konuk35 hocam suan sitede oldugunuz ıcın yazıyorum daha önce sıze bu konuyu sormustum ama ıcım hıc rahat değil, sureklı kafamda bır ıkılem var napcagımı sasırmıs durumdayım, öylemı yapmalıyım boylemı dıye, gunluk hayattada cok stresli biriyim meslekte 3.yılım ve ılk kez 1 okutuyorum ve panık halındeyım 13 öğrencım var herkese gore özel okul gıbı ama okadar cok kosturuyorumkı, birsey yapamadıgımı dusunuyorum artık bazen, kafamda celıskıler dolu, tum ögrencılerım harf ekleyerek okuyo bende heceyı bıraktım bu yuzden örnegın tamer kelımesını hece yontemıyle okutmaya calıstıgımda sureklı bastakını unuttum dıye tekar t a demeye baslıyorlar, ama harf harf bırlestırdıklerınde okuyorlar. harf ekleyerek okuma tam tame tamer seklınde ılerde sıkıntı yaratırmı yanı hep yavasmı okur bılemedım hocam napmalyım ben beynımde surelı farklı dusunceler dolasıyor, pazertesı gunu harf ekleyerekmı devam etmelyım hece seklınde gostererk mı bılmıyorum panık halındeyım ve bu sekılde basarılı olamayacagımı dusunuyorum
Öğretmenim öğrenci sayınız az, ne olur rahat olun, stres ve kaygı ile gereksiz bir telaş içine girmişsiniz söylediğiniz gibi. Ayrıca ilk kez okutuyorsunuz, heyecanınız normal, ancak belli bir düzeyde bırakmalısınız eninde sonunda bu çocuklar okuyup-yazacak bundan şüpheniz olmasın öğretmenim.
(Çok dikkatli kelimeler seçmeye çalışıyorum, sizi yanlış yönlendirmemek adına)
Öğretmenim normelde sesleri birleştirerek heceye ulaşıyoruz, amaç anlamlı ürünler elde etmek.
Bildiğiniz gibi ilk başta Ela'ya Lale'ye de böyle ulaştık. Oradada ses ekleme ile yola çıktık bildiğiniz gibi.
Ancak temel amacımızı kısaca yazmak istiyorum, izninizle.
*Temel amacımız okuma ve yazmayı bir bütün halinde taşıyıp, belli bir süre sonra öğrencilerimizi okuyan, yazabilen, yazılı anlatımı yapabilen hale getirmek.
*Birleştirmede amaç heceye ulaşmaktı ilk başta, ulaşılan hecelerle kelimelere ulaşmaktı sonraki hedefimiz, ve ilk cümlelere de bu şekilde ulaştık.
*Kısaca seslerin simgelerini anlamlı parçalar haline getirip (hece, kelime, sonrasında cümle-metin=yapılandırma)
*Bu aşamada ses ekleme (birleştirme gerekiyor zaten). Ancak oluşanları (hece ve kelimeleri bol tekrarla, cümlede, metinde sık sık kullanarak unutulmasını önleyeceğiz öğretmenim)
*Bir taraftan da yeni sesleri eldeki hecelere ekleyerek ilerleyeceğiz. ( örnek: ta+r ile tar hecesini tahtada belli çalışmalarla gösterdik, daha önce la'yı da laleden biliyorduk; ikisini bir araya getirip tar-la tar-la şeklinde gösterip birleştirdikten sonra tarla tarla tarla şeklinde bir dizi çalışmada kullanmalıyız ki aşina olunsun)
*Oluşan heceleri yeniden bölmemeye çalışılmalı,
*Ekleyerek ilerlemek yanında renkli hecelerle kelimeleri bütün olarak kavranmasına çalışmak,
*Çünkü amaç parçaları biraraya getirerek anlamlı bütünler oluşturmaktır öğretmenim.
*Özetlemek gerekirse her öğrenci aynı düzeyde olmadığı için hem ekleme, hem de kelime içinde heceyi hissettirerek, (okumada ses tonuyla, yazmada, renklerle, üstü kapatılarak gerekli vurgular yapılarak)
Hangi yolu denersek deniyelim; mutlaka sonunda bir bütün olarak vermeye çalışmalıyız öğretmenim.
Örnek bir kelime diktesi: Mine' yazdıracak olsak, ben şöyle yapıyorum öğretmenim:
3 defa tekrarlıyorum (o sırada defterler, kalemler ve öğrenciler hazır bekliyor)
1. Mine (normal-bütün şeklinde söyleme)
2. Mi ne (parçalı söyleyiş-anlaşılmazsa biraz uzatılabilir)
3. Mine (sonunda bütün olarak söyleyip)
dikteyi tamamlamaya çalışıyoruz.
Cümle diktesini de bu yöntemle yapıyoruz.
Dinlenin sakinleşin, önümüzde daha uzun bir zaman var öğretmenim, birazcık sabır herşey yoluna girecek inşallah..