Yorumsuz! : Haberler

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 27 Şub 2013 12:22:33
Öğrencilere SMS’li takip...

Öğrencilerin ders notlarından devamsızlıklarına kadar birçok bilgi, velilere kısa mesajla gönderilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nca kurulan ”8383 Mobil Bilgi Servisi’ne isteyen veli kayıt yaptıracak, bilgiler bu velilerin cep telefonlarına gelecek.

Bakanlık, ”8383 Mobil Bilgi Servisi”ni hayata geçirdi. Servisle resmi ve özel okullardaki öğrencilerin e-okul sistemine girilen devamsızlık, sınav tarihleri, sınav sonuçları, karne notları, diploma notu, nakil ve okul kaydıyla ilgili veriler, kısa süre içinde mesajla velilere bildirilecek.

Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin sınav sonuç bilgileri, sınav yeri, ders seçim bilgisi, mezuniyet ve diploma notları, açıköğretim lisesi öğrencilerinin ise sınav sonuç bilgileri, sınav yeri ve tarih bilgileri, ders seçim bilgileri, sınav merkezi değişikliği, öğrencilerin genel durum bilgileri sistem sayesinde velilere gönderilecek.

-Devamsızlık en geç bir saatte cepte-

Servisten yararlanmak isteyenlerin, cep telefonundan eğitim bilgilerini almak istedikleri öğrencinin TC kimlik numarasını yazarak 8383’e mesaj göndermeleri gerekiyor. Mobil bilgi servisine bütün GSM operatörlerinden üye olunabiliyor.

Servis için aynı telefon hattı üzerinden birden fazla üyelik de yapılabiliyor. Bunun için de eğitim bilgileri alınmak istenen öğrencilerin TC kimlik numaralarının ayrı ayrı 8383’e mesaj atılması gerekiyor. Üyeliğini iptal etmek isteyenlerin cep telefonundan ”IPTAL” yazarak 8383’e göndermeleri yeterli olacak. Servisin aylık üyelik ücreti, tüm vergiler dahil 2 lira olarak belirlendi. Servis kapsamında aylık en fazla 30 kısa mesaj gönderilecek.

Sisteme girilen bilgiler, belli zaman aralıklarında kısa mesaja dönüştürülerek GSM operatörlerince üyelere iletilecek. Özellikle sisteme girilen günlük devamsızlık bilgisi en geç bir saat içinde, öğretmenler tarafından girilen ders notları ise en fazla üç saat içinde velilere bildirilecek.

-Bakan Avcı’dan genelge- Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla yayımlanan genelgede, servisin üyelerine tatminkar içerik üretebilmesinin, veri girişlerinin zamanında, düzenli ve doğru yapılmasına bağlı olduğu vurgulandı.

Bakanlığın e-Okul Veli Bilgilendirme internet adresinde yer alan açıklamalara ve sık sorulan sorulara verilen cevaplara göre tüm yöneticilerin, velilerin ve öğretmenlerin okul yönetimleri tarafından bilgilendirileceği belirtilen genelgede, mobil bilgilendirme işlemi Bakanlıkça merkezi olarak yapıldığından kurum müdürlüklerince SMS gönderim anlaşması yapılmayacağı uyarısında bulunuldu. Genelgede, ”Sistemlere bilgiler zamanında ve doğru olarak girilecek, tüm bilgiler güncel tutulacak, hatalı mesaj göndermenin önüne geçilecektir” ifadelerine yer verildi.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 28 Şub 2013 15:11:44

Ormanlar özel sektöre açılıyor. Orman alanlarında kamu - özel ortaklığıyla sağlık ve eğitim tesisleri yapılacak. Ağaç ekme bedelini ödeyenler, ormana hastane ve okul yapabilecek.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı NİL35

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 10.853
  • 94.527
  • 10.853
  • 94.527
# 03 Mar 2013 13:19:08
Yurtlardan 168 dahi çıktı.

Yurtlarda kalan 6-18 yaş arası yaklaşık 13 bin çocuk incelendi ve 168’inin üstün zekâlı ve yetenekli olduğu belirlendi. Bu çocuklar için özel eğitim programı hazırlanıyor.
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuk yurtlarında kalan 12 bin 904 çocuğun taramasını yaptırdı. Yapılan çalışmada, 6-18 yaş arasında 168 üstün zekâlı ve yetenekli çocuk saptandı. Şahin, TBMM’de bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, bu çocukların eğitimi için özel program yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

YETENEĞE GÖRE EĞİTİM

“Üstün zekâ potansiyeli taşıdığı gözlemlenen çocukların bir kısmı, Bilim Sanat Merkezlerine gönderildi. Üstün yetenekli çocukları yetenek alanlarına uygun destek eğitimi alacakları kursları belirledik. Bir kısmının da Anadolu ve fen liseleri ile güzel sanatlar ve spor liselerine kaydı yapıldı.” İçlerinde matematik, fen gibi alanlara yatkın olanların dışında müzik, resim ve spora da yetenekli olanların da bulunduğunu söyleyen Şahin koruma altındaki çocukların ilk defa özel okullara ücretsiz olarak gönderildiğini de anlattı.


[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı NİL35

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 10.853
  • 94.527
  • 10.853
  • 94.527
# 03 Mar 2013 13:20:43
2 bin metrede HES’lere hayır..

Doğal sit alanı ilan edildiği halde yapımı planlanan 32 hidroelektrik santral projesinin tehdidi altında bulunan İkizdere Vadisi’nde doğal güzelliklere dikkati çekmek amacıyla, ‘Kaçkarlara doğru’ adı verilen kar yürüyüşü düzenlendi.
Helikopterle de doğayı havadan izleme imkanının sunulduğu etkinlikte yapımı planlanan 32 HES projesinin İkizdere Vadisi’nin atardamarlarını yok edeceğine vurgu yapıldı. Yaklaşık 200 kişi arazi araçlarıyla, karla kaplı yoldan 2 bin metre yüksekliğe çıktı. İkizdereliler daha sonra Türk bayrağı taşıyarak, yöresel çalgılardan tulum eşliğinde 18 kilometre uzaklıktaki Çağrankaya Yaylası yürüdü.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 04 Mar 2013 10:50:11
Çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde, farklı hayvan türleri karıştırılması uygulaması yarından itibaren son buluyor.


Çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde, farklı hayvan türleri karıştırılması uygulaması yarından itibaren son buluyor. Yürürlüğe girecek Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde de yine kemik, kıkırdak ve sakatat kullanılamayacak. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliği yarın yürürlüğe giriyor. Tebliğ ile çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları belirlenirken Tebliğ, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsıyor. Tebliğ, et özütleri, eritilmiş hayvansal yağ, donyağı tortusu, jelatin, tuzlanmış veya kurutulmuş kan, tuzlanmış veya kurutulmuş kan plazmasını ise kapsamıyor.

 
-BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ETLERİ BİRBİRİNE KARIŞTIRILABİLECEK-
 
Tebliğ ile çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde farklı hayvan türlerine ait etlerin karıştırılarak elde edilmesine yönelik genel hükümler de belirlendi. Buna göre büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbirleriyle karıştırılabilecek. Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbirleriyle karıştırılabilecek. Bu durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamayacak. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilecek. Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamayacak.
 
-DÖNER ÇEŞİTLERE AYRILACAK-
 
Döner piyasaya sunuluş şekline göre; yaprak döner, kıyma döner ve karışık döner olarak sınıflandırılacak. Yaprak döner, üretiminde kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döneri; kıyma döner, üretiminde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döneri; karışık döner, üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında kıymanın kullanıldığı döneri ifade edecek.
Kanatlı eti döneri, piyasaya sunuluş şekline göre üretiminde kanatlı eti olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin kullanıldığı döneri "yaprak kanatlı eti döneri" ile üretiminde kanatlı eti olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı "karışık kanatlı eti döneri" olarak ikiye ayrılacak.
 
-ET VE ET ÜRÜNLERİNE BOZULMAYI BASKILAYACAK İŞLEM VE MADDE UYULANMAYACAK-
 
Tebliğ ile çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları ürün özellikleri de belirlendi. Çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde yer alan kurallara uygun olarak elde edilecek. Bozulmuş olmayacak, bozulmayı baskılayacak herhangi bir işlem veya madde uygulanmayacak.
Perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulacak. Çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etleri ise asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne uygun olarak satışa sunulabilecek.
Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarını üreten veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilecek ve ayrı olarak satışa sunulacak.
 
-KEMİK, KIKIRDAK VE SAKATAT KATILAMAYACAK-
 
Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamayacak. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek.
 
-DÖNERİN YAĞ ORANI YÜZDE 25 OLACAK-
 
Kıymadan elde edilen hazırlanmış kırmızı et karışımlarının içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25 ve tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olacak. Dönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olarak uygulanacak. Döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 1’i aşmaması gerekecek.
Dönerin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş dönerin raf ömrü en fazla 6 ay olacak.
 
-KANATLI ETİ KARIŞIMLARINDA YAĞ MİKTARI KÜTLECE EN ÇOK YÜZDE 15 OLACAK-
 
Çiğ kanatlı eti, hindi kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarına ait özel ürün özellikleri ise şöyle olacak:
“Bu Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kanatlı eti, hindi kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamaz. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek. Hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretiminde farklı türlere ait kanatlı etleri birbirine karıştırılabilecek. Hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında yağ miktarı kütlece en çok yüzde 15 ve bağ doku miktarı kütlece en çok yüzde10 olacak. Kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 15, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olarak uygulanacak. Kanatlı eti dönerinin üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 1’i aşmaması gerekecek. Kanatlı eti dönerinin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş kanatlı eti dönerinin raf ömrü en fazla 6 ay olacak. Kanatlı kıyma sadece kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi etinden üretilecek. Hindi kıymanın bileşiminin Ek-1’de belirtilen özelliklere uygun olması gerekecek. Hindi kıyma üretiminde diğer kanatlı hayvanlara ait etler kullanılamayacak. Hindi kıyma sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edilecek. Hindi kıymada kalsiyum oranı en çok 100 gr’da 14 mg düzeyinde olacak. Çiğ olarak üretilecek hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında kanatlı kıyma olarak sadece çiğ hindi kıyma kullanılacak ve dondurulmuş olarak piyasaya arz edilecek. Kanatlı köftede hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 5’i aşmaması gerekecek.”
 
-SUCUĞA, PASTIRMAYA ET KAYNAKLI OLMAYAN PROTEİN KATILAMAYACAK-
 
Fermente sucuğa, ısıl işlem görmüş sucuğa ve pastırmaya et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri katılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamı kütlece yüzde 1’i aşamayacak. Döner ve kanatlı eti döneri üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde1’i aşmaması gerekecek. Köftede ve kanatlı köftede hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 5’i aşmaması gerekecek.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 04 Mar 2013 13:11:44
'Esrarengiz doğa olayının' arkasından bakın ne çıktı?

Diyarbakır’da toprakta oluşan çatlaktan çıkan esrarengiz buhar ile fokurdama sesinin sırrı çözüldü. Olay yerinde inceleme yapan Maden Tetkik Arama Bölge Müdürlüğü ekipleri, buhar ve fokurdama sesinin kaynağının kaçak elektrik hattı olduğunu tespit etti. MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Ekrem Tosun, “ Kaçak elektrik nedeniyle suyun ısındığı ve buhar oluştuğunu tespit ettik.

TEDAŞ uyardık ve elektrik kaçağını kapattırdık.” dedi. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde Huzurevleri Mahallesi’nde yerde oluşan çatlaktan buhar ile fokurdama sesi geldiğini tespit eden vatandaşlar, sıcak kaplıca suyunun yüzeye çıktığını belirterek, durumu yetkililere ve gazetecilere bildirdi.


Bunun üzerine olay yerinde detaylı bir inceleme yapan MTA Güneydoğu Bölge Müdürü Ekrem Tosun, olayın sebebinin kaçak elektrik hattı olduğunu tespit etti. Olayın kaynak olduğunun ifade edildiğini ancak böyle bir şeyin olmadığını anlatan Tosun, “Gerekli kontrolleri yaptık. Bunun elektrik kaçağı olabileceği sonucuna vardık.

TEDAŞ Bölge Müdürlüğü'nü uyardık. Bir jeotermal kaynak bilimsel verilere göre bu şekilde olmaz. Çünkü sıcaklık şu an yok denecek kadar az. Ama dün sıcaklık 100 derecenin üzerindeydi. Buhar da çıkıyordu. Bunu hemen fark ettik. Çevredeki vatandaşları mahalle sakinlerini uyardık, çocuklarını buradan uzak tutmalarını istedik. Bu bir elektrik kaçağı direğin üzerinden. Malum Diyarbakır’da elektrik kaçağı biraz fazla. Öyle olduğu kanaatindeyiz. Elektrik kaçağı suyu ısıtmış.” diye konuştu.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 07 Mar 2013 12:10:18
Antik kent üzerine AVM

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, antik kent kalıntıları ortaya çıkan alanda alış veriş merkezi inşaatı devam ediyor. 3. derece arkeolojik SİT alanına yapılan AVM inşaatı sırasında Myrleia antik kenti duvarına ve kalıntılarına rastlanmıştı.

Bir süre inşaatı durdurulan alışveriş merkezi için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını verdi. Kurul, Myrleia antik kenti duvarının cam çerçevede alışveriş merkezi içinde sergilenmesine ve antik kent üzerinde yapılan AVM inşaatının devam etmesine karar verdi. Bunun üzerine AVM inşaatına kaldığı yerden devam ediliyor.

Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde 1. derece sit alanı olan bölgenin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesini teklif etti. Bunun üzerine bölgede incelemelerde bulunan koruma kuruluysa tarihi limanı 3. derece arkeolojik sit alanı ilan ederek imara açtı.

Bölgenin imara açılmasıyla Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi de 23 Eylül 2012 tarihinde aldığı ruhsatla bölgede AVM yapmak için inşaata başladı. Ancak AVM’nin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile taş heykellere rastlanınca bölge halkı AVM inşaatının durdurulması için koruma kurulu ile Müze Müdürlüğü’ne başvurdu.

Şikâyetler üzerine bölgede incelemede bulunan Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, bölgede yeniden değerlendirme yapmak üzere 3 Aralık 2012 tarihinde inşaatı durdurma kararı aldı. Ancak inşaat alanında incelemede bulunan kurulun kararında herhangi bir değişiklik olmadı. 2 ay süreyle bölgede incelemede bulunan koruma kurulu, tarihi Myrleia kentinin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak antik kent üzerine yapılan alışveriş merkezinin devam etmesi için inşaat izni verdi. Temel kazıları sırasında bölgede çıkan tarihi eserleri müzeye nakleden kurul, ayrıca Myrleia kenti duvarlarının cam çerçevelerde korunarak alışveriş merkezi içerisinde sergilenmesi kararını aldı.

Kurul tarafından inşaatın devam etmesi için izin kararı verilmesi çevre örgütlerini ayağa kaldırırken, alışveriş merkezi yapmak isteyen Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi ise AVM’nin bir an önce bitmesi için inşaat çalışmalarına başladı.

‘KUZUYU KURDA EMANET ETTİLER’

Bölgede yüzey incelemelerinde bulunarak limanın 1. derece sit alanı ilan edilmesi için kurula teklifte bulunan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Mustafa Şahin, bölgede yeterli sondaj yapılmadan kararın alındığını söyledi. Şahin, “Bölgede yeteri kadar sondaj yapılmadan inşaata izin verilmesi suçtur” derken, Mudanya Halk Meclisi sözcüsü Levent Kayak ise, “Kurul aldığı bu kararla kuzuyu kurda emanet etmiştir. Tarihi eserlerin bir firmanın malıymış gibi alışveriş merkezi altında sergilenmesi son derece yanlış bir karar. Halk meclisi olarak bütün hukuki yollara başvuruda bulunacağız” diye konuştu.

İnşaata devam kararının koruma kurulunca verildiğini belirten Bursa Müze Müdürlüğü, gün yüzüne çıkarılan eserlerin müze envanterine geçirildiğini, duvar kalıntılarınınsa yağmurdan zarar görmemesi için örtüyle kapatıldığını bildirdi. Kötü hava şartlarından dolayı restorasyon yapamadıklarını bildiren müze yetkilileri, temel kazısında bulunan Myrleia duvarını yazın restore edeceklerini bildirdi.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 07 Mar 2013 14:15:15
Tüketicinin içini rahatlatacak yeni dönem

Damacana sular, dolumdan tüketiciye ulaşıncaya kadar elektronik sistemle merkezden takip edilecek

-Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 3 yıl veya 75 kez kullanılacak

-Piyasada satışa sunulan damacanadaki suyun 3 ay içinde tüketilmesi gerekecek

Sağlık Bakanlığı’nca ambalajlı suların denetimiyle ilgili yapılan düzenlemeyle elektronik sistemle takip mekanizması getirildi. Çip takılacak damacana sular, dolumdan tüketiciye ulaşıncaya kadar elektronik sistemle merkezden takip edilecek.

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapılan düzenlemeyle damacana suların elektronik sistemle takibi için mevzuat altyapısı oluşturuldu.

-Takip 3 aşamada olacak- Damacana suların elektronik takibi 3 aşamada gerçekleşecek. Damacanaların yıkanması gereken 55-70 derecelik su sıcaklığı, Sağlık Bakanlığı’nca merkezden takip edilecek. İkinci aşamada ise dolumu yapılan suya dışardan su eklenmesinin önlenmesi için iletkenlik takibi merkezden yapılacak.

Çipli takip sistemiyle de damacanın ne kadar süreyle kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı da denetlenecek. Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılacak. Bunun için elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulacak. Çipli takip TÜBİTAK ile yürütülen projeyle hayata geçirilecek.

Daha önce izin verilen işletmelere, yıkama suyu ile ilgili takip sistemi için 1 yıl, çipli takip için 3 yıl tanınacak.

-Üretim tarihi daha iyi görülecek- Geri dönüşümlü polikarbonat kaplarda, suyun adı ve kabın üretim tarihi artık altta değil boyun veya gövdede kabartma şeklinde olacak.

Düzenlemeyle damacana içinde satılan sular için de son kullanma tarihi getirildi. Buna göre piyasada satışa sunulan damacanadaki suyun 3 ay içinde tüketilmesi gerekecek.

-Denetimlerde yenilik- Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle damacana suların denetim yöntemleriyle ilgili de yenilikler getirildi.

Daha önce lüzum görüldüğünde yapılan denetimler, artık 3 ayda bir gerçekleştirilecek. Sağlık Bakanlığı ekiplerinin 3 ayda bir piyasadan topladığı numuneler incelenecek. Uygunsuzluğu saptanan firmalar için cezai işlem uygulanacak.

Düzenlemeyle ayrıca uygunsuzluğu saptanan firmalara uygulanacak yaptırımlar netliğe kavuşturuldu. Hangi ihlalde ne tür cezalar uygulanacağı daha ayrıntılı hale getirildi.

Bir diğer yenilikle firmalara çalışma saatlerini Sağlık Bakanlığına bildirme zorunluluğu getirildi. Bakanlık yetkilileri, bildirilen çalışma saatlerine göre denetimlerini yapacak.

Damacana suların nakliyesinde kullanılan araçlarla satış yerleri artık yerel yönetimlerce ruhsatlandırılacak.

Sular, İşyeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi bulunmayan yerler ile tüpgaz, otogaz, petrol ve petrol ürünleri depolama ve dağıtımı yapılan yerlerde, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliğini olumsuz yönde değiştirebilecek ısı, ışık, toz, duman, yağış gibi olumsuz şartlara açık ortamlarda satılamayacak ve depolanamayacak.

-Mesul müdür yerinde olacak- İşletmelerde dolum yapıldığı sürece mesul müdür yerinde bulunacak. Mesul müdürün görevden ayrılması halinde 24 saat içinde Sağlık Bakanlığı’na bildirilecek. Yeni atama yapılıncaya kadar geçici mesul müdür atanacak.

Kaynak analizleri de bundan böyle rutin olarak yapılacak. Kirlilik saptanırsa işletmenin ruhsatı iptal edilecek.

Damacana suyu reklamlarında tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı, belirlenen niteliklere aykırı, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici bilgi ve sembollere yer verilemeyecek.

Daha önce izin verilen işletmeler, üretim izinlerini, analiz sertifikalarını ve etiketlerini bu yılın sonuna kadar uyumlaştıracak. Bu tarihe kadar uyumlaştırmalarını tamamlamayanların faaliyeti durdurulacak. Faaliyeti durdurulanlar 31 Aralık 2014’e kadar işlemlerini tamamlamazsa üretim izinleri iptal edilecek.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.871
  • 512.407
  • 32.871
  • 512.407
# 08 Mar 2013 17:11:17
'Pan-Starrs kuyruklu yıldızı Türkiye'den de görülecek'

Parlak bir kuyruklu yıldız bugün kuzey yarımküre semalarından geçişi sırasında gökyüzünü aydınlatacak.

 C/2011 L4Apple-converted-space"> Pan-Starrs adındaki buzlu kütle 8 Mart'ta teleskoplar hatta dürbünlerle görülebilecek.

Ama ondan sonraki günlerde daha da parlak hale gelerek çıplak gözle bile izlenebilecek.

Kuzey İrlanda'daki Armagh Rasathanesi müdürü Mark Bailey "Bu kuyruklu yıldızdan çok umutluyuz. Tabi temkinli olmak lazım. Şu an bile ne derece parlak olacağını bilemiyoruz, ama heyecanla bekliyoruz" diyor.

Hayatta sadece bir kere Kuyruklu yıldız, gök bilimciler tarafından ilk olarak 2011 yılı Haziran ayında, bir milyar kilometreyi aşkın mesafedeki bulanık bir gök cismi olarak, Hawai'deki Pan-Starrs teleskobuyla keşfedildi.

Adını da bu teleskoptan aldı.

Gök bilimciler bu yıldızın, uzayın kuyruklu yıldızlarla dolu Oort Bulutu adlı bölgesinden geldiğini ve milyonlarca yıldır güneşe doğru hareket halinde olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar ayrıca bunun periyodik bir kuyruklu yıldız olmadığı görüşünde.

Bu da bu yıldızın güneş sisteminden ilk defa geçiyor olduğu ve bir daha belki de 100 bin yıl yeniden geçmeyeceği anlamına geliyor.

10 Mart günü kuyruklu yıldız güneşe 45 milyon kilometre mesafeden en yakın geçişini yapacak.

Kuyruğu çatal Isındıkça, Pan-Starrs kuyruklu yıldızını kaplayan buz ve toz gaza dönüşerek gökyüzünü aydınlatacak.

Güneşten gelen rüzgar ve güneş ışınlarının basıncı ile yıldızın çevresindeki ışık çatallı bir kuyruk görünümü alacak.

Profesör Mark Bailey, "Güneşe yaklaştıkça gaza dönüşen kısım büyüyecek, ve bu nedenle parlaklığı da artacak" diyor.

Bailey kuyruklu yıldızın çekirdeğinin 20-30 kilometre çapında olduğunu, ama etrafını saran gaz ve toz bulutunun çapının milyonlarca kilometreyi bulabileceğini söylüyor.

Pan-Starrs'ın en iyi görüneceği günler 12 ve 13 Mart olacak.

Hem güneşten uzaklaşmış olacak hem de gece gökyüzünde, hava açık ise çıplak gözle nokta halinde görülmesi mümkün olacak.

Gözlemcilere tavsiyeler

Profesör Bailey'in amatör gözlemcilere tavsiyeleri şöyle

"Gün batımından sonra, batı yönünde ufku tarayın. 12 ve 13 Mart'ta hilal halindeki ay ile çok güzel bir görünüm oluşturacak. Aya doğru bakıp onun aşağısı ya da soluna doğru bakın. Dürbün ile baktığınızda kuyruklu yıldızın başını ve çatallı kuyruğunu görebilmeniz lazım."

Bailey ekliyor: "Kuyruklu yıldız gözlemlemek isteyenlere her zaman dürbün kullanmalarını tavsiye ederim. Ama dürbünle gördükten sonra çıplak gözle de görüp göremeyeceğinizi bir deneyin. Çok zor, ama harikulade bir olay bu." Kuyruklu yıldız bu tarihlerden sonra her gece daha geç ve daha uzakta belirmeye devam edecek ve Nisan'a doğru sadece büyük teleskoplarla görülebilecek kadar uzaklaşmış olacak. (Rebecca Morelle BBC Bilim Muhabiri)

Çevrimdışı tyazici25

  • Uzman Üye
  • *****
  • 759
  • 782
  • 759
  • 782
# 16 Mar 2013 16:51:15
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] bu haftaki köşe yazım.

Çevrimdışı tyazici25

  • Uzman Üye
  • *****
  • 759
  • 782
  • 759
  • 782
# 16 Mar 2013 16:53:38
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] geçen haftaki köşe yazım.

Çevrimdışı tyazici25

  • Uzman Üye
  • *****
  • 759
  • 782
  • 759
  • 782
# 16 Mar 2013 16:54:03
"Oku evladım" dermiş her gördüğü yiğide "BU ÜLKE" nin yazarı.

Var mı okuyan?

Araştırmalara göre yok. Görünen köyün kılavuzuna göre de yok.

Maalesef okumuyoruz.

Neden acaba?

Vaktim yok, param yok, huzurum yok, elektrikler yok bahanelerine sığınmayın hemen.

Televizyona, oyuna, gezmeye, at yarışına, futbola "var" olanlar kitaba, dergiye, gazeteye gelince mi "yok" oluyor.

Okumak için o kadar çok "sebep" varken ?sebepsiz- okumuyoruz.

Müslümanız elhamdülillah, ilk emir: "OKU" . Biz okumuyoruz.

Öğrenciyiz okula gidiyoruz ama okumuyoruz.

İlaç alıyoruz,içindeki prospektüsü okumuyoruz.

Teknolojik eşya alıyoruz kullanma kılavuzunu okumuyoruz.

Hastaneye gidiyoruz, poliklinik arıyoruz ama poliklinikleri gösteren tabelaları okumuyoruz.

Aynaya baktığımız kadar kitaba bakmıyoruz.

Pastaneye, konsere,sinemaya gittiğimiz kadar kütüphaneye, kitapçıya gitmiyoruz.

Midemizi doyurduğumuz kadar beynimizi, zihnimizi doyurmuyoruz.

O-KU-MU-YO-RUZ!

12 yıl zorunlu olarak okula giden çocuklarımız iki kelimeyi bir arada okuma zahmetine katlanmıyorlar.

Ve kitap okuma oranımız artsın diye "kitap okuma kampanyaları" düzenleniyor canım ülkemde. Saçmalığa bak. "kitap okuma kampanyası"

Kitap pazarda satılan eşya muamelesi görüyor resmen. Kampanya düzenleniyor adına.

Siz hiç "su içme kampanyası" duydunuz mu?

Ya da "nefes alma kampanyası" var mı piyasada?

İnsanlar su içmek, nefes almak için bir araya mı geliyorlar bu ülkede?

Kitap sudur dostlar, bir nefestir o.

Adına kampanyalar düzenlenemez, düzenlenmemeli. Okullarda hergün ilk yarım saat kitap okunacak demekle kitap okuma sevgisi aşılanamaz çocuklara. Onsuz yaşanılamayacağı öğretilmedikten sonra zoraki çalışmalar sonuç vermez.

Çıkın şöyle sokağa. Pazar günleri kapalı dükkanların kapılarında gazete durduğu halde kimse dokunmaz onlara. Hırsız bile çalmaz onları.

Siz hiç kitap çalındığını duydunuz mu?

Gazete, dergi hırsızına rastladınız mı?

Gazete, dergi ve kitabın değeri yoktur insanların  nazarında. Bu ülkenin bir değeri değildir sanki o.

Aslında bazı şeyleri iyi okuruz.

Mesela iyi meydan okuruz biz.

Bizi kandıranın canını okuruz yeri geldimi.

"Bana mavra okuma" deriz kavga esnasında.

Adamın gözüne bakar ruhunu okuruz.

Okumayı oku-MA olarak anlarız.

Keşke aylık enflasyon oranını ölçtüğümüz gibi okuma oranını da ölçebilseydik.

Günde 3 öğün yemekle buluştuğumuz kadar 1 öğünde kitapla buluşabilseydik.

Televizyona ayırdığımız vaktin çeyreğini gazeteye, dergiye ayırabilseydik.

Ciğerlerimize doldurduğumuz o zehre bulduğumuz parayı kitaba verebilseydik.

İyiliklerimiz kadar, sevinçlerimiz kadar, bizi biz yapan değerler kadar, ekmeğe suya verdiğimiz önem kadar, insanlığımız kadar okuyabilseydik keşke.

Okumayı bir hobi olmaktan çıkarıp zorunlu bir ihtiyaç haline getirebilseydik keşke.

Kitapsız geçen bir günün ızdırabını çekebilseydik keşke.

İşte o zaman görün bakalım  ülke ne hale gelecek.

Çevrimdışı Misterno_17

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.498
  • 19.655
  • 3.498
  • 19.655
# 27 Mar 2013 13:23:44
Aralarında Prof. Dr. Halil İnalcık, Alev Alatlı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, E. Org. Edip Başer, Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Hasan Celal Güzel, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HEPAR Genel Başkanı Osman Pamukoğlu ve Eski DGM Savcısı Talat Şalk gibi isimlerin bulunduğu 200’den fazla bilim, devlet, siyaset ve edebiyat adamı bir bildiriye imza attı. 

“Türk Milletine Çağrı” başlıklı bildiri şöyle:


“AŞAĞIDA İMZASI BULUNAN BİZLER, TÜRK MİLLETİ’NİN AKLI SELİMİNE SESLENİYOR, TARİHİN BU DÖNEMECİNDE TÜRK MİLLETİ ADINA HAREKET EDENLERİ AŞAĞIDAKİ HUSUSLARDA UYARIYORUZ!

1- Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve sahibi olan Türk Milleti’nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa’dan çıkarılamaz.

2- Devletimizin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz.

3- Anadolu coğrafyasında Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti’nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk’ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz.”

Tertip komitesinde Prof. Dr. Mustafa Kafalı, Prof. Dr. A. Bican Ercilasun, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Prof. Dr. İskender Öksüz ve Sadi Somuncuoğlu’nun bulunduğu  “Türk Milletine Çağrı” başlıklı bildiri, yarın (Çarşamba) saat 11’de Ankara Sürmeli Oteli’nde kamuoyuna sunulacak.

Odatv.com

Çevrimdışı duyguaydın

  • Moderatör
  • *****
  • 5.364
  • 125.885
  • 5.364
  • 125.885
# 04 Nis 2013 21:50:02
EDİP CANSEVER'E DE SANSÜR!..

Türk edebiyatının önemli şairlerinden Edip Cansever’in “Masa da Masaymış Ha” isimli şiirinin lise 4’üncü sınıflarda okutulan ders kitabında sansürlendiği ortaya çıktı.

Lise son sınıflarda okutulan ders kitabında Edip Cansever’in şiiri sansürlendi. Daha önce de Yunus Emre, Kaygusuz Abdal gibi halk ozanlarının şiirlerinde uygulanan sansürden, bu sefer Cansever’in “Masa da Masaymış Ha” şiiri nasibini aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitabı olarak okuttuğu Ekoyay Yayınevi basımında, Edip Cansever’in şiirindeki “Bir bira içmek istiyordu kaç gündür/Masaya biranın dökülüşünü koydu” dizeleri sansürlenerek yerine “…” konuldu.


MASA DA MASAYMIŞ HA

Adam yaşama sevinci içinde
Masaya anahtarlarını koydu
Bakır kâseye çiçekleri koydu
Sütünü yumurtasını koydu

Pencereden gelen ışığı koydu
Bisiklet sesini çıkrık sesini
Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
Adam masaya

Aklında olup bitenleri koydu
Ne yapmak istiyordu hayatta
İşte onu koydu

Kimi seviyordu kimi sevmiyordu
Adam masaya onları da koydu

Üç kere üç dokuz ederdi
Adam koydu masaya dokuzu

Pencere yanındaydı gökyüzü yanında
Uzandı masaya sonsuzu koydu

Bir bira içmek istiyordu kaç gündür
Masaya biranın dökülüşünü koydu

Uykusunu koydu uyanıklığını koydu
Tokluğunu açlığını koydu


EDİP CANSEVER

Çevrimdışı duyguaydın

  • Moderatör
  • *****
  • 5.364
  • 125.885
  • 5.364
  • 125.885
# 06 Nis 2013 11:52:03
...

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK