Öğrenciler Kitap Okumalı Mı?
Tüm Yazılar | Yazarlar | Açıklama

Öğrenciler Kitap Okumalı Mı?


Öğrenciler kitap okumalı mı?

Toplum olarak yaptığımız hatalardan biride genel kabul görmüş bilgileri sorgulamamaktır. Bu nedenle öğrencilerin kitap okuyup okumaması gerektiği sorgulanmaz.

Yeğenlerimin kitap okuma alışkanlığı kazanması için yapılması gereken her şeyi yaptığımı sanıyorum. Küçük yaşlarından beri hemen hergün onların yanında kitap okudum, kitapçılara götürerek kitap seçmelerini sağladım, bir süre kitap okuma saatleri uygulaması yaptım vs.

Tüm bu çabalarıma rağmen yeğenlerime OKUMA ALIŞKANLIĞI kazandıramadığımı sanıyordum. Geçtiğimiz yıllarda bu konuda ÖN YARGILI olduğumu farkettim. Zaman zaman yaptığımız sohbetlerde yeğenlerimin bir çok konuda bilgi ve fikir sahibi olduğunu farkettim. Kitap okumadıkları halde nasıl bilgi ve fikir sahibi olduklarını düşünmeye başladım.

Gözlemlerimin neticesinde şu durumun farkına vardım:
Yeğenlerimin internet ortamında düzenli olarak takip ettikleri siteler mevcut. Bunların arasında her konuda bilgi bulunan siteler olduğu gibi, son dakika haberlerini içeren sitelerde mevcut. Takip ettikleri sitelerde ilgilerini çeken bir husus olduğunda konuyu arama motorlarında aratıyorlar ve o konuda yazılmış muhtelif bilgi ve yorumlara ulaşıyorlar. Daha sonra edindikleri bilgileri anlık mesajlaşma yapabildikleri sitelerde arkadaşlarıyla paylaşıyorlar. Bu şekilde çok değişik konularda bilgi ve fikir sahibi oluyorlar.

Diğer bir deyişle kitap okumadan bilgi ve fikir sahibi olabiliyorlar.
Büyük yeğenim meslek lisesinde okuduğu dönemde bilgisayar dergilerini reklamlarına varıncaya kadar okuyordu. Aylık olarak yayınlanan bu dergilerin hacimleri her yönüyle bir kitabı aratmayacak özelliktedir.

Bakanlığın 100 Temel Eser uygulaması başlatmasından memnun olanlar arasında ben de vardım. Bakanlık gelmesi muhtemel tepkilerden çekinerek 100 Temel Eser uygulamasında yaşayan yazarların eserlerine yer vermedi.
Bakanlığın bu uygulamayı yapmaktaki temel amacın kitap okuma alışkanlığı kazandırmak olduğunu biliyorum. Uygulamada yan amaçlarda gözetilmiş olabilir. 100 Temel Eser uygulamasının kitap okuma alışkanlığı kazandırmada etkili olmadığını düşünüyorum.
Kitap listesini incelediğimde bakanlık bu kitapların okunmasını istemekle ne amaçlamış olabilir diye düşünüyorum.
Bu kitaplar öğrencilere ne kazandırabilir? İkna olabileceğim bir düşünceye ulaşamıyorum. Öğrencileri güncel olmayan kitapları okumaya zorlamak onları kitap okumaktan soğutuyor olabilir mi?

Yeğenlerime okumaları için bir kitap tavsiye ettiğimde, hemen internetten kitap özetini ve kitap hakkındaki yorumları araştırıyorlar. Onlar için özet ve yorumları okumak, kitap okumak ile eşdeğerdir.

Gençler öz bilgiyle yetinmeyi tercih ediyorlar, detay bilgiler içeren kitaplarla ilgilenmiyorlar.

Gazete ve dergilerde yer alan MAKALELER gençlerin tercih ettiği öz bilgileri içermektedir. Öğrencileri kitap okumaya değil, gazete ve dergi okumaya teşvik ederek OKUMA ALIŞKANLIĞI kazanmalarında daha etkili olabiliriz.

Yazıyı değerlendir: 10 6

Turgut Kuzan
turgutkuzan

07 Eylül 2012

Yazara Ait Diğer Yazılar
Beğenilen Son Yazılar
Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK