Seçtiniz bir cümleyi (herhangi bir çalışma sırasında olabilir) 5-6 kez alt alta yazdırmak,
Satır aralıklarına,
Ses ve kelimeler arasındaki boşluklara dikkat çekmek,
Harflerin boyutlarına, örnekler vermek, yazmak, göstermek,
Güzel yazan öğrencileri arada bir ödüllendirmek, onurlandırmak (kalem, silgi, stikır, yıldız, A, gülenyüz, alkış, güzel örneklerin sınıfa gösterimi v.s)
Ödülleri zamanında kullanmaya özen göstermek,
Yazılar ne kadar bozuk olursa olsun çocuğun cesaretini kırmadan ''birgün düzelecek'' inancını kazanmasına yardım edecek tutumlar sergilemek,
Serbest okuma dönemi ve sonraki sınıflarda özellikle kısa şiirler (ahenkli, kolay ezberlenebilir, kısa mısralardan oluşmuş, sade bir dille yazılmış olursa çok iyi olur)
Şiirimizi yazdıktan sonra süslemek (kenar süsü)
Yazılan şiirleri sınıfça ortak sevince dönüştürmek için okutmak,
ve son olarak
Sınıf panosunda sergilemek, çocuğa ''sen de bu sınıfın bir üyesisin, yaptıkların kayda değer, bizim için değerlisin'' mesajı vermek, ama yapmacık olmasın, içten olursa her türlü başarı kendiliğinden gelir.
Şu aşamada da birçok şey yapılabilir, çok karmaşık olmayan, sade bir metni yazdırıp, panoya asabiliriz örneğin.
Bu bir başlangıç sadece; buna benzer çalışmalarla çocuğun eğitime, öğretime, etkinliklere; kısaca öğrenme ortamına ısınması sağlandıkça birçok şey kendiliğinden düzelir, gelişir öğretmenim.
Buna kısaca aktif katılım ve aktif öğrenme diyebiliriz. Çocuk birçok şeyi unutur fakat bu anlamda yaptığı ilk çalışmalarını kolay kolay unutmaz. Çünkü severek, isteyerek yapmıştır..
Saygılar öğretmenim, kolay gelsin
