dikteyi ne kadar da bir yapıyorsunuz.kaç cümle yazdırıyorsunuz ve puan veriyor musunuz?
Öğretmenim ben haftada 2, en fazla 3 saat ayırıyorum dikte için, kelime diktesinde en fazla 10 kelime, cümle olursa 5-6 (kısa cümle)
Puandan çok; stikır, Aferin veya yıldız kullanıyorum. Çocuk yapılan diktede; örneğin 10 kelimelik dikteden 5 tanesini doğru yapmışsa benim için yeterli (başarılı) oluyor demektir.
7/10 oranı benim için ideal. (sınıf ortalaması)
5/10 oranı =idare eder,
5/10 oranının altındakiler için=zamanla olacak deyip sabır gösteriyoruz öğretmenim

...............0/10 mücize (bu şaka!!)

hiçbir çocuğumuzdan ümidimi kesmedim.. (ayrıca ben mücizelere inanırım)
İnşallah Hocam Dediğniz Gib Olurr Yai Dikte Üzerinde Duruo Herkess Ama Okuyan Cocuklarım Bile Yazamayınca Onların Ve Benm Moraller Sıfırr...
Öğretmenim dikte de önemli ancak, okuma gibi kolay gelişmiyor. Çocukların okuduğu gibi yazmalarını şimdilik beklememeliyiz, birçok arkadaşımızın dile getirdiği gibi; diktenin okumanın gerisinde kalması normaldir.
Yazma faaliyetini başka bir yolla da telafi edebilirsiniz. Tahtaya yazacağınız birkaç cümleyi bakarak yazmaları da ileride diktenin gelişmesine yardım edecek bir çalışma biçimidir. Haftada birkaç saat ayırmak dışında dikteyi proplem yapmamamın sebebi bu genel yazma çalışmaları.
Bir sesle ilgili ilk kelimeler ortaya çıktığı andan itibaren mümkün olduğunca cümle içinde kullanıyorum. İlgili cümleleri tahtaya yazıp okuttuktan sonra yazdırıyorum. Bazen öğrencilerden de örnek cümleler kurmalarını istiyorum. Gelen cümlelerden uygun birkaç tanesini tahtaya yazıp, defterlerine yazdırıyorum.
Bu şekilde yazma işi; sıra dikteye geldiğinde işimizi kolaylaştırıyor.
Toplu dikte çalışmasında en basitten başlanması taraftarıyım. (1 saat içinde; ya ortalama 10 kelime yada cümle diktesi ise ortalama 5 kısa cümle, bunun kontrolu, düzeltmesi, geri dönütü v.s içinde)
Tam yazan olabildiği gibi; noksan yazanların olması son derece normal. Bu konuda canınızı sıkmayın öğretmenim. Dikte zamanla gelişir.
Dikteyi kolaylaştırmak için şunları da öneririm öğretmenim:
Dikte öncesinde, hangi kelime ve cümlelerle yapılacaksa; bunlarla ilgili kısa bir tekrar yapmak (okuma-okutma)
Günlük çalışmalarda az, öz cümleler yazdırma (tahta üzerinden defterlere yazdırmak)
Tahtaya kısa metinler yazıp, topluca okutma, hızlı okuyan öğrencilere örnek okutma, sınıfa dinlettirme,
Yeterince okunan metnimizi defterlere yazdırma......
gibi çalışmalar da dikteye ön hazırlık anlamında tüm okuma-yazma çalışmalarını olumlu etkiler.
İlerledikçe yazılar daha işlek ve seri hale geliyor; yeterki sabırlı olalım ve hergün birkaç tane de olsa yapılan çalışmalarla ilgili cümle yazıp defterlerine yazdıralım öğretmenim.
Kolay gelsin öğretmenlerim, iyi çalışmalar..