sağlar.
Zaman zaman tahtaya birkaç cümle yazıp bilinçli olarak bazı noksanlıklarla öğrencilerin bu noksanlıkları bulmalarını sağlayabilirsiniz.
*Şuraya bunlardan hangisi gelmeli (harf, hece, kelime, nokta, soru işaret, harfin büyüğü, küçüğü, olması gerekeni v.s)
*Bu cümlede bir noksanlık var, acaba neresinde? vb........
*Bu cümleyi tamamlayınız.......gibi
*...........at otlat. Örneğin kim otlatsın?, söyleyelim, yazalım........gibi her durumu fırsata çevirebilirsiniz öğretmenim.
Öğretmenim inanın tek birşeye ihtiyacınız var; sakin ve sabırlı olmaya, onun dışında hiçbirşey hele hele eleştiriler, beklentiler umurunuzda bile olmamalı ve zevkle çalışılan bir sınıf ortamı beklentilerinizin ötesinde sonuç yanında sizi de mutlu edecektir.
Çok mu sıkıldınız; bir müzik, resim, küçük bir oyun devreye girsin öğretmenim; 5-10 dk mola verin dikkat ve motivasyon için çok gerekli. Ayrıca da bu işte acele etme gibi bir zorunluluğumuz da yok öğretmenim. (Kimse üzerine alınmasın merkezlerde genelde bu hava seziliyor ) ve köydeki, BSO'daki öğretmen arkadaşım da gereksiz bir telaşa düşüyor. En iyi ilerleme kendi sınıfınıza uygun çalışma şekliyle yapılan ilerlemedir, bu konuda klavuz takvimine paralel çalışma bir fikir verebilir sanırım. Beklemek niyetinde olmayan öğrenciler için aile desteği ile gerekli yönlendirmeler de yapılırsa her öğrenci hızına uygun çalışma ile ilerlemiş olur.
Kolay gelsin iyi çalışmalar öğretmenim..